luni, 28 noiembrie 2022

Satelitul EUTELSAT 10B a fost lansat cu succes. Va înlocui EUTELSAT 10A la 10 grade Est.

Eutelsat Communications a anunțat printr-un comunicat de presă că satelitul EUTELSAT 10B a fost lansat cu succes pe orbita de transfer geostaționară de către furnizorul american de lansări SpaceX.

Lansare sateliți - Imagine decorativă creată digital de HD Satelit România

Satelitul a fost lansat cu o rachetă Falcon 9, care a decolat din Cape Canaveral, Florida, SUA, la ora CET 3:57 AM, pe 23 noiembrie 2022. Separarea satelitului complet electric a avut loc după un zbor de 37 de minute, iar ulterior a fost finalizată cu succes verificarea sistemelor, pe o perioadă de aproximativ 3 ore.

Fabricat de Thales Alenia Space, EUTELSAT 10B este un satelit complet electric bazat pe platforma Spacebus NEO. Satelitul este dotat cu un puternic procesor digital din generația a 5-a, oferind atât flexibilitate de alocare a capacității, cât și o utilizare optimă a spectrului.

Poziția orbitală de la 10 grade Est (unde va ajunge satelitul EUTELSAT 10B) este operată de Eutelsat din 1987 și oferă acoperire în regiunea europeană, în Orientul Mijlociu și Africa.

Satelitul EUTELSAT 10B are două sarcini utile cu fascicule largi în banda C și în banda Ku, pentru a asigura continuitatea misiunii satelitului EUTELSAT 10A, a cărui durată de exploatare operațională este programată să se încheie în 2023.

EUTELSAT 10B transportă și două sarcini utile HTS cu fascicule multiple în bandă Ku: o sarcină utilă de mare capacitate (care acoperă coridorul Atlanticului de Nord, Europa, bazinul Mediteranei și Orientul Mijlociu, oferind un semnal semnificativ în cele mai aglomerate zone de trafic aerian și maritim) și o a doua sarcină utilă pentru a extinde acoperirea (peste Oceanul Atlantic, Africa și Oceanul Indian). Sarcinile utile HTS ale satelitului vor putea procesa peste 50 GHz de lățime de bandă, oferind un transfer de aproximativ 35 Gbps. Au fost deja asigurate angajamente ferme de capacitate pe mai mulți ani cu câțiva furnizori de servicii de conectivitate în timpul zborului, reprezentând mai mult de o treime din capacitatea HTS a acestui satelit. Acești parteneri se vor baza pe EUTELSAT 10B pentru a oferi companiilor aeriene servicii de conectivitate în timpul zborului.

Eva Berneke, Director Executiv Eutelsat, a declarat: „Felicitări tuturor echipelor, începând de la Thales Alenia Space până la SpaceX, precum și echipei dedicate, implicate în această lansare de succes. Satelitul EUTELSAT 10B ne va îmbunătăți serviciile globale de conectivitate cu capacitate de înaltă performanță, satisfăcând cererea în creștere pentru comunicatii aviatice și maritime”.

Pascal Homsy, Director Tehnic Eutelsat, a adăugat: „Este a patra lansare pentru Eutelsat în puțin mai puțin de trei luni consecutive, o realizare tehnică remarcabilă și de neegalat. Felicitări tuturor! Sarcina utilă în bandă Ku a EUTELSAT 10B completează banda Ka a satelitului EUTELSAT KONNECT VHTS, lansat în septembrie 2022, reflectând capacitatea noastră de a furniza clienților servicii atât în ​​benzile Ka, cât și în benzile Ku”.


3 comentarii despre subiectul „Satelitul EUTELSAT 10B a fost lansat cu succes. Va înlocui EUTELSAT 10A la 10 grade Est.”:
Sorin

Era si timpul. EUTELSAT 10A, chiar daca funcționează bine deocamdată, este un satelit care încorporează tehnologie veche. Sa speram ca semnalul va fi si mai bun in Europa.

Anonim

Eutelsat 10A funcționează el bine dar cu antene de 80cm pentru toată europa în primul și al doilea rând nu ai ce să vezi doar două programe este de ajuns ori cum Eutelsat 9B care merge cu antene de 60cm chiar și 50cm

Anonim

Da, dar va fi extinsa grila dupa inlocuire.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile