luni, 15 martie 2021

EUROPOL a închis încă o aplicație

EUROPOL a anunțat printr-un comunicat de presă că a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) pentru a destructura un grup infracțional care distribuia ilegal fluxuri video. Ancheta a implicat și autoritățile de aplicare a legii din Andorra și Portugalia.

Ancheta a început în octombrie 2018, când Poliția Națională Spaniolă a primit reclamații de la Alianța pentru Creativitate și Divertisment, Asociația de Fotbal Pretoria, Premier League și Liga Spaniolă de Fotbal (La Liga Espanola de Fútbol) cu privire la o aplicație mobilă care distribuie ilegal fluxuri video. Aplicația, descărcată de peste 100 de milioane de utilizatori prin intermediul a diferite site-uri web, a oferit în mod ilegal streaming de televiziuni si de conținut media.

Ancheta a identificat o serie de website-uri și platforme situate în Spania și Portugalia, cu conexiuni tehnice în Cehia. Inculpații din spatele activității ilegale și-au câștigat profiturile din publicitate, dar si din abonamente "premium". EUROPOL mai precizează că, în plus, unii dintre aceștia au vândut și informațiile utilizatorilor către o companie legată de atacuri botnet și DDoS. Anchetatorii estimează profitul total ilegal la peste 5 milioane de euro.

Rezultatele anchetei au fost:

- trei percheziții domiciliare (două în Spania și una în Andorra);

- patru ordine judecătorești de eliminare a domeniilor web;

- 20 de domenii web și servere blocate;

- patru arestări (trei în Spania și una în Andorra);

- nouă conturi bancare blocate;

- un server dezactivat în Portugalia și altul în Cehia

- diverse echipamente si dispozitive de stocare au fost confiscate, precum și două autovehicule și o fermă din Principatul Andorra.

EUROPOL a sprijinit ancheta cu susținerea Eurojust, oferind în timp real coordonare și analiză operațională prin intermediul unui post de comandă virtual, se mai arată în comunicatul de presa al EUROPOL.

Chiar daca EUROPOL nu identifică aplicația, Premier League, Alianța pentru Creativitate și Divertisment (ACE), precum și Poliția Națională Spaniolă au emis de asemenea comunicate prin care anunță ca este vorba despre MOBDRO.

"Colaborarea cu Poliția Națională Spaniolă și EUROPOL închide cea mai mare aplicație tv prin protocol IP care încălca drepturile de autor: MOBDRO a încetat toate operațiunile după o anchetă majoră demarată pe baza sesizărilor penale depuse de Alianța pentru Creativitate și Divertisment (ACE) și Premier League. Compatibilă cu televizoare smart, smartphone-uri, tabletele și dispozitivele de streaming, aplicația MOBDRO a pus la dispoziție în mod ilegal un catalog uriaș de televiziuni în direct, canale VOD personalizate și conținut media din întreaga lume. Aplicația a oferit de asemenea și transmisii sportive, muzică, podcast-uri și canale pentru adulți, precum și mai multe canale VOD personalizate care difuzau non-stop seriale și filme", a explicat ACE în comunicatul de presă.

Conform comunicatului Poliției Naționale Spaniole, inițial anchetatorii au identificat un cetățean spaniol ca fiind creatorul aplicației și singurul beneficiar al câștigurilor financiare, generate printr-o companie pentru care era unic administrator. În cursul anchetei, acesta și-a schimbat locul de reședință în Principatul Andorra. Cu toate acestea, anchetatorii au descoperit ulterior că mai erau implicate alte trei persoane care încercau să mențină activitatea infracțională în Spania, promovând aplicația pe diferite website-urî.

Pentru a evita continuitatea infracțională, în februarie anul trecut au fost efectuate trei percheziții simultane, două în Murcia și o a treia în Andorra, sub coordonarea EUROPOL ȘI EUROJUST. Datorită perchezițiilor efectuate în Murcia, anchetatorii au aflat că de fapt website-urile din Spania și cele din Andorra sunt gestionate de persoane diferite.

Ancheta a concluzionat astfel că de fapt rolul respectivului cetățean din Spania a fost doar acela de a crea un website spaniol pentru aplicația Mobdro, cu denumire omonimă cu a originalului, dar cu extensie de domeniu diferită. Ulterior, autorul a website-ului spaniol a reușit să îl poziționeze mai bine decât originalul în diferitele motoare de căutare pe Internet. În acest fel, utilizatorii care doreau să utilizeze aplicația Mobdro au accesat acel website spaniol, înainte de a fi redirecționați către website-ul original.

Pentru promovare și oferirea acestui trafic, creatorul website-ului spaniol a 'taxat" pagina originală, în timp ce proprietarul paginii originale a continuat să profite de pe urma descărcărilor aplicației și a transferului de informații ale utilizatorilor către o altă companie.

Despre ACE

ACE este o coaliție globală dedicată reducerii pirateriei online. Bazându-se pe resursele globale de protecție a conținutului oferite de Motion Picture Association, membrii ACE sunt: ​​Amazon, AMC Networks, Apple TV +, BBC Worldwide, Bell Canada și Bell Media, Canal + Group, Channel 5, Charter Communications, Comcast, Constantin Film, Discovery, Fox, Foxtel, Grupo Globo, HBO, Hulu, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), NBCUniversal, Netflix, Paramount Pictures, SF Studios, Sky, Sony Pictures Entertainment, Star India, Studio Babelsberg, STX Entertainment, Telefe, Telemundo, Televisa, Univision Communications Inc., ViacomCBS, Village Roadshow, Walt Disney Studios Motion Pictures și Warner Bros. Entertainment Inc.


Niciun comentariu despre subiectul „EUROPOL a închis încă o aplicație”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile