duminică, 17 mai 2020

7,6 milioane de abonamente la servicii tv în România, dintre care 5,4 milioane la cablu tv

O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.


Nicicând în istorie rețelele de comunicații electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcționării societății noastre, a nevoilor noastre sociale, educaționale, economice sau de altă natură, ca în aceste ultime două luni – să folosim Ziua Comunicațiilor pentru a le mulțumi și a-i felicita pe cei care au făcut posibil acest lucru, de-a lungul timpului” a declarat președintele ANCOM, Sorin GRINDEANU, cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor, sărbătorită în fiecare an pe data de 17 mai.

Datele statistice integrale privind piața telecom în anul 2019 vor fi publicate de ANCOM pe parcursul săptămânii viitoare.


Iată câteva dintre cele mai relevante informații cuprinse în raport:

Internet fix
- 5,3 milioane de conexiuni la internet fix la sfârșitul anului 2019 (+4% evoluție anuală), dintre care 3,9 milioane, adică 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză.
- Traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/lună, cu 14% mai mult față de anul precedent.
- Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 64% la nivel național în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar în mediul rural de 49%.
- În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârșitul anului 2019, RCS RDS avea o cotă de piață de 53%, Grupul Telekom 21%, ceilalți furnizori însumând 26%.


Internet mobil
- 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creștere anuală), reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din țara noastră.
- Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/lună, cu 41% mai mult față de anul precedent.
- În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2019, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%.


Telefonie mobilă și fixă
- 22,7 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă, dintre care 58% pe bază de abonament și 42% pe bază de cartele preplătite.
- Traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 44 minute/lună, respectiv de 44 SMS-uri/lună; nivelurile sunt în ușoară scădere, pe fondul creșterii utilizării aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale.
- În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2019, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 31%.
- Telefonia fixă continuă să scadă: 8 minute/lună reprezintă traficul mediu efectuat de un locuitor de pe telefonul fix, în scădere anuală cu 17%.
- În funcție de numărul de abonați la telefonie fixă de la sfârșitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cotă de piață de 40%, RCS&RDS 35%, ceilalți furnizori însumând 25%.


Televiziune
- 7,6 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,4 milioane erau abonamente prin cablu.
- În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2019, RCS RDS avea o cotă de piață de 53%, Grupul Telekom 17%, ceilalți furnizori însumând 30%.


Venituri din sectorul telecom
- Veniturile din sectorul telecom au crescut cu 3% în anul 2019, ajungând la 16,5 miliarde de lei, adică 3,5 miliarde de euro.
- Segmentul de telefonie mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piață, segmentul de internet fix și mobil a generat 30%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 17%.
- În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 71 lei per locuitor.
- În funcție de veniturile obținute în 2019, Orange avea o cotă de piață de 26%, Grupul Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.


Raportul de date statistice
Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și va fi disponibil pe parcursul săptămânii viitoare la aceasta adresă web.


2 comentarii despre subiectul „7,6 milioane de abonamente la servicii tv în România, dintre care 5,4 milioane la cablu tv”:
Anonim

Statistici interesante, acolo unde sunt transparente.
Unde nu, se spune așa: "În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2019, Orange avea o cotă de piață de 39%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 31%" ?! "Ceilalți" de pe locul 3 (probabil Digi) au mai mult decât Vodafone de pe locul 2. Interesant mod de a masca realitatea :) Desigur, vor spune că nu-i doar Digi în acei "alții", doar că ceilalți există mai mult simbolic. Chiar ar fi fost interesant de aflat care sunt cotele de oiați ale celor 3 jucători care există cu adevărat: Orange, Vodafone și Digi, dar uite că în mod "profesionist" tocmai asta NU ni se spune. :)

Dorin

Asa se exprimă la toți, citește mai atent: de exemplu, în alte cazuri, comunicatul ANCOM menționează pe RCS RDS și nu menționează pe Orange sau Vodafone.

"RCS RDS avea o cotă de piață de 53%, Grupul Telekom 21%, ceilalți furnizori însumând 26%."

sau

"Grupul Telekom avea o cotă de piață de 40%, RCS&RDS 35%, ceilalți furnizori însumând 25%."

În plus, în comunicat scrie că sunt menționate doar câteva dintre cele mai relevante informații cuprinse în raport și că datele statistice integrale privind piața telecom în anul 2019 vor fi publicate de ANCOM pe parcursul acestei săptămâni și le vei găsi aici:

https://statistica.ancom.ro/sscpds/public/alldocuments/report?lang=ro

Oricum, nu cred ca au voie legal cei de la ANCOM sa prezinte public numărul exact de clienți ai companiilor, asta fac doar companiile prin comunicate individuale, dacă doresc sa dezvăluie aceste informații, de exemplu:

https://www.hdsatelit.com/2020/05/numarul-de-clienti-si-rezultatele.html

https://www.hdsatelit.com/2020/05/telekom-romania-numarul-de-clienti-si.html

https://www.hdsatelit.com/2020/04/range-home-tv-peste-538000-clienti.html

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile