miercuri, 13 mai 2020

Acordarea de licențe pentru frecvențe FM care să asigure coloana sonoră pentru diverse evenimente drive-in

ANCOM a solicitat printr-o adresă înregistrată la CNA punctul de vedere al Consiliului Audiovizualului cu privire la posibilitatea acordării de frecvențe FM de putere mică care să asigure coloana sonoră pentru diverse evenimente drive-in prevăzute a fi desfășurate în mai multe localități din țară.


CNA a răspuns că, din punct de vedere tehnic, decizia de a acorda dreptul temporar de utilizare a unei frecvențe este în competența ANCOM, numai dacă activitatea pentru care a fost acordat acest drept nu constituie un serviciu media audiovizual, în sensul cel mai larg.

Și în prezent, diverse frecvențe suport sunt utilizate în scop tehnic chiar și de titularii de licențe audiovizuale, dar recepția de către publicul larg pe fluxul respectiv nu este posibilă.

În cazul particular al benzilor pentru radiodifuziune AM și FM, scopul pentru care se acordă LUFTS nu trebuie să constituie un serviciu de programe de radiodifuziune sau de televiziune și să nu intre în competiție directă cu astfel de servicii de programe de radio, mai ales cele locale și regionale.

Pentru a se asigura această delimitare strictă de serviciile media audiovizuale, CNA a propus următoarele cerințe minimale:
- să fie acordată doar pe durata evenimentului, dar nu mai mult de 30 de zile;
- să fie destinată acoperirii zonei imediat adiacente locului de desfășurare a acelui eveniment (ex. o putere radiantă de max. de 50 mW);
- să fie acordate maximum două licențe LUFTS pe an, pentru același solicitant, pentru a nu afecta interesele radiodifuzorilor locali;
- evenimentul să nu fie organizat sau finanțat de partide politice sau autorități publice locale ori de ONG în afara scopului pentru care acestea sunt înființate;
- să nu fie promovate ca servicii de radio și să nu conțină comunicări comerciale audiovizuale, în afară de promovarea evenimentului respectiv.

În practica statelor membre - ipoteză care nu este prevăzută în adresa ANCOM - sunt acordate licențe LUFTS și pentru utilizarea în spații sau incinte închise (ex. stadion de sport, spații comerciale) pentru a permite difuzarea către un grup închis de utilizatori, cu precizarea că astfel de licențe sunt acordate în alte benzi decât FM sau AM. Astfel de sisteme sunt utilizate și în România pentru a interconecta spațiile comerciale ale aceluiași comerciant. În toate aceste cazuri, licența acordată este una strict tehnică și nu constituie un serviciu media audiovizual.

În concluzie, CNA a apreciat că dacă scopul pentru care sunt acordate licențele temporare de mică putere în benzile AM și FM nu constituie un serviciu media audiovizual și nu constituie un serviciu de programe de radiodifuziune, acestea nu sunt condiționate de acordarea unei licențe audiovizuale.

UPDATE 13 mai 2020, ora 18:00: ANCOM a anunțat printr-un comunicat remis către hdsatelit.com că licențiază temporar transmisiile pentru evenimente de tip drive-in.

Pentru că în perioada stării de urgență am primit mai multe solicitări pentru a sprijini organizarea de diverse evenimente de tip drive-in (cinema, concerte live), vom acorda licențe pentru frecvențe radio de putere mică în banda FM, pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente, astfel încât publicul să se poată bucura în siguranță de spectacol din autoturismele proprii, utilizând aparatele radio. Și industria de entertainment, la fel ca întreaga societate, se adaptează condițiilor actuale și mă bucur că printr-o bună colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului am putut identifica rapid o soluție pentru ca aceste evenimente să se poată desfășura în condiții optime”, a declarat Sorin GRINDEANU, președintele ANCOM.

Procedura de solicitare a unei licențe temporare


În contextul măsurilor de distanțare socială, pentru organizarea unor evenimente de scurtă durată, destinate divertismentului unui public restrâns și într-un areal limitat de către organizatorii de spectacole sau de concerte de tip drive-in, este necesară alocarea de către ANCOM a unei licențe temporare de utilizare a frecvențelor radio pentru a asigura coloana sonoră a acestor evenimente.

Tipul de aplicație urmărit de solicitanți este transmiterea coloanei sonore către participanții la evenimente de tip drive-in, în care spectatorii se află în propriile autovehicule, și constituie o alternativă la evenimentele desfășurate în sălile de cinema tradiționale și concertele în aer liber cu spectatori. Licenţa de utilizare a frecvenţelor va fi eliberată pentru o perioadă de maxim 30 de zile.

Licența va fi acordată atât persoanelor juridice, cât şi societăţilor fără personalitate juridică şi persoanelor fizice în urma completării și transmiterii de către solicitant a unui formular-tip disponibil aici, însoțit de o documentație care susţine soluţia tehnică propusă, în conformitate cu reglementările tehnice aplicabile.

Transmiterea cererii se poate efectua către sediul central sau către orice structură teritorială a ANCOM fie prin depunere, personal sau de către un reprezentant al solicitantului, printr-un serviciu poștal sau ca înscris în formă electronică, căruia i s-a încorporat, ataşat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv şi generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice prin intermediul Registraturii online a ANCOM.


14 comentarii despre subiectul „Acordarea de licențe pentru frecvențe FM care să asigure coloana sonoră pentru diverse evenimente drive-in”:
Anonim

Logica ANCOM e simpla si practica, adica sa transmita local sunetul pe o frecventa AM si pe una FM, incat sunetul filmului / evenimentului sa fie auzit in sistemul audio al masinii spectatorului, ce va acorda radioul pe frecventa locala comunicata pe ecran sau prin alte metode.

Anonim

vom avea cinematografe in aer liber in aceasta vara? ce super!

Cristian

Pentru primul anonim: scrie ca se solicita punctul de vedere doar pentru FM, nu si AM. Că a extins CNA raspunsul la AM, e altceva. Dar ANCOM a cerut parerea doar despre licente in FM.

Anonim

Eu cred ca trebuie pe 3 luni licenta, ca vara si toamna nu au doar 2 luni, adica de doua ori o licenta de 1 luna, cum zice CNA.

Gigi

O prostie! Ar trebui sa stai cu motorul pornit ca sa vezi un film. Marea majoritate a masinilor nu permit alimentarea cu energie a sistemului audio cand sunt oprite.

Anonim

E suficient sa pui contactul in prima treapta, nu trebuie sa pornesti motorul.

Anonim

in familia noastră avem trei masini si la toate trei pot sa ascult la radio cu motorul oprit

Anonim

La proiectile drive-in (pai spune si numele "drive-in", care poate fi tradus si adaptat ca "vizionare din masina" - oricum, nu prea ai voie sa cobori tot filmul din masina), cam asa se procedeaza. Inițial, cand a aparut conceptul de cinema drive-in, sunetul filmului a fost furnizat de difuzoarele de langa ecran și mai târziu de difuzoare individuale atârnate de geamul fiecărei mașini, conectate prin cablu. Aceste sisteme au fost înlocuite prin metoda mai economică și mai ușor de intretinut de a transmite coloana sonoră prin frecvente locale AM sau FM, pentru a fi preluată de un radio auto. Acest lucru permite, de asemenea, sunetul să fie preluat în stereo de către un sistem stereo în mașină, care este de obicei de calitate și fidelitate mai mare decât boxele simple si de putere mica de langa geam sau de langa ecran, pentru a nu deranja fonic, utilizate de sistemele drive-in.

Anonim

Naspa solutie aleasa. Am un Passat la care radioul merge doar cateva minute dupa ce opresc masina.

Anonim

Asta e, nu mergi cu Passatul la film in aer liber :) Sau asculti cu boxa mica la geam, daca respectivul cinema drive-in ofera asa ceva. Asa se procedeaza peste tot in lume cu sunetul la cinema drive-in.

Anonim

UNIVERSUM lansează conceptul Event Park, o serie de evenimente în aer liber, de tipul drive-in. Pe 16 și 17 mai vor avea loc primele seri de cinema. Locația de la Lagoo Snagov mai poate acomoda și alte tipuri de evenimente drive-in, precum: concerte, festivaluri, show-uri de stand-up comedy sau spectacole de teatru și orice tip de eveniment organizat outdoor. Toate evenimentele organizate în Event Park vor fi desfășurate doar drive-in.

În cadrul primului eveniment vor rula două filme: de la orele 19:30 și de la orele 22:00, în locația de la Lagoo Snagov. În spațiul verde dintre lacul și pădurea Snagov va fi montat un ecran led de mari dimensiuni (144mp) FULL HD cu rezoluție 4096 X 2304 pixeli, cu lungime de 16m și înălțime de 9m pentru vizionarea din autoturisme.

Se vor pune la dispoziție, pentru început, 150 de locuri pentru autoturisme, sonorizarea va fi realizată printr-un sistem audio FM, care va permite redarea sunetului la boxele mașinilor sau alte dispozitive, tocmai pentru ca toți participanții să se bucure de o experiență la cele mai înalte standarde.

Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/254799/event-park-snagov-6ha-de-spatiu-verde-pentru-evenimente-drive-in-de-toate-tipurile-adaptate-masurilor-de-distantare-sociale.html

Anonim

Acordarea de licențe este și pentru AM și pentru FM

Anonim

Da, se pot acorda licente la modul general pentru FM si AM, dar aici, la drive-in in Romania, doar pentru FM.

Anonim

Gata, s-a terminat cu ideea de drive-in in Romania pe durata pandemie, Guvernul României a interzis evenimentele drive-in în țara noastră:

"Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, SUNT INTERZISE organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul DRIVE-IN, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise".

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile