marți, 23 iunie 2020

China a finalizat BeiDou, propriul sistem GPS

Este răspunsul Beijing-ului la sistemul GPS deținut de SUA, la GLONASS-ul Rusiei, la Galileo-ul Uniunii Europene și NavIC-ul Indiei. Sistemul chinezesc BeiDou de navigație prin satelit funcționează de peste două decenii, iar satelitul final al sistemul va ajuta China să nu mai depindă deloc de tehnologia GPS a guvernului american.

Lansarea satelitului a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 10:00, de la Centrul Xichang din sud-vestul provinciei Sichuan a Chinei, de unde evenimentul a fost transmis în direct. Lansarea a fost considerată un succes la aproximativ 20 de minute de la momentul zero.

China construiește propria sa rețea de navigație prin satelit de mai bine de două decenii. A început să dezvolte BeiDou la mijlocul anilor 90, când militarii chinezi au decis că nu mai trebuie să folosească sistemul GPS-ul al forțelor aeriene americane.

BeiDou este numele în mandarină pentru asterismul Carul Mare din constelația Ursa Major, denumită și Ursa Mare. Acest set de stele a fost folosit în navigație pentru a localiza Steaua Polară (Polaris) sau Steaua Nordului, foarte folosită în trecut pentru navigație.

Aceasta este a treia etapă a dezvoltării sistemului BeiDou, care promite să ofere navigație la nivel global și servicii de comunicare, după ce prima și a doua etapă au oferit acoperire în China, respectiv în regiunea Asia-Pacific. De fapt, multe telefoane fabricate de companii chineze, inclusiv de Huawei, oferă deja suport pentru BeiDou.

Rețeaua de navigație a Chinei este formată din 55 de sateliți, inclusiv 30 de sateliți care fac parte din a treia versiune de sateliți a sistemului BeiDou. Anul trecut, sistemul de navigație chinezesc a depășit pe cel american, China lansând în total mai mulți sateliți decât are sistemul GPS original al SUA.


Niciun comentariu despre subiectul „China a finalizat BeiDou, propriul sistem GPS”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile