marți, 23 iunie 2020

Un sistem bazat pe arhitectură ARM a devenit cel mai puternic supercomputer din lume

În aceeași zi în care Apple a anunțat planul de a nu mai utiliza procesoare Intel în fabricarea de MacBook-uri și Mac-uri (și că va folosi propriile procesoare, similare cu cele din iPhone-uri și iPad-uri), lista Top 500 a fost actualizată, anunțând că Fugaku, un sistem bazat pe procesoare ARM, este cel mai puternic supercomputer din lume. Este pentru prima dată când un sistem bazat pe arhitectură ARM a debutat pe primul loc al listei. Mai mult decât atât, supercomputerul se află în Japonia, nu în SUA sau China, cum sunt majoritatea sistemelor care au dominat lista în ultimii ani.


În centrul RIKEN pentru științe computaționale se află acest sistem Fugaku, un supercomputer cu procesoare Fujitsu A64FX cu 48 de nuclee pe cip. Lucrând împreună, 158.976 dintre aceste cipuri oferă o putere de calcul de 415,5 petaflops și o performanță maximă de 1 exaflop. Comparativ, supercomputerul Laboratorului National Oak Ridge din Tennessee a fost anterior numărul 1 pe listă cu o putere de calcul de 148,8 petaflops, ceea ce înseamnă că Fugaku este de 2,8 ori mai puternic decât acel sistem.

Fujitsu a licențiat proiectul pentru procesor de la ARM, care este deținut de compania japoneză SoftBank. Sistemul a costat mai mult de 1 miliard de dolari și a necesitat aproximativ șase ani pentru proiectare și construcție. Potrivit The New York Times, cercetătorii folosesc deja Fugaku pentru a ajuta la cercetările legate de noul coronavirus.

În ultimii ani, sistemele bazate pe procesoare de la Intel și AMD au fost cele mai frecvente în Top 500. Doar patru supercomputere bazate pe ARM apar în lista actuală.


Deoarece aceste top este în continuă modificare, este puțin probabil ca Fugaku să rămână numărul unu pentru mult timp. Cu ajutorul AMD, Cray Computing construiește un sistem de 1,5 exaflop (un exaFLOP înseamna un miliard de miliarde de calcule pe secundă) pentru Departamentul de Energie și Laboratorul Național Oak Ridge. Cray creează, de asemenea, un sistem exascale (cel putin un exaFLOP) bazat pe Intel pentru Laboratorul Național Argonne. Ambele supercomputere urmează să debuteze cândva în anul 2021. Totuși, Fugaku este o realizare semnificativă pentru Japonia, într-un spațiu dominat de China și SUA. Cele două țări au în total 340 de supercomputere în Top500.

Prima versiune a listei TOP500 a fost prezentată ca un exercițiu pentru o mică conferință în Germania, în iunie 1993. Din curiozitate, autorii au decis să revizuiască lista în noiembrie 1993, pentru a vedea cum s-au schimbat lucrurile. Ulterior, au decis să continue realizarea listei, care este acum un eveniment mult așteptat și mult dezbătut, de două ori pe an. Lista TOP500 este realizată de Erich Strohmaier și Horst Simon (de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley), Jack Dongarra (de la Universitatea din Tennessee, Knoxville) și Martin Meuer (de la ISC Group, Germania).


Niciun comentariu despre subiectul „Un sistem bazat pe arhitectură ARM a devenit cel mai puternic supercomputer din lume”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile