marți, 7 decembrie 2021

Snapdragon 8 Gen 1, un nou pas în evoluția telefoanelor 8K

Qualcomm a anunțat cel mai recent chipset mobil high-end. Noul flagship se numește Snapdragon 8 Gen 1, care este, de fapt, a noua versiune majoră. Este primul chipset care folosește un proces de producție de 4 nm, permițând îmbunătățiri ale performanței și puterii de calcul. Versiunile anterioare și cel mai recent model de la Apple sunt realizate pe 5 nm.

Snapdragon 8 Gen 1 va un nou pas în evoluția telefoanelor 8K accesibile pentru un public mai larg. Qualcomm promite că trecerea de la modelul său emblematic anterior, Snapdragon 888, la noul Snapdragon 8 Gen 1 va aduce o creștere a performanței cu 20%, cu o economie de energie de 30%. Noul chipset îmbunătățește și funcțiile Qualcomm de inteligență artificială.

Printre alte caracteristici, Gen 1 promite viteze de descărcare de până la 10 Gbps. Gen 1 include un procesor îmbunătățit de semnal de imagine pe 18 biți (care oferă de 4000 de ori mai multă putere de procesare a datelor decât cel anterior pe 14 biți de la Snapdragon 888) și acceptă afișarea imaginii RAW HDR pe 18 biți. Qualcomm spune că telefoanele care folosesc acest chipset vor putea înregistra peste un miliard de nuanțe de culoare.

Qualcomm a confirmat că noul chipset va permite înregistrarea de video 8K la 30 FPS, ceea ce a fost deja posibil și în ultimele două versiuni. Actualele telefoane de top înregistrează la 24 FPS, așa vom vedea o îmbunătățire cu cele 20 procente suplimentare, deși va rămâne sub nivelul de 60 FPS despre care mulți experți spun că este necesar pentru o experiență premium 8K, cel puțin pentru conținutul video cu multă acțiune. 

HDR10+, totuși, ar trebui să însemne că telefoanele vor putea fi utilizate pentru conținut 8K premium, iar senzorii telefoanelor nu vor limita utilizarea doar la situații ideale de iluminare. Smartphone-urile bazate pe Gen 1 vor dobândi astfel capacitatea de a fotografia în lumină scăzută, cu suport hardware pentru a obține cele mai bune rezultate dintr-un lot de 30 de imagini. Este puțin probabil că o astfel de funcție foto excelentă să afecteze înregistrarea video cu smartphone-ul 8K, deoarece va fi utilizată tehnica de binning pixeli, reducând rezoluția imaginii.

Noile capabilități AI vor permite efecte de portret bokeh în videoclipuri cu rezoluție de până la 4K, ceea ce este promițător pentru o lansare viitoare care ar putea oferi suport 8K pentru astfel de funcții.

Snapdragon 8 Gen 1 va fi adoptat de producătorii OEM și de mărci globale, inclusiv Black Shark, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, SHARP, Sony Corporation, Vivo, Xiaomi și ZTE, în dispozitive comerciale ce vor fi lansate în curând. 


Niciun comentariu despre subiectul „Snapdragon 8 Gen 1, un nou pas în evoluția telefoanelor 8K”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile