joi, 13 decembrie 2018

UE este de acord cu noi reguli privind îmbunătățirea accesului transfrontalier online la programele de televiziune și radio

Publicul se așteaptă din ce în ce mai des să aibă acces online oriunde și oricând la programele de televiziune și radio. În plus, radio-difuzorii și operatorii de servicii de televiziune cu plată oferă, pe lângă programe de televiziune și radio transmise online simultan, și servicii pentru vizionarea sau ascultarea unui program mai târziu, comparativ cu momentul difuzării inițiale.

Pentru ca astfel de servicii fie transfrontaliere, televiziunile și posturile de radio sunt obligate să respecte drepturile de difuzare și să blocheze în mediul online, pentru telespectatorii din alte țări, toate programele pentru care au drepturi de difuzare doar în statul membru unde au sediul principal.

Din aceste motive, Uniunea Europeană a început un nou proces de reglementare, care va facilita un acces mai ușor la programele de televiziune și de radio online pe întreg teritoriul UE. Consiliul și Parlamentul European au ajuns astăzi la un acord provizoriu cu privire la viitoarea directivă, care va oferi utilizatorilor din orice stat membru UE o gamă mai largă de programe TV și radio online, originare din alte țări ale UE.

În principiu, directiva va facilita acordarea de drepturi de difuzare pentru programe pe care radio-difuzorii nu pot să le ofere în prezent în cadrul serviciilor lor online. Directiva se va aplica pentru toate programele de radio, precum și, deocamdată, pentru programele de televiziune de știri, reportajele tv și desigur cele produse de televiziune, dar care ar putea conține elemente sau opere pentru care au drept de difuzare doar în statul UE unde au sediul principal. Comisia va evalua necesitatea de a extinde această regulă și la alte tipuri de programe de televiziune, la 6 ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Directiva facilitează acordarea drepturilor de televizare și în cazul în care un program radio sau de televiziune difuzat într-un stat membru este retransmis simultan, nealterat și neschimbat într-un alt stat membru. Pentru tipurile de retransmisiuni reglementate de directivă, drepturile de difuzare trebuie să fie clarificate printr-o societate de gestiune colectivă.

Regula se va aplica și la retransmisiile efectuate prin rețelele prin cablu, satelit, digital terestru, cu circuit închis sau prin rețele mobile. Regula include și retransmisiile cu acces fără abonament, efectuate prin intermediul internetului, cu condiția ca difuzarea să aibă loc într-un mediu gestionat, adică să facă obiectul unui tip de identificare digitală.

Contractele existente de drepturi de difuzare vor rămâne neafectate pentru o perioadă de 4 ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Regulamentul reglementează și statutul juridic al feed-urilor, adică atunci când un radio-difuzor transmite semnalele sale către distribuitorii de semnal, astfel încât semnalele feed-ului nu sunt accesibile direct publicului în timpul acelei transmisiuni, ci doar prin distribuitorul final. În acest caz, se consideră că are loc doar un singur act de comunicare cu publicul, de la distribuitorul final către telespectatori sau ascultători.

Acordul provizoriu va trebui aprobat de Parlamentul European și de Consiliu, înainte de a putea fi adoptat oficial. În acest sens, regulamentul propus inițial va fi redactat astfel încât să ia forma unei directive. Statele membre vor trebui să aplice directiva în termen de maxim 2 ani de la intrarea sa în vigoare.

Detalii despre inițiative similare găsiți AICI, AICI, AICI și AICI.


2 comentarii despre subiectul „UE este de acord cu noi reguli privind îmbunătățirea accesului transfrontalier online la programele de televiziune și radio”:
mradu

E de bun simt ce merge pe satelit sa mearga si online!

Anonim

E de bine, având în vedere că sunt abonat telekoT satelit si am aplicatia lor pe telefon și când dau să instalez tv telekTe imi zice că nu e disponibila in tara care mă aflu fiind Italia,așa cu noul regulament cred că se va putea sa beneficieze și în afara țării

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile