vineri, 1 noiembrie 2019

Licitația pentru 5G în România va avea loc în prima parte a anului viitor

Conducerea ANCOM a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Autorității că licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării noilor tehnologii va avea loc în prima parte a anului viitor. Conducerea ANCOM a constatat că licitația nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA, precum şi necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență şi calendarul de achitare a acestora. În aceste condiții, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă.

În cadrul consultării publice pe marginea Documentației procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din România observaţii de modificare a cuantumului taxelor de licenţă, dar şi a calendarului de plată a acestora, precum şi a obligaţiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini.

În urma analizei observaţiilor primite, ANCOM a repus deja în consultare publică capitolul dedicat obligaţiilor de acoperire. În ceea ce privește taxele de licenţă şi a mecanismului de plată a acestora, în urma analizei observaţiilor primite, Autoritatea va înainta Guvernului propunerea sa de a menţine cuantumul valorilor propuse în consultare publică şi de a eşalona plata taxelor, pe o perioadă mai lungă de timp şi în funcţie de data intrării în vigoare a licenţelor. Decizia finală rămâne însă la latitudinea Guvernului.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care ţin de competenţa sa cuprinse în documentaţia de licitaţie pentru 5G vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, astfel încât licitația să se poată desfăşura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Pentru desfășurarea în condiții optime a licitaţiei, în afară de finalizarea prevederilor tehnice din caietul de sarcini şi a taxelor de licenţă, este necesară și implementarea prin mijloacele adecvate a memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA şi de stabilirea măsurilor de securitate a reţelelor. Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publica un set de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, de care ANCOM îşi doreşte să ţină cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitaţia 5G.

Context

La sfârşitul lunii iulie 2019, ANCOM a lansat în consultare publică caietul de sarcini, proiectul de decizie pentru stabilirea tarifului de utilizare a spectrului şi proiectul de decizie pentru organizarea procedurii de selecție competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700, 800, 1500, 2600 și 3400-3800 MHz.

Autoritatea a propus și preţurile de pornire în licitație, valoarea totală a acestora fiind de 580 de milioane de euro. Valorile propuse de ANCOM au fost determinate în funcție de o serie de factori, printre care referințele naționale și europene privind valorile licențelor în fiecare bandă dintre cele supuse procesului de selecție, proprietățile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvență, durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum şi specificul naţional și referințele europene privind prețurile de pornire în licitație. Taxele de licenţă vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Alocarea spectrului prin licitație este soluția cea mai adecvată pentru a asigura o utilizare eficientă a cât mai multor frecvenţe, obiectivele ANCOM fiind promovarea inovației, dezvoltarea infrastructurilor digitale, prin creșterea capacităților rețelelor în zonele dense, pe principalele coridoare de transporturi terestre, dar și a acoperirii cu servicii de bandă largă la nivel național, precum şi asigurarea concurenței, regulile de licitație creând condițiile pentru furnizarea serviciilor 5G prin 4 rețele cu acoperire națională.


6 comentarii despre subiectul „Licitația pentru 5G în România va avea loc în prima parte a anului viitor”:
Anonim

Deci a fost amanata licitatia...

C Radu

Cum ofera Digi si Vodafone 5G fara licitatie?

Anonim

Simplu, oferă 5G prin frecventele deja licitate si cumparate de cei doi operatori pentru 3G si 4G.

Prin frecvente de 3G si 4G se pot oferi si 4G, si 5G si chiar si 2G, faci ce vrei cu frecventele, nu sunt alocata si cumparate legal doar pentru o tehnologie. Că e recomandat pentru eficienta tehnica proprie a operatorului sa fie folosita in special pentru o anume tehnologie, e altceva, dar nu e o obligatie legala.

Anonim

Din pacate , digi pe partea de telefonie mobila are inca mari probleme cu semnalul in 4G
Toata găselniță de la Digi si de la Vf este de a atrage noi abonați, cât despre CALITATE.......
Am avut 2 ab Nelimitat in 4G la Digi si renuntat tocmai pentru CALITATEA proastă a serviciului oferit
La Vf am avut doar un ab acum cativa ani si trebuia sa caut semnalul prin casa ca sa port o convorbire telefonică normală
Cum ieșeam din bloc , totul era OK si asta într-o capitala europeana
Ce sa mai zic de CALITATEA semnalului prin tara

Anonim

La fel este si la toti ceilalti. Nu exista niciun operator care sa aiba semnal peste tot, sunt situatii si zone unde Digi are si altii nu au si invers. De exemplu, eu am migrat anul trecut cu toate 4 abonamentele familiei la Digi, pentru simplu motiv ca au montat la 1 km de mine un releu de semnal, si am semnal 5 linii in 4G oricand, in toata comuna mea, iar ceilalti nu au mai mult de 2-3 linii niciodată, nici chiar in 3G sau 2G, e dezastru la ceilalti. Deci sa nu generalizam, sunt cazuri si zone unde oricare din operatori are sau nu are semnal. La 5G situatia va fi si mai grava, deoarece emitatoarele de 5G, utlizand frecventa mai mare, vor emite la aceeasi putere de emisie pe distanta si arie de acoperire mai mica.

Anonim

Pentru penultimul anonim cu acoperirea de la Digi, vezi ca ai probleme cu semnalul sau n-ai telefonul configurat cum trebuie avand vreo cartele sim defecta. Dintre toti operatorii, cele mai mari imbunatatiri cu extinderea ariei de acoperire Digi le-a facut. Daca dau drumu la 2G au sanse sa ajunga pe podium.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile