joi, 7 aprilie 2022

Cehii au început să transmită servicii tv liniare prin 5G HPHT

Compania națională de transmisii Ceske Radiokomunikace din Cehia a început să transmită servicii tv liniare prin 5G, utilizând emițătorul din turnul de televiziune Zizkov din Praga. Compania distribuie programele tv și radio ale televiziunii publice CT (CT Sport HD și CT24 HD), televiziunea comercială Prima (CNN Prima News HD), precum și postul de radio public CRo Radiozurnal.

Transmisia tv 5G permite recepția programelor tv liniare pe smartphone-uri și tablete, fără a limita numărul de utilizatori care vizionează în același timp și fără a pierde calitatea imaginii. 

Rețelele mobile sunt concepute pentru comunicarea individuală, în care datele sunt trimise de la servere către utilizatori individuali. De aceea, vizionarea programelor tv poate cauza congestionarea rețelei mobile și / sau pierderea calității imaginii. Însă aceste probleme sunt eliminate prin difuzarea televiziunilor prin tehnologia tv 5G HPHT. În plus, difuzarea tv prin 5G  HPHT nu depinde de un contract cu un operator de telefonie mobilă și funcționează pe dispozitivele compatibile chiar și în lipsa unei cartele SIM.

Semnalul tv 5G HPHT acoperă capitala cehă și Boemia Centrală, dar poate fi recepționat doar de un număr limitat de receptoare de pe piață. Deci deocamdată transmisia tv prin 5G HPHT din Cehia este concepută ca o operațiune de testare, pentru a verifica parametrii tehnici optimi înainte de începerea serviciului comercial. Directorul General al Ceske Radiokomunikace a estimat că începerea operațiunii comerciale tv 5G HPHT va avea loc din anul 2027. 

Este posibil să se utilizeze spectrul de televiziune existent pentru difuzarea prin 5G, dar în același timp și unele frecvențe mobile. Rețelele de difuzare DVB-T2 și 5G HPHT (high-power high-tower) pot fi operate în paralel (dacă rețelele DVB-T2 vor continua să funcționeze și după anul 2030, iar tehnologia 5G nu va deveni un înlocuitor al DVB-T2 în distribuția terestră a televiziunii).

Este utilizată tehnologia Rohde & Schwarz, precum și echipamentele de măsurare. În cadrul testelor va fi de asemenea verificată puterea și calitatea semnalului recepționat și propagarea acestuia. Parametrii de transmisie și aria de acoperire se vor modifica în diverse moduri. Se va verifica și interoperabilitatea cu alte rețele. 

Parametrii de transmisie de testare sunt în standard 5G Broadcast, FeMBMS, rel. 14 și 16 (codec HEVC), pe canalul 55 (742 MHz-750 MHz, lățime de bandă 8 MHz). Putere de emisie este de 32 kW, iar polarizarea este verticală. Transmisia este efectuată printr-un emițător de la înălțimea de 209 metri. Acoperirea este de aproximativ 17% din populația cehă. ČT24 HD este transmis în 720p50, ČT sport HD în 1080p50, CNN Prima News în 720p50, iar ČRo Radiožurnál în AAC-LC 128 kbit/s, stereo.

České Radiokomunikace este o companie de telecomunicații din Republica Cehă. Compania oferă un portofoliu complex de servicii de telecomunicații și TIC și are propria infrastructură pentru clienții.

Anterior, si cercetătorii de la proiectul "5G Today" au pus în funcțiune (din 4 decembrie 2018) un transmițător fabricat de germanii de la Rohde & Schwarz, care a inceput să emită în 5G (în orașul Wendelstein) televiziunea radio-difuzorului public bavarez BR.


Un comentariu despre subiectul „Cehii au început să transmită servicii tv liniare prin 5G HPHT”:
Anonim

Este urmatorul pas în era digitala.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile