marți, 19 mai 2020

ANCOM propune scăderea tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe

Supunem astăzi consultării publice o scădere de aproximativ 30%, până la 0,097 eurocenți/minut, a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe, începând cu data de 1 august 2020. Continuăm astfel eforturile Autorității de a susține o piață telecom competitivă în România, cu oferte atractive și convenabile pentru români”, a declarat Sorin GRINDEANU, președintele ANCOM, printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe


Potrivit documentelor consultate de ANCOM, începând cu data de 1 august 2020 operatorii de telefonie fixă desemnați de Autoritate ca având putere semnificativă de piață, printre care și Telekom, RCS RDS, Orange sau Vodafone, vor putea aplica un tarif de maxim 0,097 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Lista celor 35 de operatori de telefonie fixă cărora li se vor aplica măsurile de reglementare propuse poate fi consultată la finalul comunicatului.

Determinarea tarifului


În prezent, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe este de 0,14 eurocenți/minut și a fost stabilit de ANCOM începând cu 1 aprilie 2014, pe baza unui model de calculație a costurilor de tip LRIC pur, menit să asigure obiectivele de promovare a concurenţei, maximizare a beneficiilor consumatorilor şi stimulare a investiţiilor eficiente, cu respectarea metodologiei armonizate prevăzute în Recomandarea 2009/396/CE.

Scăderea tarifului până la 0,097 eurocenți / minut propusă astăzi de ANCOM a fost determinată în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor utilizat anterior, precum și a costului capitalului.

Cadrul de reglementare


Măsura de reglementare supusă consultării publice de ANCOM completează măsurile anterioare de identificare, analiză şi reglementare a pieţelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe definitivate de Autoritate în anul 2017. Autoritatea derulează periodic acest demers de revizuire a piețelor relevante de gros, conform legislaţiei naţionale şi europene în vigoare, pentru a asigura funcţionarea pieţelor cu amănuntul de telefonie în condiţii concurenţiale şi pentru a proteja astfel interesele utilizatorilor finali.

Piața de telefonie fixă


Potrivit celor mai recente date statistice colectate de ANCOM, pe parcursul anului 2019 telefonia fixă a fost tot mai puțin utilizată de români, cu scăderi atât din punct de vedere al numărului de linii de acces (-7,7%, până la 3,38 milioane), cât și din cel al traficului (-16,5%, până la 1,9 miliarde minute). Ca urmare a acestor evoluții, în anul 2019, un român a vorbit în medie doar 8 minute/lună la telefonul fix în scădere cu 17% față de anul 2018.

În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cotă de piață de 40%, RCS RDS 35%, Grupul Vodafone 23%, ceilalți furnizori însumând 2%.

Procesul de consultare publică


Măsurile Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe pot fi consultate aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 18.06.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

____

1. Lista furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în reţelele publice de telefonie


1. Societatea „Alizee Telecom Network” - S.R.L.
2. Societatea „2k Telecom” - S.R.L.
3. Societatea „A1 Telecom Network ISP” - S.R.L.
4. Societatea „Ada Voice” - S.R.L.
5. Societatea „Adisam Telecom” - S.A.
6. Societatea „Canal S” - S.R.L.
7. Societatea „Caro Network” - S.R.L.
8. Societatea „Combridge” - S.R.L.
9. Societatea „Connet-RO” - S.R.L.
10. Societatea „Digital Cable Systems” - S.A.
11. Societatea „Dotro Telecom” - S.R.L.
12. Societatea „Euroweb Romania” - S.A.
13. Societatea „GTS Telecom” - S.R.L.
14. Societatea „Ines Group” - S.R.L.
15. Societatea „Intersat” - S.R.L.
16. Societatea „Iristel Romania” - S.R.L.
17. Societatea „Media Sat” - S.R.L.
18. „Societatea Naţională De Radiocomunicaţii” - S.A.
19. Societatea „Net-Connect Communications” - S.R.L.
20. Societatea „Nextgen Communications” - S.R.L.
21. Societatea „Nobel Romania” - S.R.L.
22. Societatea „Orange România” - S.A.
23. Societatea „Prime Telecom” - S.R.L.
24. Societatea „RCS & RDS” - S.A.
25. Societatea „Smart Telecom Media” - S.R.L.
26. Societatea „Spice Telecom” - S.R.L.-D.
27. Societatea „Telcor Communications” - S.R.L.
28. Societatea „Telekom Romania Communications” - S.A.
29. Societatea „Telekom Romania Mobile Communications” - S.A.
30. Societatea „Trans Tel Services” - S.R.L.
31. Societatea „UPC Romania” - S.R.L.
32. Societatea „Vitanic RO” - S.R.L.
33. Societatea „Viva Telecom” - S.R.L.
34. Societatea „Vocalnet Communication” - S.R.L.
35. Societatea „Vodafone Romania” - S.A.
36. Societatea „Volocall” - S.R.L.

*Furnizorii identificaţi cu putere semnificativă operează reţele publice de telefonie în vederea furnizării de servicii de telefonie la puncte fixe, utilizează numere geografice sau numere independente de locaţie pentru servicii de telefonie furnizate la puncte fixe din Planul naţional de numerotaţie alocate de ANCOM şi au încheiat contracte de interconectare cu alţi operatori în vederea terminării apelurilor

2. Lista furnizorilor cu putere semnificativa pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în retelele publice de telefonie


1. Societatea „Lycamobile” – S.R.L.
2. Societatea „Orange România” – S.A.
3. Societatea „RCS & RDS” – S.A.
4. Societatea „Telekom Romania Mobile Communications” – S.A.
5. Societatea „Vodafone Romania” – S.A.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM propune scăderea tarifelor pentru terminarea apelurilor fixe”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile