luni, 21 septembrie 2020

Vehiculele conectate, în atenția operatorilor de sateliți

Un studiu realizat de Northern Sky Research (NSR) arată că „operatorii de satelit, producătorii de echipamente terestre și furnizorii de servicii sunt dornici să obțină propria felie din veniturile obținute din serviciile de conectivitate pentru vehicule, care poate deveni o importantă piață în viitor. La urma urmei, cu zeci de milioane de mașini vândute anual, oferirea de servicii chiar și unui procent foarte mic din proprietarii acestor mașini ar aduce venituri enorme”.

Implementarea nu este însă atât de simplă: „Cazurile dificile de utilizare, problemele prețurilor și cele de instalare, toate creează bariere în calea implementării pe scară largă. Cum ar trebui companiile să se adapteze la realitatea mașinilor conectate?”, se întreabă NSR.

"Land Mobile via Satellite", cel mai recent studiu al companiei de cercetare arată că, excluzând chiar și trenurile și autobuzele, piața vehiculelor conectate în bandă largă va atinge valoarea de peste 1 miliard de dolari până în anul 2029, pornind de la o sumă care este neglijabilă astăzi. Veniturile generate în prezent provin în principal din serviciile pentru vehicule de primă intervenție (servicii de pompieri, ambulanțe și poliție).

Chiar și în zone precum Japonia, unde există o conectivitate terestră semnificativă, serviciile de urgență sunt dornice să instaleze conectivitate prin satelit pentru a crește fiabilitatea și acoperirea. Vehiculele de lux vor încorpora de asemenea conectivitate prin satelit în unele modele, dar de abia după anii 2025-2026, din cauză că proiectele de vehicule care încorporează o antenă plată de satelit sunt blocate în viitorul apropiat. Cu toate acestea, compania de cercetare a pieței auto Jato a arătat că în anul 2018 au fost vândute 86 de milioane de mașini în cele mai importante 54 de piețe mondiale. NSR se așteaptă ca în anul 2029 rata de penetrare în autovehicule a tehnologie de conectare prin satelit să fie cu mult sub 1%. Chiar dacă respectivul procent este extrem de mic, noi venituri substanțiale vor fi generate din această nișă", precizează NSR.

NSR admite că activitatea serviciilor de urgență de astăzi este gestionată prin mijloace terestre și, în principal, prin dispozitive terțe, cum ar fi un telefoanele smart.

Vehiculele de urgență nu necesită o conexiune în bandă largă și ar putea fi susținute de o soluție tehnică în bandă L de tip Store and Forward sau chiar de un terminal nanosatelitic, la fel ca serviciul terestru eCall din Europa”, spune NSR.

Kymeta, o companie specializată în antene de satelit pentru vehicule militare, are versiunea sa de antenă și servicii, dar foarte costisitoare, disponibile la 999 dolari lunar. NSR sugerează însă că prețurile vor scădea. Geely, un gigant auto cu sediul în China, lucrează de asemenea în acest domeniu și își construiește propria mega-constelație de sateliți. Dar, având în vedere acreditările sale obținute în China, soluția companiei Geely s-ar putea să nu fie acceptată în toate statele lumii.

Sfatul NSR este că operatorii de satelit să fie foarte clari cu privire la obiectivele lor: „Înainte ca vânzările de autovehicule autonome să se extindă, este obligatoriu ca operatorii de sateliți să vizeze doar clienții cu cea mai mare valoare (restul vor folosi doar rețele terestre, dacă există) și să fie ofere o platformă cu servicii complete. Încercarea de a viza piața largă a consumatorilor va cauza doar pierderea unor ani de efort pentru o platformă ineficientă, cu o tehnologie care nu este dedicată complet doar acestor tipuri de servicii”.


Niciun comentariu despre subiectul „Vehiculele conectate, în atenția operatorilor de sateliți”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile