vineri, 20 septembrie 2019

NHK: Codec-ul HEVC nu oferă suficientă compresie pentru transmisiile tv terestre în 8K

Radiodifuzorul public japonez NHK, care deja transmite zilnic 12 ore de conținut 8K prin satelit, lucrează din greu pentru ca respectivul conținut video Ultra HD să fie disponibil pentru telespectatori și prin intermediul televiziunii digitale terestre. Japonezii au explicat însă că problema principală pe care trebuie să o depășească este cea a compresiei digitale a codec-ului video utilizat.


Același semnal de alarma l-a tras în luna mai a acestui an și Thomas Wrede (vicepreședinte al SES, departamentul de Noi tehnologii și standarde), care a precizat că deși tehnologia 8K ar putea fi atrăgătoare pentru anumiți radio-difuzori, în special din Japonia, în realitate există provocări foarte mari din cauza codec-ului utilizat.

Proiectul „Super Hi-Vision” al NHK prevede că transmisiile terestre în 8K sa înceapă aproximativ în anul 2025. Laboratorul de cercetare științifică și tehnologică al NHK a testat deja cu succes transmisiile terestre 8K încă din 2012, folosind un singur canal UIF, dar rezultatele nu au fost perfecte în privința calității imaginii.

Ulterior, japonezii au efectuat teste similare de transmisie terestră în 8K în Tokyo și Nagoya. Mai recent, au transmis în 8K prin satelit, înainte de începerea oficială a serviciului la 1 decembrie 2018.

Rata de biți a unui transponder de satelitul este în prezent de aproximativ 100 Mb/s și se folosește codec-ul HEVC pentru transmisie, cu rezultate de calitate conform standardelor 8K. Dar acest codec nu oferă o compresie suficientă pentru banda digitală terestră de pe un canal UIF, păstrând în același timp standardele de calitate a imaginii. De aceea, japonezii au început sa se testeze Versatile Video Codec (VVC).

Versatile Video Coding (VVC) (sau MPEG-I Part 3, Future Video Coding (FVC) ori ITU H.266), succesor al HEVC, este un proiect al Joint Video Experts Team (o echipă a consorțiului MPEG și ITU). Îmbunătățind VVC, experții spun că în cele din urmă s-ar putea ajunge la rate de biți de 30-35 Mb/s pentru o transmisie 8K . O specificație finală pentru VVC nu va apărea mai devreme de anul 2020, iar implementarea practică nu va putea să fie realizată mai devreme de anul 2022. Pentru o mai buna compatibilitate, NHK intenționează să utilizeze de asemenea Hybrid Log Gamma în transmisiile sale 8K terestre.

UPDATE 24 martie 2020: Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus Covid-19. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 8 iulie 2020: A fost lansat codecul H.266 / VVC. Detalii găsiți AICI.


8 comentarii despre subiectul „NHK: Codec-ul HEVC nu oferă suficientă compresie pentru transmisiile tv terestre în 8K”:
Anonim

S-a lansat 8K fara sa aibe la baza un codec stabil?

Cristi

S-a lansat 8K pe satelit ( exista un sigur canal in lume, al japonezilor de la NHK, plus cateva transmisii de test, inclusiv in Europa), unde codecul HEVC e stabil si suficient.
NU s-a lansat 8K pe digital terestru, unde puterea de compresie a codecului nu e suficienta pentru calitate 100%.
Sper ca acum ai inteles.

Anonim

de ce codecul asta nu-i stabil pentru receptia terestra?

Cristi

Unde ai citit tu că scrie in articol că nu e stabil codecul HEVC pentru recepția terestră? E vorba că nu e suficient de eficientă compresia HEVC pentru a transmite la calitate conformă cu standardele oficiale 8K, o televiziune 8K pe lățimea de banda oferita de un canal UIF, care e mult mai redusă decât lățimea de bandă oferită de un transponder de satelit.

Anonim

Bravo

AlucardSama04

Consider că nu ar trebui să se facă un codec nou pentru asta. Se poate lucra la algoritmul de compresie sau să se refacă de la 0 doar algoritmul de compresie.

Anonim

Nu inteleg, e vorba de radiodifuzor sau televiziune 8k ?

Anonim

Radiodifuzor înseamnă o companie de stat sau privată care detine și emite una sau mai multe televiziuni. De multe ori, numele radiodifuzorului e asemănător sau identic cu numele televiziunii, de exemplu în Romania e radiodifuzor SRTV și televiziune TVR, la japonezi e radiodifuzor NHK și televiziune NHK.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile