joi, 6 februarie 2020

Google Maps împlinește 15 ani: o nouă imagine și interfață

La începutul lui februarie 2005 se lansa prima versiune a Google Maps. De atunci, Google Maps a evoluat de la a oferi indicații de orientare ușor de înțeles, până la a ajuta oamenii să exploreze și să găsească ceea ce caută. Cu ocazia aniversării a 15 ani, Google Maps are o nouă înfățișare grafică, o interfață îmbunătățită a aplicației, actualizări și alte surprize, anunță reprezentații companiei printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

Elementul cheie care s-a schimbat în identitatea vizuală a Google Maps este pin-ul - acel indicator grafic ce indică poziția pe hartă. Plecând de la noul pin, sigla Google Maps este și ea una nouă. În plus, „festivitățile” aniversării celor 15 ani includ și înlocuirea graficii actuale pentru navigare pe Google Maps cu o mașină „de petrecere”, imagine care va fi disponibilă doar în perioada aniversării (6-9 februarie).

Interfața aplicației Google Maps (Android și iOS) a fost reorganizată, astfel încât să fie mai ușor utilizatorilor să găsească informația dorită. Aceasta oferă 5 tab-uri accesibile imediat, din interfața Google Maps, din care utilizatorii pot:

- explora o zonă, pentru a găsi restaurante, concerte, etc.
- călători către o destinație - cu autoturismul, transportul în comun, pe jos, etc.
- să vadă rapid locurile pe care le-au salvat în Google Maps
- să contribuie cu informații, precum review-uri, poze, locuri care lipsesc, etc.
- să afle noutăți, precum noi restaurante și pub-uri deschise în localitate, recomandări personalizate


Câteva cifre ale Google Maps, la 15 ani de la lansare:


- Google Maps a cartografiat mai mult de 220 de țări
- În medie, peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial
- Pe Google Maps există informații despre mai mult de 150 de milioane de afaceri și locuri
- Peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună
- Până în prezent, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării, cu ajutorul organizației WWF România)
- Există peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.

Dacă la lansarea de la începutul lui 2005 Google Maps oferea în principal indicații de orientare către destinația dorită, an de an noi funcții și servicii au fost adăugate. Google Earth (serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale) și funcția Transit (navigare cu ajutorul mijloacelor de transport în comun) au venit în vara lui 2005, iar la începutul lui 2007 a fost adăugată funcție de trafic în timp real. La finalul lui mai 2007 se năștea Street View, serviciul care oferă imagini 360o de la nivelul străzii (aici video-ul de la lansare), iar prima aplicație mobilă Google Maps apărea la finalul aceluiași an (la început pentru Blackberry și Palm). Versiunea pentru Android a Google Maps se lansa în 2008, iar cea pentru iOS în 2012. Funcția de navigare a apărut în 2009, în 2015 este introdusă funcția de „offline maps”, iar în 2019 Live View, funcția de realitate augmentată, care oferă indicații de orientare în cazul mersului pe jos.

În România, Google Maps și-a făcut apariția prin versiunea localizată în aprilie 2010, iar primele imagini Street View din țara noastră au fost publicate pe Google Maps la finalul aceluiași an. Extinderea acoperirii Street View pentru aproape toată România are loc în 2012, când sunt preluate imagini inclusiv din zone de interes turistic, unde mașina nu are acces. De atunci, acoperirea Street View din România s-a actualizat și extins constant: au fost adăugate imagini de pe apă (Dunăre și Delta Dunării), de sub pâmânt (Salina Turda) sau din muzee (Muzeul Național Brukenthal) și clădiri (Palatul Parlamentului). Iar an de an, versiunea Google Maps pentru România a fost fost actualizată cu cele mai noi funcționalități, de la Transit, în 2013, și până la Live View, în 2019.

În România, două treimi din utilizatorii de internet folosesc Google Maps cel puțin odată pe lună, jumătatea dintre aceștia pentru a obține îndrumări în timp ce se deplasează, pentru a nu se rătăci și pentru evita blocajele în trafic sau întârzierile cu transportul public. În total, se estimează că Google Maps ajută o persoană din România să economisească, în medie, 3 ore pe ani.


10 moduri (mai puțin cunoscute) în care Google Maps te poate ajuta în următoarea vacanță


1. Află traducerea numelui locurilor și adreselor: Această funcție nouă (lansată în toamna lui 2019) este utilă în țări unde e greu de pronunțat numele locurilor în limba locală sau este vorba despre un alt alfabet. Apasă pe butonul „speaker” care apare lângă nume și adrese, iar Google Maps va rosti numele locului.
2. Găsește și rezervă cazare din Google Maps: Poți căuta locuri de cazare - hotel, pensiune, etc, direct din Google Maps. Găsești la fiecare poze, descriere, păreri și multe altele. În multe cazuri poți să rezervi cameră direct din Google Maps.
3. Adu-ți aminte pe unde ai fost și spune-le prietenilor: Găsești locurile în care ai fost în istoricul Google Maps. Poți să cauți după tipul de locuri unde ai fost - precum restaurante, magazine, etc, țări, orașe, perioade, și să le împărtășești și prietenilor.
4. Orientează-te pe aeroport. Ai probleme să găsești terminalul și poarta de la care trebuie să iei următorul zbor către destinație? Apelează la Google Maps. Funcționează în multe dintre aeroporturile mari ale lumii.
5. Găsește un loc de odihnă: Dacă faci o excursie cu mașina, folosește Google Maps ca să găsești cel mai apropiat loc unde poți să iei o pauză. Nu aștepta să-ți iasă în cale pe drum.
6. Planifică activități de grup: În Google Maps poți face liste la care să contribuie cei din grupul cu care cu care mergi în vacanță, astfel încât fiecare să adauge locuri de vizitat și lucruri de făcut.
7. Găsește locuri și lucruri interesante: Dacă mergi într-un oraș în care nu ai mai fost, folosește opțiunile din lista Explorează pentru a găsi restaurante, obiective turistice și evenimente în zonă.
8. Orientează-te chiar și când ești offline: Poți foarte simplu să descarci harta zonei în care călătorești, astfel încât Google Maps să funcționeze și când nu ai acces la internet. Util pentru zonele fără internet sau unde acesta este foarte scump.
9. Nu te pierde: Uneori să te pierzi pe străduțele unui oraș nou are farmec, dar dacă nu ești atins de un astfel de romantism, e de preferat să nu o faci. Când mergi pe jos, funcția Live View din Google Maps te ajută să te orientezi prin săgeți și indicații de navigare suprapuse pe imaginile live din camera telefonului
10. Adu-ți aminte unde ai parcat: Folosește Google Maps ca să-ți salvezi locul în care ai parcat mașina. Mai ales dacă ești într-un oraș nou.

10 trucuri pentru a câștiga timp cu Google Maps (altele decât cele pe care probabil le știi deja)


1. Evită aglomerația: Folosește funcționalitățile „Ore de vârf” și „Timp de așteptare” pentru a evita momentele când locurile unde vrei să mergi - restaurante sau obiective turistice, de exemple - sunt cele mai aglomerate.
2. Redu la minimum ocolurile și drumurile în plus: Dacă ești în mașina în drum către o destinație și trebuie să te oprești să mai cumperi ceva, de exemplu, folosește funcția de căutare de-a lungul traseului, direct din navigație. Google Maps îți va găsi cel mai potrivit loc unde să te oprești, astfel încât să ocolul să fie minimum.
3. Nu te pierde: Uneori să te pierzi pe străduțele unui oraș nou are farmec, dar dacă nu ești atins de un astfel de romantist, e de preferat să nu o faci. Când mergi pe jos, funcția Live View din Google Maps te ajută să te orientezi prin săgeți și indicații de navigare suprapuse pe imaginile live din camera telefonului
4. Adu-ți aminte unde ai parcat: Folosește Google Maps ca să-ți salvezi locul în care ai parcat mașina. Nu-ți dai seama cât de util e până când nu mai știi unde ai parcat și nu-ți mai găsești mașina.
5. Află când e cea mai bună oră la care să pleci: În modul Navigare al Google Maps, există opțiunea de a seta ora de plecare sau de sosire
6. Găsește foarte ușor un loc potrivit unde să mănânci: În Google Maps poți căuta restaurante care se potrivesc gusturilor tale. Pur și simplu sortezi rezultatele căutării după  „potrivire personală”
7. Alege cu ușurință ce să comanzi la restaurant: Nu știi ce să comanzi într-un restaurant nou? În pagina de Google Maps a restaurantului găsești recomandări cu feluri de mâncare populare în respectivul restaurant, cu poze, nume și recomandări. Poți merge pe mâna celor care au mai trecut pe acolo
8. Distribuie locul unde de afli: Trimite datele locului unde te afli prietenilor sau familiei, ca să fie mai ușor să vă întâlniți
9. Caută locuri și lucruri în apropiere: Dacă vrei să găsești un serviciu în proximitatea locului în care te afli - precum restaurant, farmacie sau magazin, adaugă căutării în Google Maps expresia „lângă mine” sau sortează rezultatele căutării după distanță.
10. Adaugă mai multe opriri: Un singur drum, mai multe destinații. Adaugă opriri pe traseu, din modul Navigație. Google Maps va calcula cel mai rapid drum către destinația finală, luând în calcul și locurile în care ai spus că trebuie să te oprești


15 locuri deosebite din România pe care poți să le vizitezi virtual pe Google Maps


Street View, serviciul Google Maps care oferă imagini imagini 360o de la nivelul străzii, acoperă marea majoritatea a drumurilor din România, precum și numeroase obiective turistice. Oricine poate explora frumusețile României cu o conexiune la internet, prin Street View. Google Maps împlinește în februarie 15 ani și vă invită să descoperiți 15 dintre cele mai spectaculoase locuri din România, care pot fi vizitate virtual pe Google Maps Street View.

Castelul Fagăraș

Castelul Bran

Salina Turda

Delta Dunării

Cazanele Dunării

Cetatea Alba Iulia

Sighișoara

Muzeul Astra Sibiu

Transfăgărășan

Transalpina

Palatul Parlamentului

Muzeul Național Brukenthal

Biserica fortificată de la Biertan

Cetatuia de pe Strajă, Brașov

Biserica fortificată din Cisnădie

Pentru mai multe locuri frumoase din România, vizitați galeria Google Earth Discover România: https://earth.app.goo.gl/xsu9wT.


10 trucuri mai puțin știute în Google Maps (distractive, interesante sau care îți fac viața mai ușoară)


1. Călătorește în timp - Street View arată acum nu doar cele mai recente imagini preluate din locul respectiv, ci toate versiunile de imagini ale locului respectiv, așa cum au fost surprinse în timp, atunci când camerele Street View au trecut pe acolo. Vizitează un loc în Street View (pe desktop), iar în colțul din stânga sus va apărea un ceas. Apasă pe el și vei putea explora imaginile locului din trecut. 
2. Planifică activități de grup: În Google Maps poți face liste la care să contribuie cei din grupul cu care cu care mergi în vacanță, astfel încât fiecare să adauge locuri de vizitat și lucruri de făcut, astfel încât să decideți împreună itinerariul.
3. Denumește locurile favorite: Apasă timp de 1-2 secunde pentru a adăuga un pin în locul dorit, iar apoi apasă „etichetă” și denumește locul respectiv. De exemplu: școala, sala de baschet sau casa mătușii. Pe harta ta locul respectiv va apărea cu numele pe care i l-ai dat și va fi mai ușor să-l cauți apoi.
4. Găsește o stație de încărcare a mașinilor electrice: Dacă ai mașină electrică, poți căuta pe Google Maps o stație de încărcare auto pentru ea.
5. Măsoară distanța dintre două puncte: Apasă pentru a adăuga un pin pe hartă, apoi apasă pe bara gri orizontală și selectează „măsoară distanța”. Selectează apoi punctul sau punctele între care vrei să măsori distanța totală. 
6. Adu-ți aminte numele locurilor: Vrei să-i recomanzi unui prieten restaurantul unde ai mâncat cel mai bine în vacanța trecută, dar nu mai știi cum se se numește? Răspunsul îl afli căutând în istoricul Google Maps.  Poți să cauți după tipul de locuri unde ai fost (precum restaurante, magazine, etc), țări, orașe, perioade. Te ajută și dacă nu îți aduci aminte numele locului unde ai băut ultima bere în noaptea trecută
7. Orientează-te pe aeroport. Ai probleme să găsești terminalul și poarta de la care trebuie să iei următorul zbor? Apelează la Google Maps. Funcționează în multe dintre aeroporturile mari ale lumii.
8. Descoperă locuri interesante: Poți face aceasta în secțiunea „Pentru Dvs” (butonul dreapta jos în aplicația Google Maps). Aici găsești recomandări personalizate de restaurante, evenimente și alte locuri care te-ar putea interesa, din zona în care locuiești sau altă zonă pe care o definești tu.
9. Vezi cât de dificil va fi drumul pe jos: La indicațiile de orientare pentru mersul pe jos, Google Maps îți spune și diferența de nivel pe drum. Foarte util în orașe cu coline, mai ales dacă ești turist și ai de cărat la deal bagaje grele. Distanța aia de doar 1 km te poate păcăli în astfel de situații. 
10. Spune-i persoanei cu care te întâlnești cât mai ai până ajungi: Nu printr-un mesaj cu „mai am puțin” sau „ajung imediat”, ci trimițându-i timpul estimat până la destinație din Google Maps. Persoane cu care te întâlnești va ști în orice moment cât mai ai până ajungi. Poți face asta fie dacă călătorești cu mașina, mijloace de transport în comun sau pe jos.


Momente importante în cei 15 ani de Google Maps


8 februarie 2005 - Se lansează Google Maps. Prima versiune a Google Maps a fost pentru desktop (Blog post). În prezent, în întreaga lume peste 1 miliard de oameni folosesc Google Maps în fiecare lună.

28 iunie 2005 - Este lansat Google Earth, serviciu care folosește imagini satelitare tridimensionale. În prezent, Google Earth oferă peste 58 milioane de km pătrați de imagini din satelit la calitate ridicată, acoperind 98% din populația globului.

29 iunie 2005 - este lansat Google Maps API, care permite dezvoltatorilor software să includă Google Maps în paginile lor.

7 decembrie 2005 - Se lansează prima versiune a Google Transit, serviciul Google Maps care oferă informații de navigare cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Inițial se numea Google Trip Planner și viza doar orașul Portland din Statele Unite.

28 februarie 2007 - Este introdusă pentru prima dată funcția de trafic în timp real. La început, aceasta acoperea peste 30 de orașe din Statele Unite.

29 mai 2007 - Se naște Street View, serviciul care oferă imagini 360o de la nivelul străzii (aici video-ul de la lansare). În total, Google a publicat peste 16 milioane de km de imagini în Street View. Pentru preluarea imaginilor au fost utilizate tot felul de mijloace, de la snowmobil, barcă sau batiscaf și până la oi, cămile sau căruță cu cai (aceasta din urmă a fost folosită chiar în România, pentru fotografierea localității Letea din Delta Dunării)

28 noiembrie 2007 - Este lansată prima versiune aplicație de mobil a Google Maps. La început ea era dedicată utilizatorilor de dispozitive Blackberry și Palm. Aproape un an mai târziu (septembrie 2008), apărea și prima aplicație Google Maps pentru Android. Versiunea de iOS a fost lansată în decembrie 2012.

28 noiembrie 2009 - Google Maps primește funcția de navigare (Blog post Video). În prezent, în medie peste 1 miliard de kilometri sunt parcurși zilnic cu ajutorul navigației Google Maps, la nivel mondial.

6 mai 2014 - Pentru prima dată au fost introduse informațiile suplimentare pentru business-uri publicate pe Google Maps, precum restaurante, baruri sau hoteluri. Cei interesați puteau astfel să vadă orele de funcționare, ratinguri, prețuri și multe altele. În prezent, cei interesați pot afla informații despre peste 200 de milioane de business-uri și locuri de pe Google Maps.

10 noiembrie 2015 - Intră în scenă pentru prima dată Offline Maps, funcția care permite utilizatorilor să utilizeze Google Maps fără conexiune la internet, descărcând în prealabil bucata de hartă pe care vor să o utilizeze.

11 februarie 2019 - Se lansează Live View, funcția de realitate augmentată, care oferă indicații de orientare în cazul mersului pe jos, prin săgeți și informații suprapuse peste imaginile live din camera telefonului.


Niciun comentariu despre subiectul „Google Maps împlinește 15 ani: o nouă imagine și interfață”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile