miercuri, 7 septembrie 2022

Utilizatorii de Google Maps din România pot alege acum traseul cu un consum de combustibil mai mic, în funcție de tipul de motor

"Opțiunea rută ecologică din Google Maps este disponibilă în România: utilizatorii de Google Maps pot acum să aleagă traseul cu un consum de combustibil mai mic, în funcție de tipul de motor", anunță compania printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Rută ecologică în Google Maps România - imagine remisă în comunicat pentru publicare pe HD Satelit

Google anunță disponibilitatea opțiunii de rută ecologică în Google Maps, în România și aproape 40 de țări din Europa, începând din această săptămână. Prin această funcționalitate, utilizatorii pot alege să ajungă la destinație pe ruta cu cel mai mic consum de carburant, ceea ce se traduce în economie de bani și reducere a emisiilor de carbon - un lucru în atenția a tot mai mulți europeni. Potrivit raportului Statista pentru 2022, transportul pe șosele este cea mai mare sursă de emisii de carbon din Europa.

Rută ecologică în Google Maps România - imagine remisă în comunicat pentru publicare pe HD Satelit

Cum funcționează ruta ecologică


Pentru a exemplifica cum funcționează ruta ecologică, luăm exemplul unei persoane care merge cu mașina de la aeroportul Henri Coandă din București la Călărași. Pentru a se decide asupra traseului, deschide Google Maps, introduce destinația, iar aplicația îi va oferi ruta cea mai rapidă. Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei aeroportul Henri Coandă - Călărași, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.

Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări”.

Funcția de rută ecologică a fost deja lansată în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere (estimată) de jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon - echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic.

Rută ecologică în Google Maps România - imagine remisă în comunicat pentru publicare pe HD Satelit

Ruta ecologică în funcție de tipul de motor


Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc. De aceea, utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii - benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie.

Această soluție tehnologică este posibilă grație datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune.


9 comentarii despre subiectul „Utilizatorii de Google Maps din România pot alege acum traseul cu un consum de combustibil mai mic, în funcție de tipul de motor”:
Anonim

Si-a facut update azi, dar nu gasesc aceasta optiune.

Cristian

La mine afișează ruta ecologică, am incercat un traseu aleatoriu Târgu Jiu București. Probabil nu toate rutele au și rute ecologice. Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, doar daca aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă.

Anonim

E vorba de ruta cu consumul cel mai mic de combustibil. Rezultatele diferă în funcție de tipul de motor pe care îl selectezi din aplicație, respectiv pe benzina, pe motorină ( și desigur, poți alege și electric sau hibrid).

Anonim

Interesant este că o ruta cu distanta mai mare cu zeci de km decat cea scurta are consum mai mic cu peste 13 procente, probabil fiind mult mai puțin aglomerata. Utila aceasta actualizare.

Anonim

Dar pe ruta mai lunga cu câteva zeci de km, chiar daca va consuma combustibil mai puțin, va dura deplasarea cu zeci de minute mai mult, dacă mergi cu aceeași viteză, calculată probabil că fiind cea care se încadrează in limitele legale admise.

Anonim

Ruta ecologică îmi aduc aminte că aveam pe GPS-urile din urmă cu vreo 10 ani, când foloseam celebrul IGO. În general o evitam atunci (între timp) lucrurile s-au mai schimbat, pentru că ma ducea pe la periferia localităților, de obicei pe drumurile de trafic greu, pline de gropi, noroi și praf.

Anonim

Acum cred că este cu totul altceva: date statistice din trafic, inteligență artificială etc, citez: "'Această soluție tehnologică este posibilă grație datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune."

Anonim

O sa testez.

Anonim

Avem rute create după viteză, distanță și acum ecologice. Cândva erau și rute combinate, care între timp au dispărut.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile