marți, 22 ianuarie 2019

În lista must carry 2019 au intrat televiziunile Orizont Tv, Magic Tv, Rock Tv, Kapital Tv, NCN, București Tv, Cinethronix și Medika Tv

Întrunit în ședința publică de astăzi, CNA a luat act de lista stațiilor tv în vederea aplicării principiului must carry pentru anul 2019. În comparație cu lista pentru anul 2018, din lista valabilă pentru acest an au ieșit Kanal D si eStrada Tv, precum și televiziunile Antena 1, Antena 3, Happy Channel, Antena Stars si Zu Tv.

În listă sunt specificate 32 de televiziuni. Au intrat în lista must carry televiziunile Orizont Tv (la poziția 17), Magic Tv (la poziția 25), Rock Tv (la poziția 26), Kapital Tv (la poziția 28), NCN (la poziția 29), București Tv (la poziția 30), Cinethronix (la poziția 31) și Medika Tv (la poziția 32).

Televiziunea Moldova 1 nu a fost inclusă în listă, CNA explicând că nu au primit nicio informare din partea radio-difuzorului Teleradio Moldova și motivând că există probleme de drepturi de autor (în ședința CNA nu au mai fost menționate probleme tehnice privind distribuția semnalului).

Nașul Tv a depus o cerere după data limită. Radu Moraru a fost prezent la ședința CNA și a explicat motivele întârzierii, precum și faptul că televiziunea Nașul Tv a încheiat anul 2018 cu profit, fără datorii. Radu Moraru a mai amintit că va candida ca independent la Președinția României și a solicitat lamuri în privința posibilității de a rămâne realizator de emisiuni, cu excepția campaniei electorale. A explicat de asemenea că televiziunile Nasul Tv din Canada și Nasul Tv din SUA se susțin financiar independent, iar în luna martie speră că va lansa și Nasul Tv Europa.

De asemenea, televiziunea Neptun Tv a rectificat audiențele trimise.

Cu toate că au existat aceste aspecte administrative, CNA au apreciat că televiziunile Nașul Tv și Neptun Tv pot rămâne în lista must-carry, la pozițiile 18, respectiv 19.

Lista must-carry va fi publicată oficial pe websiteul CNA în data de 1 februarie 2019.

Conform articolului 82 din legea Audiovizualului (legea nr. 504/2002 din 11 iulie 2002), "orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă. Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei."

Regimul must-carry nu se aplică operatorilor prin satelit (DTH).

UPDATE 31 ianuarie 2019: CNA a publicat lista must-carry pentru anul 2019, mai devreme cu o zi decât anunțase inițial.

I. Servicii de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România:

1. TVR 1 / TVR 1 HD

2. TVR 2 / TVR 2 HD

3. TVR 3

4. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (Judeţele CLUJ, BISTRIŢA-NĂSĂUD, SĂLAJ, BIHOR, SIBIU, MARAMUREŞ, SATU-MARE)

5. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (Judeţele OLT, VÂLCEA, GORJ, MEHEDINŢI, ARGEŞ, DOLJ, TELEORMAN)

6. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (Judeţele IAŞI, VASLUI, NEAMŢ, VRANCEA, GALAŢI, BOTOŞANI, SUCEAVA, BACĂU)

7. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (Judeţele MUREŞ, ALBA, BRAŞOV, HARGHITA, COVASNA)

8. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (Judeţele TIMIŞ, ARAD, HUNEDOARA, CARAŞ-SEVERIN)

II. Servicii de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte:

- TV 5

- Moldova 1 - amânat până la rezolvarea de către Compania “Teleradio-Moldova” a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României

III. Servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi – în ordinea indicelui anual de audienţă, pentru anul 2018.

*) Serviciile de programe TRAVEL MIX, BUCUREŞTI TV şi NAŞUL TV – incluse în lista must carry pentru anul 2019, pot fi înscrise în ofertele de programe retransmise fără a solicita acorduri de retransmisie titularilor licenţelor audiovizuale, conform adreselor nr. 373/14.01.2019 transmisă de SC BEST MIXMEDIA SRL şi nr. 733/25.01.2019 transmisă de SC NAŞUL, PRIETENII DE PRETUTINDENI ŞI ASOCIAŢII SA.

**) Lista radiodifuzorilor care nu acordă dreptul, sau îl restricţionează, pentru retransmisia serviciilor de programe pe care le deţin, în noile tipuri de reţele de comunicaţii electronice (ex. Internet)

IV. Servicii de programe locale şi regionale aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României:

Din lista licenţelor audiovizuale pentru difuzarea serviciilor de programe de TELEVIZIUNE prin reţele de comunicaţii electronice (inclusiv prin satelit şi în sistem digital terestru) programele se distribuie potrivit prevederilor art. 13^1 din Decizia CNA nr.72/02.02.2012, modificată şi completată prin Decizia CNA nr.350/02.07.2015, Decizia CNA nr.128/14.03.2017 şi Decizia CNA nr.155/29.01.2019 (publicată în M.Of. nr.75/30.01.2019) şi a Instrucţiunii CNA nr.1/17.05.2018, pentru aplicarea prevederilor art.13^1.

Situatii privind licentele audiovizuale si avizele de retransmisie

V. Servicii de programe destinate minorităţilor naţionale cu o pondere mai mare de 20%, aparţinând radiodifuzorilor privaţi aflaţi sub jurisdicţia României:

ERDELY TV - program regional (judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş şi Sălaj) în limba maghiară, destinat minorităţii maghiare din România.

Ponderea populaţiei de etnie maghiară: judeţele Harghita – 85,2%, Covasna – 73,7%, Mureş – 38,1%, Satu Mare – 34,7%, Bihor – 25,3% şi Sălaj – 23,3%.

UPDATE 5 noiembrie 2019: Televiziunea Realitatea Tv a încetat emisia, la fel și TVH.


14 comentarii despre subiectul „În lista must carry 2019 au intrat televiziunile Orizont Tv, Magic Tv, Rock Tv, Kapital Tv, NCN, București Tv, Cinethronix și Medika Tv”:
Anonim

Probabil singura sansa ca Magic Tv si Rock Tv sa intre si la RCS...

Gaby

Daca legea e lege sigur vor intra.

Anonim

nu cred că va intra la rds nici un program NOU de tv din lista must carry, să nu uităm că la rds a intrat în grilă TOATE programele din vechia listă după vreo 2 ani de tergiversare ! așa că puteți aștepta ceva programe noi la rds undeva după 20-20 !

Unknown

Pe satelit de ce nu este pentu toti platim facturi cu programe janlice dacai lege pai lege sa fie ..

Laci

Foarte bine , RCS- RSD tot timpul refuza să introducă Magic tv si Rock tv!

mariusica30

De ce vreti aceste 2 posturi? Eu le am dar nu prea ma uit la muzica, doar foarte rar. Dau muzica veche, e buna, imi place, dar nu sunt asa de mult pasionat de programele astea. Cinemaraton ar trebui sa fie in lista must carry.

Anonim

Akta nu oferă Cinemaraton pentru alți operatori deci nu are cum să fie și nici nu o să fie în must carry.

mradu

Bine ca intra Rock Fm si Magic Fm!
De acord si cu Cinemaraton :) Doar ca Akta il da pe bani, nu gratis!

Anonim

Asa este la akta cu Cinemaraton il dau pe bani.

Bogdan

Eu chiar mă gândeam la aceste canale în lista must-carry.
Am scris o listă acum 3 zile pe un forum dedicat acestei liste şi pot să spun decât de Orizont TV şi Kapital TV că m-a luat prin surprindere...în schimb mă gândeam că eStrada TV va rămâne în listă şi vor mai fi introduse LinkPress TV şi IDA TV.

Unknown

Imi doream postul CINETHRONIX in grila tv, eu fiind client UPC, poate inlocui EstradaTv, cat despre Bucuresti TV, nu stiu ce sa spun. Oricum, e ceva nou,si, cel putin un an, vedem altceva. Antenele si Kanal D, raman, oricum, in grila tuturor operatorilor.

Anonim

Tot mai multe televiziuni slabe, în dauna calității. SD-ul domină la mai bine de 10 ani de la intrarea HD-ului pe piață. A început deja migrarea către 4K, dar CNA permite încă păstrarea licențelor pentru televiziunile SD, deși audiența lor este în cădere liberă. Prețurile televizoarelor HD/4K variază de la câteva sute până la câteva mii de lei, și tot mai puțini sunt dispuși să mai accepte compromisul SD. A cam venit vremea ca CNA să impună închiderea unui capitol și deschiderea altuia nou pentru televiziunile românești.

Anonim

Magic Tv nu este introdus in grila Digi probabil pentru ca ar face concurenta postului HIT Music. Totusi pentru a multumi si clientii care asculta muzica , ar putea face acest “efort”.

HD Satelit România

Am modificat, mulțumesc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile