joi, 14 martie 2019

România se află pe locul 6 în Europa în privința utilizării tehnologiilor FTTB și FTTH

La conferința FTTH 2019 din Amsterdam au fost prezentate cele mai recente statistici FTTH Market Panorama, realizate de IDATE. Prognozele pentru anii 2020 - 2025 au fost de asemenea dezvăluite pentru prima dată. Numărul abonaților FTTH (fibre to the home) și FTT (fibre to the building) din Europa a crescut în EU39 cu 15,7%, comparativ cu luna septembrie a anului 2017.

Implementarea rețelelor FTTH și FTTB a crescut semnificativ. Până în septembrie 2018 se estimează că acoperirea FTTH/B a atins 46,4% în UE39 și 36,4% în UE28. Aceste cifre demonstrează o tendință ascendentă clară începând din septembrie 2015, când rata de acoperire în regiune a fost estimată la 39% în UE39 și 27,2% în UE28.

În acest an, țara care a adăugat cei mai mulți abonați prin aceste tehnologii este una europeană. Spania a adăugat 1.858.743 de noi abonați FTTH/B, Franța este pe locul doi, cu un plus de 1.480.220 noi abonamente FTTH/B, în timp ce Rusia a înregistrat o creștere a bazei de abonați FTTH/B cu 1.256.000 de noi clienți. Alte țări au înregistrat de asemenea creșteri notabile, cum ar fi Cehia, cu 523.950 de noi abonați și Italia cu 449.637 de noi abonați. Italia a înregistrat o creștere importantă a numărului de locuințe conectate la aceste tehnologii, de la 4.398.435 în septembrie 2017 la 6.295.000 în septembrie 2018, reprezentând o creștere totală de 43.12%.

Rata de absorbție a crescut la 37,4% pentru UE39 (de la 34,8% în anul precedent).  Rata de absorbție pentru UE28 (38,2%) a depășit pentru prima dată rata în UE39. Țări precum Andorra, Belarus, Belgia, Letonia, Olanda și România înregistrează o rată de absorbție care depășește 50%.

Este interesant de observat că tehnologiile fibrei optice au evoluat în ultimii ani: până în septembrie 2018 exista o predominanță a arhitecturii FTTH față de FTTB (56% vs 44%).

În regiunea europeană, jucătorii alternativi sunt cei mai implicați în expansiunea FTTH/B, cu o contribuție de aproximativ 55% din totalul operatorilor care oferă FTTH/B. De asemenea, guvernele și autoritățile locale devin din ce în ce mai implicate în proiectele de fibră optică, fie prin semnarea de acorduri cu operatorii de telecomunicații, fie prin fonduri publice. Este de asemenea de remarcat faptul că operatorii din unele țări au început să-și modifice strategia pentru a implementa soluții FTTH, în loc să continue dezvoltarea rețelelor tradiționale pe bază de cupru sau prin cablu.

Comentând raportul, Ronan Kelly, președintele Consiliului FTTH, a declarat: "Aceste noi cifre demonstrează o accelerare a utilizării acestor tehnologii în ultimii ani. Fibra optică este calea de urmat, iar rezultatele studiului oferă dovezi convingătoare despre acest lucru. Extinderea fibrei este în plină expansiune în multe țări și astăzi tot mai mulți consumatori sunt conștienți de avantajele fibrei optice".

Clasamentul FTTH / B - Clasament european


Letonia rămâne lider în FTTH / B, pentru încă un an, urmată de Lituania (46,9%). Spania are o evoluție semnificativă de la 33,9% la 44% și se află pe locul 3 pe podium, puțin înaintea Suediei, care are un procent de 43,6%. Romania este pe locul 6, cu un procent de 38,3%.

Marea Britanie se alătură în acest an clasamentului Global FTTH, atingând o rată de penetrare e 1,5% și o rată de absorbție de 13,1%. Abonamentele FTTH/B au crescut cu 83% comparativ cu septembrie 2017, iar locuințele conectate la FTTH / B au trecut de 22,8%, ajungând la 2.817.000. Autoritatea britanică de reglementare Ofcom a jucat un rol major în promovarea investițiilor în FTTH / B în întreaga țară. După reducerea prețurilor serviciilor de vânzare cu amănuntul pentru a încuraja investițiile și concurența pe piață, Ofcom a stabilit în iulie 2018 un plan de sprijinire a investițiilor totale în fibră. Planul urmărește direcția stabilită prin Ofcom's 2016 Strategic Review of Communications Digital, iar ambiția britanicilor este de a avea 15 milioane de locuințe cu acces la internet în bandă largă prin fibră optică, până în 2025.

Material obținut cu sprijinul RNT https://www.rnt.ro/.

Note explicative

UE 39 include Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Macedonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.

UE 28 include Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit.

Consiliul FTTH al Europei este o organizație din industrie care are misiunea de a accelera conectivitatea pe bază de fibră optică pentru o societate cu viteze de internet Gigabit în Europa. Consiliul FTTH este format din 150 de companii.


9 comentarii despre subiectul „România se află pe locul 6 în Europa în privința utilizării tehnologiilor FTTB și FTTH”:
Anonim

De unde si pana unde au tras francezii si spaniolii fibra optica ca la ei serviciile fixe sunt de toata jena, nici pe partea de servicii mobile nu stau prea bine, 4G-ul abia daca le merge ca un 4G de la Digi..iar daca suni in tarile alea ti se opreste convorbirea din 5 in 5 minute. totul este scump la ei si figureaza ca mari dezvoltatori de servicii pe fibra optica

Dany

Ce mari dezvoltatori de fibra spui tu? Nu observi ca Franța e pe locul 16?

Anonim

Fibra optica va juca un rol important si in 5G, nu poate exista 5G fara interconectivitatea de mare viteza prin fibra optica.

Anonim

Citeste cu atentie Dany: "În acest an, țara care a adăugat cei mai mulți abonați prin aceste tehnologii este una europeană. Spania a adăugat 1.858.743 de noi abonați FTTH/B, Franța este pe locul doi, cu un plus de 1.480.220 noi abonamente FTTH/B,

Dany

Pai a adaugat, dar asta nu inseamna ca e mare dezvoltator per total. Au facut si ei un pas in ultimul an, dar acest pas ii aseaza pe locul 16, cu 19,4%, de aceea e netul prost in Franta, ca e fibra in mai putin din un sfert din tara.

mariusica

Dany, e adevarat si ce zice anonim, Franta e pe locul doi ca dezvoltator in ultimul an. Desigur, de la dezvoltare retele de fibra optica si pana la net bun in toata Franta mai e cale lunga, aici e diferenta cu acoperirea de care zici tu.

Gabi

Cine stie ce se face cu fibra aia, monitorizarea oamenilor de acolo prin camere puse la orice colt de strada. De ajuns la cetateanul de rand calitatea oferita de serviciie prin fibra sigur n-o sa ajunga. Anul trecut amn fost in Franta, au telefonoa mobila la pret de 10 ori mai mare decat a celor de la DigiMobil cu aceeasi calitate si semnal la internet si voce. La servicii de fibra la fel, de dragul sa nu fie cablurile pline cu fibra optica le-au bagat prin pamant si vine intrebarea "ce sa imbunatatesti prin fibra aia?"

Anonim

5G-ul este viitorul in comunicatii. Fibra Optica costa bani si-n timp extinderea unei astfel de retele n-o sa mai fie rentabila. Daca-si ia avant 5G-ul o sa vedeti ca serviciile fixe se vor desfiinta incet da' sigur.

Anonim

Nu intelegi. Nu se poate 5G fara fibra optică. Cum crezi că se face conexiunea intre emițătoarele 5G dintr-o tara? Prin cablu de cupru sau prin eter terestru? :) Se face prin fibra optica.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile