luni, 11 aprilie 2022

"Evoluții", un nou serial documentar la Viasat Nature

Luni, 11 aprilie, ora 20:00, Viasat Nature lansează în premieră un nou serial documentar, "Evoluții". Este plin de aventuri, faună sălbatică, locații uluitoare și știință futuristă. Prezentat de biologul Patrick Aryee, "Evoluții" este o călătorie revigorantă în lumea fascinantă și emergentă a biomimetismului, întrebând dacă adaptările unice ale lumii animale ne pot ajuta să găsim soluții futuriste la unele dintre cele mai mari probleme ale noastre, precizează televiziunea Viasat Nature printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Celebrând geniul evoluției prin imagini uluitoare ale faunei sălbatice, seria demonstrează modul în care animalele de pe glob au evoluat dincolo de tehnologiile noastre actuale. Ne lansăm într-o aventură în prim-planul ingeniozității umane – unindu-ne forțele cu exploratori, piloți de luptă, oameni de știință și inventatori pentru dezvăluiri exclusive ale inovațiilor uimitoare. Seria prezintă inclusiv lucrări de artă ale unor artiști câștigători de premii Emmy, artiști care ne duc în interiorul geniului ascuns din spatele adaptărilor naturii și al potențialelor lumi viitoare.

Serialul investighează ingeniozitatea mamei natură prin șase episoade captivante: „Explorare”, „Supraviețuire”, „Vindecare”, „Protejare”, „Mișcare” și „Refacere”. Vom vedea ciuperci rezistente la radiații, limacși de mare care se hrănesc cu soare, puterile de regenerare ale animalelor, gândaci invincibili și calamari misterioși. Aflăm cum se protejează, se regenerează, vindecă și supraviețuiesc și urmărim cum Patrick investighează modul în care aceste superputeri pot servi drept inspirație pentru inovațiile tehnologice.

"Girafele ar putea revoluționa costumele spațiale"


Gâtul unei girafe adulte are peste doi metri lungime. Pentru a pompa sânge atât de sus, are nevoie de o inimă foarte mare: de patruzeci de ori mai mare decât a unui om, mai exact. Dar dacă o girafă se aplecă? În mod normal, ar primi atât de mult sânge în cap încât ar exploda, dar cel mai înalt animal din lume a învățat să sfideze gravitația. Folosește mușchi și valve speciale pentru a regla fluxul de sânge în jurul corpului său: atunci când își ridică capul, arterele cu pereți întăriți din regiunile inferioare se strâng, astfel încât sângele să nu se acumuleze acolo, ci să circule spre cap, iar când se aplecă, mușchii gâtului său se contractă pentru a opri sângele să curgă spre creier.

În prezent, o echipă de cercetători dezvoltă îmbrăcăminte pentru astronauți și piloți de avioane, care funcționează într-un mod similar. În timpul lansării unei nave spațiale, un astronaut ar putea fi afectat de o forță gravitaținală de zece ori mai mare ca a Pământului, iar dacă creierul nu ar fi alimentat suficient cu sânge, ar putea leșina sau chiar muri. Această îmbrăcăminte ar imita modul în care funcționează corpul unei girafe, prin creșterea presiunii în anumite părți ale corpului uman la momentul potrivit și în proporția potrivită, pentru a preveni tulburarea fluxului sanguin și pentru a se asigura că creierul continuă să primească suficient sânge – chiar și la presiuni de 9-11G. Acest lucru ar putea schimba în mod fundamental călătoriile în spațiu.

Despre echipă


Gazda Patrick Aryee este biolog și prezentator TV cu animale sălbatice. A lucrat în culise la mai multe producții de mare profil BBC, inclusiv Frozen Planet, Madagascar și Attenborough: 60 Years in the Wild. Creatorul seriei Rob Sixsmith este un alergător de spectacole câștigător al BAFTA, cunoscut pentru colaborarea cu aventurieri și exploratori internaționali precum Bear Grylls, Ed Stafford și Levison Wood în unele dintre cele mai ostile medii din lume. Cel mai recent serial documentar al său pentru Netflix a fost cel mai bun serial faptic din Coreea și din Asia.

Producția a durat aproximativ 15 săptămâni, fiind realizată de echipaje multinaționale pe patru continente. Filmările au avut loc în Namibia, Iordania, Regatul Unit și în zece state din America, de la Hawaii până la Florida.


"Evoluții", din 11 aprilie, 20:00, la Viasat Nature
Sezonul: 1
Nr. de episoade: 6 x 60 min
Genul filmului: Documentar/ natură/ istorie/ știință/ educațional
Titlul original: Evolve
Anul: 2021


Niciun comentariu despre subiectul „"Evoluții", un nou serial documentar la Viasat Nature”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile