joi, 1 septembrie 2022

ANCOM solicită opinii privind utilizarea viitoare a benzii de 26 GHz

ANCOM lansează un chestionar privind oportunitatea acordării unor drepturi de utilizare a frecvențelor din banda de 26 GHz în vederea furnizării de servicii de comunicații electronice de bandă largă în România. Cu această ocazie, operatorii pot transmite opiniile cu privire la oportunitatea organizării unei proceduri de selecție pe termen scurt sau pe termen mediu pentru achiziția de spectru în această bandă, Autoritatea urmărind să obțină informații semnificative din partea pieței de comunicații electronice și a societății civile cu privire la existența sau inexistența unui interes cert de a furniza, prin intermediul drepturilor de utilizare în banda de 26 GHz, rețele publice și servicii de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Telefon mobil - fotografie reauzita de HD Satelit România


Chestionarul ANCOM


Chestionarul se adresează furnizorilor de rețele publice și de servicii de comunicații electronice care dețin sau nu spectru radio, respectiv producătorilor și furnizorilor de echipamente radio, a căror activitate vizează și banda de 26 GHz, ce activează pe piața națională de comunicații electronice sau sunt interesați în acest sens, instituțiilor publice ale administrației publice centrale (ministere, autorități publice) și locale (prefecturi, consilii județene, consilii locale), ale căror prerogative legislative vizează reglementarea ori facilitarea implementării și utilizării pe plan național și local a aplicațiilor „verticale” ce pot fi realizate prin intermediul utilizării spectrului radio în banda de 26 GHz, precum și asociațiilor nonguvernamentale și cetățenilor interesați de acest subiect.

ANCOM a considerat oportun să concretizeze acest demers printr-un chestionar dedicat benzii de 26 GHz, tocmai cu scopul de a determina, după 3 ani de la ultima consultare, dacă există intenții certe cu privire la obținerea, într-un termen scurt (perioada 2023-2025) sau în termen mediu (perioada 2026-2028), a unor drepturi de utilizare în această bandă, precum și dacă există alte constrângeri ce trebuie avute în vedere.

Astfel, respondenții vor alege să răspundă la una dintre cele două secțiuni, A sau B, în funcție de perioada în care consideră că ar trebui să se desfășoare prima procedură de selecție în banda de 26 GHz, respectiv 2023-2025 sau 2026-2028. De asemenea, respondenții trebuie să-și exprime opinia și cu privire la cantitatea de spectru din această bandă care ar trebui să facă obiectul procedurii de selecție, la abordarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații cu privire la drepturile de utilizare existente în această bandă (care sunt acordate pentru alte tipuri de aplicații în serviciul fix), la oportunitatea alocării spectrului doar la nivel național ori doar pe zone geografice mai mici (județe, localități) sau printr-o combinație a acestor tipuri de drepturi etc.

Banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz)


Banda de 26 GHz este alcătuită din alte trei benzi de frecvențe de sine-stătătoare, foarte diferite din punct de vedere al istoricului de utilizare a acestora și al modului lor de reglementare, atât pe plan internațional și regional, cât și pe plan național:

banda 24,25 – 24,5 GHz,

banda 24,5 – 26,5 GHz,

banda 26,5 – 27,5 GHz.

În banda de frecvențe 24,5 – 26,5 GHz sunt licențiați 3 operatori: Orange România, Vodafone România și S.N. Radiocomunicații, care utilizează subbenzile ce le sunt alocate prin licențe pentru exploatarea de linii de radiorelee de diverse capacități de trafic.

În schimb, pentru benzile 24,25 – 24,5 GHz și 26,5 – 27,5 GHz nu au existat solicitări de obținere a unor drepturi de utilizare a frecvențelor cu caracter permanent și, prin urmare, în aceste benzi nu au fost acordate niciodată licențe de utilizare a frecvențelor radio pentru utilizare neguvernamentală.

Răspunsuri chestionar


Chestionarul privind oportunitatea acordării unor drepturi de utilizare a frecvențelor în vederea furnizării de rețele publice de tip MFCN și de servicii de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă în România în banda de frecvențe 24,25 – 27,5 GHz (banda de 26 GHz) poate fi accesat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită răspunsuri până la data de 16.09.2022, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM solicită opinii privind utilizarea viitoare a benzii de 26 GHz”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile