miercuri, 14 decembrie 2022

România are cel mai mic procent de piraterie tv prin protocol IP din Europa, conform unui studiu al Audiovisual Anti-Piracy Alliance

Conform unui studiu al Audiovisual Anti-Piracy Alliance, românii sunt cei mai cuminți europeni în ceea ce privește pirateria tv prin protocol IP.


Privind programe la tv - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Tv prin protocol IP este o tehnologie legală ce utilizează conexiuni la internet pentru a difuza conținut de televiziune. În ultimul deceniu, serviciile tv prin protocol IP legitime bazate pe internet au proliferat. Opțiunile flexibile de streaming de televiziune sunt omniprezente pentru consumatori, începând sa înlocuiască metodele tradiționale de difuzare, cum ar fi satelitul sau cablul. 

În același timp, au apărut si serviciile tv prin protocol IP ilegale, care s-au dezvoltat tot mai mult. tv prin protocol IP ilicit, spre deosebire de tv prin protocol IP licit, înseamnă distribuirea de conținut de televiziune fără permisiunea proprietarului acestor canale tv. 

Raportul oferă cea mai recentă evaluare economică a sferei tv ilicite în Europa


Studiul estimează că venituri ilegale de 1,06 miliarde EUR au fost obținute de furnizorii tv prin protocol IP ilegali în Europa în anul 2021. Un număr substanțial de persoane din Europa accesează și prin urmare finanțează servicii tv prin protocol IP ilicite. 

Acest raport dezvăluie că sunt utilizate servicii tv prin protocol IP ilicite de 17,1 milioane de europeni (4,5 % din populația UE27+ Marea Britanie). În rândul populației tinere în vârstă de 16-24 de ani, această pondere este și mai mare (11,8%), însumând 5,9 milioane de tineri care se angajează în utilizarea de servicii tv prin protocol IP ilicite în Europa.

Conform AAPA, pirateria tv prin protocol IP este dăunătoare furnizorilor legitimi de servicii audiovizuale din Europa, care au avut pierderi estimate la 3,21 miliarde EUR în 2021 din cauza acestui fenomen.  Venituri nerealizate înseamnă mai puține profituri direcționate către creatori de conținut și mai puține investiții în inovare. Acest fenomen este astfel în detrimentul utilizatorilor care sunt consumatorii finali de conținut audiovizual.

În medie, un singur utilizator cheltuiește 5,22 EUR lunar pentru a accesa conținut tv prin protocol IP de la furnizori neautorizați.

Lupta împotriva pirateriei tv prin protocol IP este dificilă


tv prin protocol IP ilicit este un fenomen oarecum recent în domeniul pirateriei digitale. Provocările tehnice și legislative fac lupta cu această formă de piraterie dificilă. Website-urile dedicate care oferă servicii tv prin protocol IP ilicite nu sunt însă singurul mijloc de accesare a conținutului piratat. Platformele și aplicațiile de socializare, de exemplu, oferă un mijloc de acces neautorizat relativ ușor la conținut, iar moderarea este dificilă. 

Evoluția și utilizarea platformelor media digitale a dus la o creștere a pirateriei digitale. Fenomenul a fost agravat de perioada de pandemie care a impus restricții privind accesul la divertismentul audiovizual precum cinematografia și evenimente sportive live. Durata medie de vizionare la tv per persoană a cunoscut o revigorare. Timpul mediu petrecut în fața ecranelor TV de către consumatorii din Europa a fost de 3 ore si 43 minute în 2020,  o creștere de 4% față de anul precedent.

Modelul de combinare a surselor legale cu cele ilicite a existat înainte de pandemie. Constatările EUIPO (2020) sugerează că europenii comută între sursele legale și ilegal pentru a accesa conținutul de care au nevoie. Sondajul EUIPO (2022) arată că majoritatea dintre respondenți au accesat în mod intenționat conținut prin surse ilicite: 61% pentru filme și 52% pentru seriale și emisiuni TV.

Este important de precizat că perioada pandemiei a creat o creștere a consumului de conținut și, la rândul său, a crescut rata pirateria. Pandemia, însă, nu poate fi considerată cauza principală
în spatele creșterii consumului neautorizat de conținut audio-video. EUIPO (2020) raportează că mai mult de un sfert din europeni sunt încă de acord că este acceptabil să se obțină conținut online piratat atunci când nu există o alternativă legală ușor disponibilă sau atunci când este pentru uz personal. 

Principalele motive care conduc pirateria în rândul tinerilor europeni sunt prețul mai mic al conținutului ilegal în comparație cu opțiunile legale (peste 55% respondenți a menționat acest lucru) și că de fapt conținutul dorit a fost disponibil numai prin surse ilegale. Mai mult, unii tinerii europeni nu consideră că ar fi o abatere legală dacă au folosit conținutul tv prin protocol IP ilicit doar pentru uz personal (așa cum susțin 24% din respondenți).

România are cel mai mic procent al populației ce utilizează pirateria tv prin protocol IP, comparativ cu toată Europa


Proliferarea serviciilor tv prin protocol IP neautorizate a devenit o tendință în creștere pe tot globul. Amploarea sa este notabilă în Europa. 17,1 milioane de persoane (cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani) utilizează tv prin protocol IP ilicit în Europa. Aceasta reprezintă 4,5% din populația europeană.

În Țările de Jos, 8,2% (peste 1 milion de persoane) din populație utilizează tv prin protocol IP ilicit. Este cea mai mare pondere în UE27 + Marea Britanie.

Teritoriile în care pirateria tv prin protocol IP este ridicată (de la 6% până la 8%) includ Luxemburg
(7,9%), Irlanda (7,2%), Suedia (7,2%), Malta (7%), Danemarca (6,8%), Finlanda (6,6%), Marea Britanie (6,6% sau peste 3 milioane de persoane), Cipru (6,5%), Slovenia (6,2%) și Spania (6%, adică peste 2,1 milioane persoane).

Aproape de media europeană de 4,5% sunt Belgia (5,4% sau peste 457.00 persoane), Lituania (5,3%), Franța (5,1% sau peste 2,4 milioane persoane), Austria (4,9% sau peste 330.000 persoane), Estonia (4,4%), Cehia (4,4%), Germania (4,2% sau peste 2,5 milioane persoane) și Ungaria (4% sau peste 296.000 persoane).

Alte țări cu implicare sub medie în utilizarea ilicită a serviciilor tv prin protocol IP sunt Italia (2,5%, însemnând totuși peste 1,1 milioane persoane), Letonia (3,2%), Croația (3,2%), Slovacia (3,4%) și Portugalia (3,7%).

Cea mai scăzută rată europeană a pirateriei tv prin protocol IP a fost descoperită în România (0,8% sau 123137 persoane), Polonia (1,5%), Bulgaria (1,7%) și Grecia (1,7%).

Mai detaliat, din cele 123137 persoane care utilizează servicii tv prin protocol IP pirat in România, 61454 sunt tineri cu vârsta între 16-24 ani, 59166 sunt persoane cu vârsta intre 25-64 ani, iar 2517 sunt seniori cu vârsta cuprinsa intre 65 si 74 ani.

În total in Romania, veniturile încasate anual de furnizorii de servicii tv prin protocol IP ilegale sunt estimate de studiu la 7 milioane de euro. Comparativ si exemplificativ, in Spania aceștia încasează 122.5 milioane euro anual, in Germania 174 milioane euro anual, in Franța 155 milioane euro, in marea Britanie 194.6 milioane euro, in Ungaria 18.1 milioane euro.

12 țări (Romania, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg,
Malta, Slovacia, Slovenia) generează fiecare mai puțin de 1% din totalul de venituri europene din tv prin protocol IP ilegale. Împreună, aceste țări reprezintă 5,4% din veniturile ilegale de pe piața tv prin protocol IP generate în Europa.

Un utilizator ilegal de tv prin IP din România plătește in medie 57,69 euro anual (sau 4.81 euro lunar) pentru aceste servicii tv ilicite. Prețul este doar un pic mai mic decât media europeana de 5,22 euro lunar. 

Despre Alianța Audiovizual Anti-Piracy (AAPA)

Alianța Audiovizual Anti-Piracy (AAPA) conduce lupta împotriva pirateriei audiovizuale în Europa și Orientul Mijlociu, sprijinind aplicarea legii și construind parteneriate pentru a aborda mai eficient pirateria. De asemenea, AAPA încearcă să crească gradul de conștientizare în eforturile sale de a descuraja pirateria.


6 comentarii despre subiectul „România are cel mai mic procent de piraterie tv prin protocol IP din Europa, conform unui studiu al Audiovisual Anti-Piracy Alliance”:
Anonim

Felicitări României, avem si noi inca un motiv sa ne lăudam in fata europenilor, iar ei, europenii, nu pot motiva ca avem cei mai putini telespectatori de IPTV pirat din cauza ca avem net slab, ca nu e cazul. E clar ca suntem mai cinstiți decat ei toti in cazul acesta.

Florin

Anonim, totusi, sa fim cinsititi pana la capat: conteaza si ca in Romania pretul la servicii tv legale e foarte mic in comparatie cu pretul din alte tari.

Anonim

avem cel mai mic procent datorita abonamentelor mici la cablu , accesibile si foarte bune pentru pretul respectiv , daca abonamentele la cablu erau mari si pirateria era pe masura ! Proud to be Romanian :)

Anonim

Deci realizați că românii nu sunt "hoți" pentru că sunt români. Românii mai fură din cauza neajunsurilor că orice oameni indiferent de cetățenie. În clipa în care occidentalii ar trăi că noi, cu nivelul de trai și neajunsurile noastre ar avea aceleași tendințe de a fura și ar fi probabil la fel de corupți, e natura umană.

Anonim

Prețurile la cablu în România sunt accesibile, programele variate și pentru toate gusturile. De ce le-ar sta mintea românilor atunci la prostii? Poate doar ca vadă Italia 1, Canale 5 sau ReTe4, canale despre care și acum îmi amintec cu nostalgie :)

Anonim

Pronlema e alta,cine foseste aceste servicii? ele exista si sunt folosite de straini

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile