luni, 22 august 2022

4iG Group și statul maghiar vor cumpăra Vodafone Ungaria

4iG Group, compania care a achiziționat și Digi Ungaria, intenționează să cumpere Vodafone Ungaria, împreună cu statul maghiar: „Aceasta va fi cea mai semnificativă tranzacție de modelare a pieței din industria telecomunicațiilor din Ungaria de la privatizarea Matáv în anii 1990”, anunță compania 4iG Group printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

- 4iG Nyrt. (4iG), Corvinus Zrt. (reprezentând statul maghiar) și Grupul Vodafone au convenit termenii pentru vânzarea unui pachet de 100% din Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. (Vodafone Ungaria) pentru o contraprestație totală în numerar echivalentă cu o valoare a companiei de 715 miliarde HUF (1,7 miliarde Euro). Acesta reprezintă un multiplu de 7,7x EBITDA1 pentru perioada de douăsprezece luni care se încheie la 31 martie 2022.

- Fuziunea Vodafone Ungaria cu 4iG este un pas semnificativ pentru a dezvolta o viitoare companie lider națională deținută de maghiari, în sectorul TIC. Prin achiziția propusă, 4iG va achiziționa un pachet de 51% din cel de-al doilea cel mai mare operator de telecomunicații maghiar, în timp ce statul maghiar va achiziționa un pachet de 49%.

- Tranzacția planificată este de așteptat să se încheie până la sfârșitul anului 2022, este supusă unor verificări și va urma finalizării documentației obligatorii privind tranzacția și obținerii aprobărilor de reglementare necesare.

"4iG își continuă expansiunea pe piața de telecomunicații cu o achiziție strategică care reprezintă un pas semnificativ în a deveni lider național în Ungaria în sectorul TIC. 4iG, împreună cu statul maghiar, au încheiat contracte neobligatorii cu Grupul Vodafone pentru a achiziționa un pachet de 100% din Vodafone Magyarország Távközlési Zrt., a doua companie de telecomunicații din Ungaria. Odată cu achiziția, 4iG va deveni proprietarul majoritar a 51% din Vodafone Ungaria, în timp ce statul maghiar va deține 49%", se arată în comunicat.

Achiziția Vodafone Ungaria va remodela fundamental piața de telecomunicații din Ungaria. Pe lângă serviciile de voce fixă, de internet, televiziune cu plată și transmisii digitale terestre, după finalizarea tranzacției 4iG va deveni un jucător important și în domeniul telecomunicațiile mobile. 

"Prin achiziția comună cu statul maghiar, grupul de info-comunicații își poate accelera procesele de integrare în toate segmentele industriei și, datorită soluțiilor și tehnologiilor sale inovatoare de ultimă generație, are potențialul de a juca un rol cheie în transformarea digitală a economiei maghiare. Tranzacția planificată creează un potențial semnificativ pentru dezvoltare ulterioară, prin oportunități de vânzări încrucișate, convergență și scalare completă de la fix la mobil, rezultând sinergii majore de venituri B2B și B2C. Potențialul consolidării infrastructurii creează o valoare considerabilă pentru acționari pe termen lung, din costurile de pe piață și sinergiile de economisire a cheltuielilor de investiții, datorită consolidării infrastructurii. Valoarea actuală netă a sinergiilor combinate de economisire a veniturilor, costurilor și investițiilor este estimată la peste 150 de miliarde de HUF", , se mai arată în comunicat.

Achiziția Vodafone Ungaria va fi cea mai importantă tranzacție internă de telecomunicații din ultimii treizeci de ani, de o amploare similară cu privatizarea Matáv, după schimbarea de regim. Achiziția va crea un grup de companii de info-comunicații deținute în principal de maghiari, dar și un operator clar numărul doi pe piața maghiară. După finalizarea cu succes a achiziției, Grupul nostru va avea una dintre cele mai mari infrastructuri digitale din Ungaria, care, datorită rolului său proeminent, va deveni un jucător important în telecomunicațiile maghiare pentru multe decenii viitoare”, a subliniat Gellért Jászai, președinte și CEO al 4iG.

Vodafone Ungaria este al doilea cel mai mare jucător de pe piața maghiară în termeni absoluți de cuantum al abonamentelor, deservind peste 3,8 milioane de abonați rezidențiali și de afaceri (3 milioane la servicii mobile și 800.000 la servicii fixe) și cu 5 milioane unități generatoare de venituri (RGU) în luna iulie 2022 (3 milioane mobile, 700.000 la servicii tv , 700.000 la internet în bandă largă și 600.000 la voce fixă).

În total, grupul combinat (ce va fi creat prin achiziția propusă) va avea (pe baza datelor statistice din iulie 2022) 5 milioane de clienți și 7,6 milioane de unități generatoare de venituri. Infrastructura digitală a Vodafone Ungaria ar putea plasa 4iG printre cei mai avansați operatori de pe piețele maghiare de telefonie fixă ​​și internet, tv prin cablu și mobil. Soluțiile de afaceri ale 4iG vor oferi o gamă largă de servicii de digitalizare întreprinderilor și sectoarelor guvernamentale în domeniile rețelelor de date, soluții de lucru, centre de date virtuale și tehnologii IoT. Vodafone Ungaria a fost prima companie din Ungaria care a oferit servicii 5G abonaților săi, iar serviciul mobil de ultimă generație al companiei se extinde continuu la nivel național, cu sute de stații de bază în Budapesta și regiunea Balaton.

În anul financiar 2021-2022, venitul net anual al Vodafone Ungaria a fost de 278 miliarde HUF, iar EBITDA ajustat a depășit 93 miliarde HUF. Compania are peste 3.000 de angajați.

Despre 4iG Plc.

4iG Plc, cu sediul în Budapesta, este principalul integrator de sisteme IT din Ungaria, cu interese semnificative pe piețele maghiare și regionale de telecomunicații. Compania este activă pe piața tehnologiilor IT inovatoare din industrie de peste 27 de ani. Compania își extinde continuu serviciile și portofoliul pentru a răspunde nevoilor și cerințelor în schimbare ale pieței TIC. Grupul are 6.200 de angajați în Ungaria și Balcanii de Vest. 4iG este un furnizor de soluții cu spectru larg, cu interese semnificative în IT, telecomunicații, telecomunicații prin satelit și dezvoltarea infrastructurii de telecomunicații. Compania, listată la Bursa de Valori din Budapesta, își propune să construiască o poziție puternică pe piață într-o gamă largă de servicii de info-comunicații.


UPDATE 9 ianuarie 2023: A fost semnată una dintre cele mai semnificative tranzacții din istoria telecomunicațiilor maghiare: vânzarea Vodafone Ungaria. Mai multe detalii găsiți AICI.


2 comentarii despre subiectul „4iG Group și statul maghiar vor cumpăra Vodafone Ungaria”:
Anonim

Poate cumpara tot grupul vodafone din Europa (inclusiv din Romania)

Anonim

Statul maghiar cumpără, statul român vinde. Cum o fi mai bine ?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile