luni, 20 decembrie 2021

Satelitul Türksat-5B a fost lansat cu succes

Satelitul Türksat-5B a fost lansat cu succes, a anunțat Adil Karaismailoglu, ministrul transporturilor și infrastructurii din Turcia.

Într-un discurs de la lansarea satelitului de la Cape Canaveral din Florida, el a adăugat că, în timp ce "Türksat 5A deservește mai mult de 30% din planetă cu transmisii tv, satelitul Türksat 5B (pentru care comunicațiile de date va fi predominante) va acoperi diferite regiuni ale Golfului Persic, Marea Roșie, Africa de Nord și de Sud, precum și țări precum Nigeria. Apoi, prin intermediul satelitului Türksat 6A, aria de acoperire va continua să se extindă și mai mult".

Ministrul transporturilor și infrastructurii din Turcia a continuat: „Pentru prima dată, un satelit ce include și componente fabricate pe plan național în Turcia va funcționa în spațiu. Dar cel mai important pentru noi va fi satelitul Türksat 6A, fabricat complet în Turcia. Contribuția noastră internă și națională în tehnologie va continua astfel să evolueze. Dorim să lansăm 5G cu infrastructură complet națională. Planificăm 6G după aceea. Vom deveni o țară care produce, dezvoltă și exportă tehnologie”.

Türksat 5B este un satelit turc geostaționar de comunicații de mare putere (HTS) al Türksat A.Ş. dezvoltat în scopuri militare și comerciale și a fost lansat pe 19 decembrie 2021, la 03:58:39 UTC cu un vehicul Falcon 9 al SpaceX la Cape Canaveral, Florida. 

Proiectul Türksat 5B a început în septembrie 2011. Data semnării contractului de fabricare a satelitului pentru Turkish Aerospace Industries (TAI) a fost stabilită pentru anul 2015. După o întârziere destul de mare, contractul a fost semnat abia în octombrie 2017, când Airbus Defence and Space a fost selectată să se alăture proiectului, dar cu condiția ca 25% din satelit să fie construit în Turcia, pentru a stimula sectorul tehnologic al economiei turce. În noiembrie 2020, a fost anunțat că au început testele pentru Türksat 5B.

Türksat 5B este un satelit de comunicații care va oferi servicii pe o orbită geostaționară, la poziția orbitală 42 grade longitudine estică. A fost construit pe platforma de satelit Eurostar-3000EOR, fabricată de Airbus Defence and Space. A avut la lansare o masă de 4.500 kg. Va avea o durată de utilizare estimată la 15 ani, precum durata de manevre de peste 35 de ani.

Alimentat de două panouri solare și baterii de 15 kW, satelitul de 50 Gbps include transpondere în bandă Ku, în bandă Ka și în bandă X. Cele 3 transpondere militare în bandă X au fost dezvoltate de Aselsan pentru a fi utilizate de către industria de apărare turcă (SSB / SSM).

UPDATE 16 iunie 2022: Satelitul Türksat 5B a fost pus în funcțiune la 42 grade Est. Mai multe detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Satelitul Türksat-5B a fost lansat cu succes”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile