vineri, 6 decembrie 2019

Fotbal în 9:16 în loc de 16:9?

Deși titlul pare o anagramă, de fapt este un test tehnic efectuat cu succes weekendul trecut de către DFL (Deutsche Fußball Liga): meciul din Bundesliga dintre VfL Wolfsburg și SV Werder Bremen a fost produs în formatul 9:16, suplimentar față de formatul obișnuit de difuzare 16:9.

Liga germană de fotbal încearcă astfel sa se adapteze la schimbarea obiceiurilor de vizionare și la consumul din ce în ce mai mare de conținut video pe dispozitive mobile. Formatul 9:16 este destinat în primul rând pentru utilizarea pe smartphone-uri și în social media. Însă, pentru prima dată, DFL a testat pentru utilizatorii de telefoane și social media optimizarea producției unui meci Bundesliga în standardul 9:16.

Feed-ul special 9:16 a fost produs în direct cu ajutorul unor echipamente suplimentare. În timp ce telespectatorii din fața televizoarelor au văzut o transmisie 16:9, cinci camere suplimentare au fost folosite pe stadion pentru producția în format 9:16.

Aceste camere de emisie profesionale au fost rotite folosind trepieduri speciale pentru a obține rezultate de calitate superioară. Într-o regie de emisie separată, monitoarele au fost rotite de asemenea cu 90 de grade.

Cu această configurație tehnică, standardul de calitate al DFL a fost menținut și în formatul 9:16, transmisia 9:16 având o rezoluție similară cu una Ultra HD 16:9 standard, dar cu o rocadă a numărului de pixeli pe lățime și înălțime.

"Suntem foarte mulțumiți de test, chiar dacă transmisia verticală a meciului a fost destinată în principal evaluării interne. Însă trebuie să inovăm din perspectiva fanilor. Videoclipurile verticale din social media și de pe dispozitivele mobile sunt mai apreciate decât cele orizontale. Testul de succes din Wolfsburg ne oferă o viziune mai practică cu privire la modul în care putem oferi o experiența de vizionare mai bună în viitor pe dispozitivele mobile", a explicat spune Andreas Heyden de la DFL.

Meciurile din Bundesliga sunt produse cu până la 25 de camere. Numeroase camere video speciale, cum ar fi sisteme de camere aeriene, drone, camere speciale pentru steagul de colț (dezvoltate în cadrul DFL) sunt utilizate în mod regulat. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei de realitate augmentată, DFL prezintă diferite elemente grafice ce sunt afișate ca și cum ar fi efectiv filmate pe teren. Recent, această tehnologie a fost utilizată și cu imagini furnizate de drone.


11 comentarii despre subiectul „Fotbal în 9:16 în loc de 16:9? ”:
Anonim

Ar fi tare sa-mi pun tvul vertical pe perete

Sorini

Anonim, unii oameni sunt in deplasări, nu toată lumea sta acasă să vadă meciul pe tv. In plus, nu toată lumea are televizor 4K. Însă am telefon pe care mă uit des la filme, seriale, meciuri etc, mai ales la munca, unde sunt portar la un sediu de la o firmă unde vin maxim 20 de vizitatori pe zi și am mult timp de așteptare. Mi se pare o idee excelentă, prefer să vizionez imaginea verticală.

Flutur

bună.mai este de precizat că în meniu rapid la telefon este rotația automată când la un conținut video și se face 16:9 nu vad care este relevanța

Anonim

@Flutur, cu rotația automată, imaginea 16:9 rotita nu va ocupa tot ecranul in poziție verticală a telefonului, ci vor rămâne dungi negre imense sus și jos. Însă cu formatul 9:16, imaginea va acoperi complet ecranul telefonului când îl ții vertical, așa cum se întâmplă și la diverse aplicații și cum vezi și în a doua imagine din știre.

Anonim

Un test prin care se dorește ceva nou. Dar ca imagine de ansamblu nu poate fi vorba.

Sorini

Ochiul uman privește mai bine pe orizontală, asa se spune. Dar televizorul stă pe un suport sau fixat pe un perete, nu îl ții în mână.

Mai devreme sau mai târziu, astfel de transmisii pot deveni ceva obișnuit pe Facebook și alte rețele de socializare accesate cu telefonul mobil. De ce? Pur și simplu, e mai ușor de ținut telefonul mobil în mână pe verticală decât pe orizontală. Aceasta este un atu important al unei transmisii 9:16 pentru telefoane mobile, deoarece îl ții vertical, dar vezi imaginea pe full screen, adică pe tot ecranul telefonului.

Anonim

Incet dar sigur suntem acaparati de idiocratie.Fiind 2 formate pe meci unul cu timpul va disparea si ghiciti care.Rezumatele pe youtube vor fi majoritatea 9:16.Multimea dicteaza.Vor filme cu supereroi facem numai filme “ inteligente” cu supereroi Marwell.

Anonim

O PROSTIE!!! S-a trecut de la 4/3 la 16/9 pentru ca asa e firesc, sa ai un camp vizual cat mai larg. Eu nu filmez NICIODATA cu telefonul pe verticala. Daca te iei dupa prostime...

Anonim

Într-adevăr idiocratie, cum s-a zis mai sus.
Telefoanele au raport 16/9 sau chiar 21/9, tot ce trebuie să facă amărâtul de consumator e să îl întoarcă "pe-o parte” atunci când vrea să vadă un film sau cand face o fotografie. Este el in stare de asta? Prezentul raspunde negativ și viitorul de asemenea...
În cel mai rău caz astfel ar avea bare verticale înguste, dacă ecranul are raport mai mare de 1.77.

Trist e că producătorii media, în loc să ne educe, cedează obiceiurilor proaste. Sper să se înșele amarnic în această goană a lor după ultimul sfanț, cine știe ce manager rupt de realitate a putut lua o astfel de decizie, când intuiția și naturaletea e clar una orizontală. O fi având un ochi deasupra celuilalt sau îl depășește tehnologia?

Mai există și unii cu discernământ pe lumea asta: Motorola cu un produs recent forțează filmarea video pe orizontală indiferent de cum e ținut diapozitivul! Să sperăm la mai multe ca aceasta, e așa de greu să educi plebea dacă tot le iei atâția bani?

Sorini

E mai ușor să ții telefonul în mână pe verticală. Tine-l tu în mână pe orizontală 90 minute sa vezi ce te mai doare mâna. Dar, dacă ai unde sa îl așezi și nu ești în vreo stație de tren sau oriunde altundeva unde îl poți așeza liniștit undeva fără teama de a fi furat, e mai ok pe orizontală. Dar dacă ești nevoit sa ții telefonul în mână, e mult mai bine pe verticală, nu e idiocratie, ci e verificat de mine. Poți verifica și tu.

Sorini

Chestia cu "ai un câmp vizual cât mai larg" e valabila pentru privirea orizontală pe ecrane cu diagonala mai mare decât distanța dintre ochii privitorului. La telefoane nu se prea aplică, au diagonale prea mici pentru a conta la confortul vizual că sunt privite pe verticală sau orizontală.

În plus, observați că transmisia verticală e concepută să fie una SUPLIMENTARĂ, deci nu văd care este impedimentul de a nu vă uita pe orizontală, la transmisia orizontală, dacă pe cea verticală nu o agreați. Era idiocratie dacă se oferea doar transmisia verticală. Dar întrucât transmisia verticală este suplimentara și opțională, decizia de a testa asa ceva este bine-venita și lăudabilă, ca o extra opțiune de vizionare, pentru cine preferă această modalitate.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile