duminică, 4 noiembrie 2018

Satelitul Eutelsat 5 West B va reduce în mod semnificativ recepția poziției orbitale 5 grade Vest în România

Operatorul francez de sateliți Eutelsat intenționează să înlocuiască satelitul Eutelsat 5 West A, care este poziționat la 5 grade Vest. Noul satelit va avea denumirea de Eutelsat 5 West B și va aduce câteva schimbări majore.
Eutelsat 5 West B, în comparație cu Eutelsat 5 West, va fi un satelit mai mic, deoarece nu va mai avea transpondere în banda C. În banda Ku va avea 35 de transpondere de 36 MHz.

Însa Eutelsat 5 West B va modifica în mod semnificativ zonele de acoperire cu semnal. Noul satelit va oferi trei fascicule diferite: Transalpin, Europa și Algeria.

Fasciculul Transalpin va fi probabil utilizat în principal pentru radio-difuzorii francezi și italieni, ce distribuie semnal în modul Multi-stream pentru emițătoare terestre și alte platforme. Acești radiodifuzori utilizează în prezent un fascicul al Eutelsat 5 West A. Pe noul satelit Eutelsat 5 West B, acoperirea se restrânge la regiunea Franța - Italia și statele învecinate acestora. Semnalul va ajunge și în alte țări, dar diminuat. Cu toate acestea, harta teoretică a acestui fascicul indică faptul că nu va avea acoperire de 48 dbW în România, fiind probabil necesare antene mari și foarte mari, de 120-350 cm (sau există chiar posibilitatea ca recepția să fie imposibilă în România). Totuși, acestea sunt hărți cu acoperire teoretică, practic poate exista șansa ca situația să fie alta, mai favorabilă.

Pentru distribuția programelor italiene, poziția de la 5 grade Vest este foarte importantă, iar restrângerea ariei de acoperire va fi probabil modalitate de a limita recepția acestor canale în alte teritorii (așa cum au procedat mult mai drastic englezii, prin fasciculele dedicate pentru Marea Britanie, prin sateliții Astra 2E, 2F și 2G de la 28 grade Est). Aceasta nu este o veste bună pentru telespectatorii din alte țări, neacoperite de fasciculul Transalpin, dar care în prezent recepționează televiziuni necriptate, transmise în modul Multi-stream la 5 grade Vest.

Fasciculul Europa va oferi semnal în Europă de Vest, sudul, centrul și nordul Europei. În Europa de Sud-Est, semnalul va fi mai slab. Teoretic, în România semnalul de 52-48 dBW este afișat pe hartă doar în partea vestică a țării, în restul țării fiind probabil necesare antene de 90-120 cm sau chiar mai mari.

Noul satelit Eutelsat 5 West B va oferi de asemenea un fascicul pentru Algeria.

Eutelsat 5 West B va fi lansat în cursul primului trimestru al anului 2019. Satelitul actual Eutelsat 5 West A a fost lansat în iulie 2002, având o durată estimată de utilizare de 15 ani.

UPDATE 10 noiembrie 2019: Satelitul Eutelsat 5 West B a fost lansat (detalii găsiți AICI).


2 comentarii despre subiectul „Satelitul Eutelsat 5 West B va reduce în mod semnificativ recepția poziției orbitale 5 grade Vest în România”:
Cristian28

se va mai prinde in Romania sau nu sau depinde de zona de exemplu in Drobeta Turnu Severin se va prinde sau nu cu antena de 1,2m

Anonim

Cu antena mult mai mare probabil.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile