miercuri, 30 noiembrie 2022

TVR Cultural se va relansa de Ziua Națională a României. Ce emisiuni va difuza?

După o pauză un deceniu, televiziunea de cultură a radiodifuzorului public tv din România se va relansa, începând chiar din 1 decembrie 2022, de Ziua Națională a României. Deja unii operatori de servicii tv cu plată (Orange, Nextgen etc) au introdus televiziunea TVR Cultural în grile, chiar dacă momentan difuzează doar o transmisie de test. Redistribuția TVR Cultural a început și pe satelitul Eutelsat 16A de la 16 grade Est, pe MUX-ul TVR (frecvența 11512, polarizare verticala, SR 29950, FEC 2/3, DVB-S2 8PSK), dar criptat (este necesar card fără abonament TVR; desigur, funcționează și cu cardul operatorului comercial Freesat). Testele TVR Cultural se pot recepționa la liber (necriptat) în România în sistem digital terestru (în mux-ul terestru DVB-T2). De asemenea, postul a fost introdus în platforma online tv a radiodifuzorului public, TVR+ (tvrplus.ro/live/tvr-cultural). (UPDATE 1 decembrie 2022: Televiziunea TVR Cultural HD a fost introdusă în grila de cablu digital a Digi RCS RDS, pe aceeași frecvență cu TVR Info. Poziții în grile: RCS-RDS (198), Orange România (150), Orange România Communications (145), NextGen (42), Vodafone (23))

Artă la Tv - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Consiliul de Administrație al Televiziunii Române a decis în luna februarie revenirea televiziunii TVR Cultural. SRTv a obținut licență de emisie pentru TVR Cultural în luna septembrie, iar decizia de autorizare în luna noiembrie.

TVR Cultural va reveni cu sloganul „Să știm. Să fim”, propunând-și sa își axeze dezbaterile de idei culturale și artistice, pentru a conecta creatorii de frumos, intelectuali si antreprenorii din domeniul artistic si cultural cu publicul larg. TVR Cultural va încerca sa creeze conexiuni între progresism si conservatorism, între modern si tradițional, între urban si rural.  Nu vor fi uitați nici tinerii artiști. În grila postului își vor găsi locul nu doar experimentele artistice ale prezentului, ci si marile spectacole din arhiva TVR. De asemenea, pe lângă filme de artă mai puțin cunoscute, va difuza si filme de cinematecă. Desigur, cinematografia românească va fi prezentă în grilă.

Sunt norocos că în mandatul meu Culturalul renaşte şi că am reuşit, alături de profesioniştii televiziunii publice, să redau publicului o marcă de prestigiu, atât de valoroasă! Prea puține dintre operele și creaţiile artiștilor români ajung la un număr mare de spectatori. Prea puțin despre eforturile și realizările lor aflăm din mass media. Prea multe talente aleg să plece din țară pentru a-și găsi împlinirea pentru că prea puțini dintre compatrioți au aflat cât de extraordinari sunt. Prea puțin mai aflăm despre cei care au plecat, au reuşit şi care răspândesc încântare pe alte hotare. Marea majoritate a românilor, din păcate, trăiesc fără a fi conștienți de abundența de talent ce se găseşte la o întindere de mână de ei”, declară  Dan-Cristian Turturică, Președintele Director-General al Televiziunii Române. „TVR CULTURAL va contribui la vindecarea acestei fracturi. Va construi punţi între creatori și iubitorii de frumos, între personalitățile solare ale țării și cei care au nevoie de lumină. Avem nevoie de gândire critică în această lume extrem de complicată, avem nevoie de tălmăciri juste și cu sens. Nu este deloc întâmplător că TVR CULTURAL renaşte de Ziua Națională! Aşa ne dorim viitorul: să trăim înconjurați de pace, bine și frumos!” a precizat Dan-Cristian Turturică, Preşedintele Director-General al TVR.

Ce emisiuni va difuza TVR Cultural?

În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR CULTURAL a programat dezbateri pe teme culturale, transmise în direct - de la orele 14.00, moderator Daniela Zeca Buzura şi 17.00, moderatori Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ, un interviu cu Ministrul Culturii de la ora 15.00, precum şi o transmisie maraton cu invitaţi de marcă în platou şi momente artistice, prezentată de Liana Stanciu şi Marius Constantinescu, de la ora 18.00. Printre invitaţii zilei se vor afla acad. Mircea Dumitru, prof.univ. dr. Vasile Morar, Directorul Operei Române - Daniel Jinga, dirijorul Tiberiu Soare, coregrafa Vava Ştefănescu. Principala ediţie a „Jurnalului cultural” poate fi urmărită de la ora 21.00, iar seara, de la ora 22.00, TVR CULTURAL difuzează piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, o producţie eveniment a TVR, din anul 1978, avându-i printre protagoniști pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu. Zilele următoare, telespectatorii pot urmări la TVR CULTURAL emisiuni de actualitate culturală, dezbateri de idei, producţii premium din Arhiva de Aur a TVR, evenimente culturale de rezonanţă, concerte, spectacole de teatru, filme de colecţie, programe care aduc în prim-plan cultura minoritaţilor naţionale, documentare etc.

Reluarea unor ediţii ale emisiunilor „Seratele lui Iosif Sava” şi „Înapoi la argument”, cu Horia Roman Patapievici, programe premium din Arhiva de Aur a TVR, moderate de vectori şi modele culturale ale Romaniei, spectacole de teatru eveniment cu protagonişti de legendă, monştrii sacri ai scenei româneşti, dar şi  producţii de teatru contemporan se vor afla în oferta TVR CULTURAL. Concertele Festivalului G. Enescu, emisiunea „Music Revolution” - interviuri în exclusivitate cu cei mai mari muzicieni, „Portret de artist” – interviuri cu personalităţi din diferite zone ale culturii (Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Noa Wertheim, Alexandra Badea, Sara Brown s.a), documentar românesc şi străin, concerte de jazz sunt parte din grila TVR Cultural. În exclusivitate, în luna decembrie, pe TVR CULTURAL, vor fi difuzate concerte extraordinare precum cele susţinute de artistele Dolce Pontes şi Yasmin Levy, piese de teatru de colecţie („Efectul Genovese”, „Femeia Perfectă” etc), programe realizate la festivaluri  şi Târguri de carte de prestigiu.

„Jurnal Cultural”, prezentat de Bogdan Stănescu. Programul acoperă domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităților culturii româneşti contemporane.

„Intrare liberă” - dezbatere de idei, cu Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ moderatori, care aduce în prim-plan mari teme contencioase ce vizează fenomenul cultural, chestiuni controversate care frământă societatea modernă, dar şi noile tendinţe din cultură.

COOLTART - producţii pe teme culturale realizate de toate studiourile teritoriale ale TVR, inclusiv de TVR MOLDOVA.

„Cultura minorităţilor”. Evenimentele culturale din viaţa minorităţilor sunt aduse în prim plan printr-o serie de reportaje realizate de redacţiile de specialitate din Televiziunea Română.

„Arheologia crimelor comunismului”, documentarul realizat de TVR în colaborare şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află printre programele premium difuzate pe canalul cultural.


16 comentarii despre subiectul „TVR Cultural se va relansa de Ziua Națională a României. Ce emisiuni va difuza?”:
Anonim

Wow! Mai e o zi!

Ionuț

Emit și în HD?

Anonim

Sa fie intr-un ceas bun ! BRAVO TVR ! SUCCES !

Anonim

Să FIE și pe aplicația TVR+!Căci unii dintre marii furnizori care au și platforme cu canale tv online și LIVE ,NU S-AU OBOSIT SĂ INTRODUCĂ NICI TVR Info în acele grile cu posturi tv live!

Anonim

Una calda alta rece. Dupa stirea trecerii TVR de la HD la SD ]n digital terestru, iata si o veste buna: TVR Cultural revine. Speram ca de data asta definitiv.

HD Satelit România

Anonim, TVR Cultural este deja online pe TVR+.

Anonim

Se va lansa si in reteaua digi maine sau nu se stie?

Anonim

fain , bravo , dar vrem mai mult pe cand tvr anime clasic sau junior , kids etc ( un canal tv pentru toti copii de la 0 - 12 ani cu desene animate diverse , teatru de papusi , si seriale pentru copii de documentare educative cu animale etc ) , tvr cinema sau film ( un canal tv de filme artistice si seriale tv diverse sf fatasi horor comedy actiune ro + europene ) , tvr teleinciclopedia ( un canal de documentare diverse ro + europene ) , tvr muzic ( muzca diversa clasic traditional modern si tineret ) , tvr sport = cam astea ar trebui sa creieze si sa mai faca tvr casa aive tot tacamul complet si cu adevarat fain sa fie pentru toti .

Emil Raevschi

La Drobeta Turnu Severin a intrat TVR CULTURAL HD in grila DIGI pe pozitia 198 intre EXPLORIS si TV5 MONDE EUROPE

HD Satelit România

Televiziunea TVR Cultural HD a fost introdusă în grila de cablu digital a Digi RCS RDS.

Anonim


Let's search :)

Anonim

Pe Digi la Pitești este pe 554Mhz 256QAM

Anonim

În Galați-Brăila a intrat TVR CULTURAL HD pe frecvența 554000 MHz.

BDorin

La Oradea pe Digi Cablu
562 MHZ
256 QAM

Anonim

Acum dacă a apărut, vrem mai mult. Cum ar fi să avem și programul tv al lui TVR Cultural, în rețeaua Digi.

Constantin

Dacă știe cineva în Vrancea pe ce frecvență emite tvr cultural HD?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile