joi, 22 octombrie 2020

ANCOM consultă utilizarea viitoare a frecvențelor radio în subbanda 2300-2335 MHz

ANCOM lansează o consultare publica preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 - 2335 MHz pentru servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga. Răspunsurile din partea industriei vor contribui la fundamentarea deciziei Autorității cu privire la utilizarea frecventelor radio in aceasta subbandă, dar si la necesitatea de a modifica in mod corespunzător Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvente radio (TNABF) pentru a reflecta noile utilizări, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

Banda de 2300 MHz

Banda de frecvențe 2300-2400 MHz (banda de 2300 MHz), din care face parte subbanda  2300-2335 MHz, este identificata la nivel global, in toate cele trei Regiuni ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), pentru utilizare in serviciul mobil terestru in scopul implementării sistemelor IMT (International Mobile Telecommunications), conform Regulamentului Radiocomunicațiilor al UIT in vigoare. Aceasta identificare nu împiedică folosirea benzii de către orice aplicatii ale altor servicii cărora le este atribuita banda respectiva, conform TNABF. Deși banda de 2300 MHz nu este armonizată la nivelul UE pentru sisteme terestre capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice de banda largă, aceasta este utilizată intens pentru comunicatii mobile de banda larga la nivel global, in special in regiunea de telecomunicații Asia-Pacific (Regiunea 3 a UIT), existând implementări substanțiale ale sistemelor IMT in tari precum India, China, Indonezia, ceea ce a condus la dezvoltarea si extinderea ecosistemului de echipamente radio pentru banda de 2300 MHz.

Interesul pentru banda de 2300 MHz este in creștere in Europa, unele tari europene alocând deja sau intenționând sa aloce banda in discuție pentru comunicatii mobile de banda larga in viitorul apropiat.

In prezent, cadrul de reglementare din Romania nu permite utilizarea subbenzii 2300-2335 MHz pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul rețelelor de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga, prin TNABF permițând-se utilizarea sa pentru aplicatii de tip MMDS (numai in zone rurale), precum si pentru aplicatii de tip PMSE (in special camere de luat vederi fără cordon si legături video temporare pe suport radio portabile sau mobile), aplicatii de banda ultralarga si aplicatii de amator (cu statut secundar).

Chestionarul ANCOM

In analiza preliminara privind oportunitatea desemnării si alocării subbenzii 2300-2335 MHz (din banda 2300-2400 MHz) pentru rețele de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga, ANCOM propune sa fie luate in considerare informațiile relevante in ceea ce privește următoarele criterii:

- gradul de armonizare a benzii de 2300 MHz la nivel internațional/european;

- disponibilitatea echipamentelor in banda in discuție;

- caracteristicile tehnice ale benzii de 2300 MHz;

- situația acordării benzii de 2300 MHz in Europa;

- disponibilitatea spectrului din subbanda 2300-2335 MHz in Romania, tinand seama si de aplicatiile existente in aceeași subbandă sau in subbenzile adiacente, cu care rețelele MFCN trebuie sa coexiste. 

Autoritatea dorește sa obțină opinia persoanelor interesate cu privire la necesitatea si oportunitatea desemnării si alocării subbenzii 2300-2335 MHz pentru rețele MFCN, limitarea numărului de drepturi de utilizare/licențe, aria furnizarii rețelei/rețelelor, perioada de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, obligațiile de acoperire asociate licențelor, procedura de acordare a drepturilor de utilizare si taxa de licență.

Procesul de consultare publica

Chestionarul „CONSULTARE preliminara privind posibilitatea de alocare a subbenzii 2300 - 2335 MHz pentru servicii de comunicatii electronice pe suport radio de banda larga” poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmită observații si propuneri pana la data de 20.11.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise si prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM consultă utilizarea viitoare a frecvențelor radio în subbanda 2300-2335 MHz”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile