joi, 6 februarie 2020

Netflix a început să utilizeze codec-ul AV1

Netflix a anunțat că a început să utilizeze codec-ul AV1 pentru unele titluri redate prin aplicația mobilă pentru Android. AV1 este un codec video de înaltă performanță, gratuit, care oferă o compresie îmbunătățită cu 20%, comparativ cu codec-ul VP9. Dezvoltarea codec-ului AV1 a fost posibilă prin implicarea companiilor din cadrul Alliance for Open Media (AOMedia) - Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla și Netflix - unde care Netflix este membru fondator.

Netflix dorește să extindă utilizarea codec-ului AV1 pe toate platformele, dar cea mai importantă utilizare este în comunicațiile mobile, unde rețelele celulare pot fi instabile, iar abonații pot avea doar un plan limitat de date. Astfel, diverse producții sunt acum disponibile în AV1 pentru clienții care doresc să-și reducă consumul de date, prin activarea funcției „Salvare date”.

AV1 pentru Android se bazează pe codec-ul open-source dav1d, realizat de comunitățile VideoLAN, VLC și FFmpeg și sponsorizat de Alliance for Open Media (AOMedia). Codec-ul dav1d a fost optimizat, astfel încât să poată codifica producțiile Netflix pe 10 biți. Netflix a promis că AV1 va fi disponibil pe scară largă, sponsorizând un efort open-source pentru a optimiza performanța pe 10 biți și pentru a pune codec-ul în mod gratuit la dispoziția tuturor.

Deoarece performanța codec-ului va fi îmbunătățită în timp, Netflix intenționează să extindă utilizarea AV1 la mai multe platforme și colaborează deja cu partenerii pentru a extinde decodarea în mod hardware pe diverse echipamente și procesoare.

Așadar, unul dintre motivele pentru limitarea utilizării AV1 pentru redarea în Netflix, disponibilă doar pentru unele titluri, este probabil lipsa suportului hardware, ceea însemna că momentan pentru redarea conținutului comprimat în AV1 este necesară decomprimarea software și deci un dispozitiv mai performant. De asemenea, bateria se va consuma mai repede în timpul decomprimării software.


Niciun comentariu despre subiectul „Netflix a început să utilizeze codec-ul AV1”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile