joi, 6 decembrie 2018

Germanii testează televiziunea prin 5G HPHT, care nu necesită conexiune de la un furnizor de servicii de internet și nici card SIM

Cercetătorii de la proiectul "5G Today" au pus în funcțiune (din 4 decembrie 2018) un transmițător fabricat de germanii de la Rohde & Schwarz, care a inceput să emită în 5G (în orașul Wendelstein) televiziunea radio-difuzorului public bavarez BR. În plus, partenerul de proiect Kathrein a finalizat o operațiune de testare a antenei transmițătorului BR din Ismaning, lângă München.

Transmisia programelor de televiziune prin 5G HPHT poate lansa o piață la nivel mondial, pentru milioane de utilizatori de smartphone-uri și tablete, echipamente care vor putea funcționa ca receptoare de televiziune lineară, fără a fi necesară o conexiune la un furnizor de servicii de internet, ci doar recepția semnalului emițătorului tv 5G.

"Cu Broadcast 5G se creează o nouă metodă de distribuție, foarte eficientă, care va oferi utilizatorilor canale de televiziune și de radio, precum și servicii liniare și hibride de înaltă calitate. Radio-difuzorul BR este foarte interesat de posibilitatea de a difuza posturi de radio și de televiziune prin 5G HPHT (high-power high-tower). Tehnologia 5G utilizată în aceste teste permite distribuirea pe scară largă a conținutului într-o gama de frecvențe deja utilizată în prezent în alte scopuri. Deci nu este necesar un spectru suplimentar de frecvență", a precizat Helwin Lesch, șeful departamentului BR de distribuție și control.

Specificațiile tehnologiei LTE Broadcast, de asemenea cunoscută sub denumirea de FeMBMS, au fost lansate pe 14 iunie 2017, când au fost stabilite noi opțiuni pentru difuzarea către dispozitivele mobile prin tehnologia LTE. Pentru prima dată, standardul actualizat permite aplicațiilor high-power high-tower (HPHT), în modul exclusiv de download, să utilizeze lărgimea de bandă a semnalului utilizat în prezent pentru transmisiile terestre. Mai mult, versiunea 3GPP 14 definește modalități pentru a permite recepția fără cartele SIM.

Transmițătorul de mare putere R&S are 5 kW (100 kW ERP), iar antena este special fabricată de compania germană de tehnologie Kathrein. Transmisia testează difuzarea de date video și IP cu lărgimi de bandă de 5 MHz și 10 MHz.

Transmițătoarele din Ismaning și Wendelstein formează o rețea unică de frecvențe (SFN), care permite recepția mobilă și portabilă chiar și în mare parte din München, precum și pe principalele rute de trafic dintre München și Salzburg.

Kathrein a dezvoltat o antenă specială pentru transmiterea semnalelor din Ismaning. Au fost instalate 12 câmpuri de antene UHF. Proiectul a inclus, de asemenea, instalarea unui cablu de transmisie HF cu lungimea de 370 de metri.

Un alt transmițător de mare putere R&S, cu putere de ieșire de 7 kW pentru ERP de 100 kW, va fi conectat la antenă la sfârșitul lunii ianuarie 2019. Rețeaua va fi apoi pregătită pentru măsurători.


2 comentarii despre subiectul „Germanii testează televiziunea prin 5G HPHT, care nu necesită conexiune de la un furnizor de servicii de internet și nici card SIM”:
Armand Daniel

High Power High Tower, pentru Dumnezeu, corecteaza articolul.

HD Satelit România

Am corectat, mulțumesc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile