joi, 10 octombrie 2019

Remorcherul spațial MEV-1 și satelitul Eutelsat 5 West B, lansate cu o rachetă Proton

O rachetă Proton a fost lansată de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, pe 9 octombrie, cu doi pasageri la bord: satelitul Eutelsat 5 West B și remorcherul spațial Mission Extension Vehicle (MEV)-1 de la Northrop Grumman.


Este a 17-a lansare succesivă în care a fost utilizat acest model de rachetă Proton-M. Racheta a călătorit aproximativ 16 ore înainte de a se separa de cei doi pasageri. Satelitul Eutelsat a fost primul pasager care s-a detașat de racheta, la 15 ore 36 minute de la lansare (la ora 04:53, ora Moscovei, 10 octombrie). MEV-1 a urmat la ora Moscovei 05:12.

MEV-1 este un „remorcher de salvare”. Va dura aproximativ 3 luni pentru a ajunge într-o poziție în care va capta Intelsat 901 și apoi, dacă totul decurge conform planului, îl va muta. I-901 a rămas pe orbită de 18 ani și a depășit cu mult durata de viață normală.

Satelitul Eutelsat 5 West B va fi amplasat la 5 grade vest și va continua să ofere televiziune DTH pentru Europa și Africa de Nord. Va înlocui satelitul Eutelsat 5 West A și va aduce schimbări importante: va fi mai mic, fără transpondere în banda C, în banda Ku va avea 35 de transpondere de 36 MHz și va modifica în mod semnificativ zonele de acoperire cu semnal, prin trei fascicule diferite: Transalpin, Europa și Algeria.

Fasciculul Transalpin va fi probabil utilizat în principal pentru radio-difuzorii francezi și italieni, ce distribuie semnal în modul Multi-stream pentru emițătoare terestre și alte platforme. Acești radiodifuzori utilizează în prezent un fascicul al Eutelsat 5 West A. Pe noul satelit Eutelsat 5 West B, acoperirea se restrânge la regiunea Franța - Italia și statele învecinate acestora. Semnalul va ajunge și în alte țări, dar diminuat. Cu toate acestea, harta teoretică a acestui fascicul indică faptul că nu va avea acoperire de 48 dbW în România, fiind probabil necesare antene mari și foarte mari, de 120-350 cm (sau există chiar posibilitatea ca recepția să fie imposibilă în România). Totuși, acestea sunt hărți cu acoperire teoretică, practic poate exista șansa ca situația să fie alta, mai favorabilă.

Pentru distribuția programelor italiene, poziția de la 5 grade Vest este foarte importantă, iar restrângerea ariei de acoperire va fi probabil modalitate de a limita recepția acestor canale în alte teritorii (așa cum au procedat mult mai drastic englezii, prin fasciculele dedicate pentru Marea Britanie, prin sateliții Astra 2E, 2F și 2G de la 28 grade Est). Aceasta nu este o veste bună pentru telespectatorii din alte țări, neacoperite de fasciculul Transalpin, dar care în prezent recepționează televiziuni necriptate, transmise în modul Multi-stream la 5 grade Vest.

Fasciculul Europa va oferi semnal în Europă de Vest, sudul, centrul și nordul Europei. În Europa de Sud-Est, semnalul va fi mai slab. Teoretic, în România semnalul de 52-48 dBW este afișat pe hartă doar în partea vestică a țării, în restul țării fiind probabil necesare antene de 90-120 cm sau chiar mai mari.

Noul satelit Eutelsat 5 West B va oferi de asemenea un fascicul pentru Algeria.

Sami Kassab, analist media la banca de investiții Exane / BNPP, a declarat că lansarea Eutelsat 5 West B va ajuta la reducerea riscurilor, deoarece acest satelit poartă sarcina utilă Egnos, un serviciu care va genera venituri de 7 milioane de euro pentru Eutelsat pentru următorii 15 ani. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din veniturile Eutelsat din anul 2019.


4 comentarii despre subiectul „Remorcherul spațial MEV-1 și satelitul Eutelsat 5 West B, lansate cu o rachetă Proton”:
Clauss

Si cand va incepe sa emita? Cand va incepe mutarea de pe A pe B? sa verificam apoi semnalul

Anonim

După câteva luni de la lansare, atat durează de obicei.

Cristian28

si in zona Drobeta Turnu Severin se va mai prinde semnal Multistream sau nu

Cristian28

si se va mai prinde semnal Multistream in Drobeta Turnu Severin pe noul satelit B

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile