luni, 29 noiembrie 2021

Satelitul Turksat 5B va fi lansat mai devreme

Satelitul turcesc Türksat 5B a trecut cu succes de faza de testare, iar compania americană SpaceX pregătește deja lansarea, despre care ministrul transporturilor și infrastructurii din Turcia, Adil Karaismailoğlu, a anunțat că va avea loc mai degrabă luna viitoare decât în ianuarie 2022, așa cum fusese preconizat anterior.

Türksat 5B va cântări 4,5 tone la lansare, va furniza o putere de 15 kW și va beneficia de asemenea de o nouă generație de propulsie electrică. Una dintre principalele caracteristici ale satelitului de comunicații, care va fi lansat la pozitia orbitală de la 42 de grade Est (unde sateliții Türksat 3A și Türksat 4A își oferă deja serviciile), va fi creșterea de 15 ori a capacității de transmisie a datelor în bandă Ka a Turciei (ce va avea astfel un volum total de 55 Gbps în această bandă). 

Așadar, printre altele, satelitul va fi echipat cu transpondere în banda Ka, care vor permite dezvoltarea în continuare a comunicațiilor de date prin satelit ale Turciei, ce va ocupa un loc de top în comunicațiile din sectoare comerciale precum transportul maritim și aerian. În plus, cu capacitatea mare de date oferită de satelitul Türksat 5B, informația va putea ajunge în locuri din Turcia neacoperite de semnalul infrastructurii de comunicatii terestre.

Turksat 5B va fi lansat pe 19 decembrie 2021 de SpaceX pe o rachetă Falcon 9 de la Cape Canaveral. Anterior, tot anul acesta, a fost lansat și satelitul Turksat 5A, care deja a ajuns la poziția orbitală de la 31 grade Est.

Satelitul va fi operațional timp de 35 de ani și va deservi o zonă geografică extinsă care include întregul Orient Mijlociu, Golful Persic, Marea Roșie, Marea Mediterană, Africa de Nord și de Est, Nigeria, Africa de Sud și țările învecinate, precum și Turcia.

UPDATE 20 decembrie 2021: Satelitul Turksat 5B a fost lansat cu succes. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 16 iunie 2022: Satelitul Türksat 5B a fost pus în funcțiune la 42 grade Est. Mai multe detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Satelitul Turksat 5B va fi lansat mai devreme”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile