vineri, 7 aprilie 2023

TVR a pregătit emisiuni speciale dedicate Floriilor Ortodoxe şi sărbătorilor Pascale Catolice

Televiziunea Română (TVR) a pregătit un weekend special cu transmisiuni directe și ediții speciale dedicate celor două sărbători creștine majore: Paștele Catolic și Floriile Ortodoxe.


HD Satelit dorește Paște fericit și liniștit tuturor celor care sărbătoresc Paștele Catolic - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

TVR 1 a pregătit o ediție specială a emisiunii "Tezaur folcloric", care este o ocazie de a petrece timpul alături de cei dragi și de a asculta muzică tradițională. De asemenea, TVR 2 va transmite în direct slujba "Vigilia Pascala" și mesajul Papei "Urbi et Orbi" de la Vatican. Pentru cei care preferă concertele, TVR Cultural a pregătit două evenimente muzicale: Corul Madrigal și concertul de la Catedrala Catolică din Iași.

În ziua de Florii, TVR 1 a pregătit o ediție specială a emisiunii "Tezaur folcloric" cu interpretul de muzică populară Floarea Calotă și Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei din Focșani. TVR 2 va transmite în direct slujbele dedicate Sărbătorii Pascale de la Catedrala "San Pietro" din Vatican, inclusiv mesajul Papei Francisc "Urbi et Orbi".

Gheorghiţa Nicolae, o interpretă de cântece folclorice din Teleorman, va prezenta ediția specială intitulată "Tezaure în Tezaur folcloric" în Studioul Televiziunii Române. Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, condus de Maria Costin Murgoci și fiica Floarei Calotă, Ioana, vor fi, de asemenea, prezenți în emisiune pentru a interpreta cântece și pentru a împărtăși amintiri și momente valoroase pentru Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

În plus, TVR 2 va transmite în direct slujbele dedicate Sărbătorii Pascale de la Catedrala „San Pietro” din Vatican, inclusiv Vigilia Pascală a Învierii Domnului prezidată de Papa Francisc sâmbătă seara, 8 aprilie, și binecuvântarea apostolică „Urbi et Orbi” adresată catolicilor din întreaga lume, care va fi transmisă simultan pe TVR Moldova și TVR Internațional, duminică, 9 aprilie. Jurnalistul și producătorul TVR, Titi Dincă, a explicat că ceremonia liturgică a Învierii Domnului, care încheie perioada Postului Mare în Biserica Romano-Catolică, este compusă din mai multe părți, inclusiv aprinderea focului și a lumânării pascale, procesiunea și proclamarea Învierii și tradiționala urare "Hristos a Înviat!". La Bazilica Sfântul Petru din Vatican, Papa Francisc va fi prezent la ambele evenimente, Vigilia Pascala și liturghia din prima zi de Paște, care se va încheia cu mesajul "Urbi et Orbi" și binecuvântarea apostolică, completată cu indulgența generală.

Paul Surugiu, cunoscut sub numele de Fuego, va prezenta o ediție specială, o gală de folclor românesc, duminică, 9 aprilie, începând cu ora 15:00. Spectacolul va fi susținut de șapte tineri talentați, Silvia Timiș, Anuța Motofelea, Ilie Caraș, Ștefan Negru, Ingrid Boengiu, Diana Lungu și Loredana Streche, care vor interpreta cântece și dansuri tradiționale. Fiecare dintre ei este considerat o stea în devenire și va impresiona cu repertoriul, costumul și performanțele sale. Spectacolul se va desfășura pe scenă, sub îndrumarea lui Paul Surugiu.

În aceeași zi, pe 8 aprilie, TVR Cultural va transmite în direct un concert extraordinar al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. Corul dirijat de Anna Ungureanu va susține un turneu național de Paște, intitulat „Săptămâna Patimilor”. Spectacolul va fi transmis în direct din Cluj și va conține texte sacre și universale, întregite de actorii Corneliu și Pavel Ulici. Peste 1.000 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi vor cânta alături de Corul Madrigal în cele nouă spectacole. Regia și scenariul spectacolului de Paște „Săptămâna Patimilor” vor fi semnate de Emil Pantelimon, decorurile vor fi realizate de Vladimir Turturică, iar designul de lumini va aparține lui Alin Popa. Video mapping-ul va fi realizat de Dorin Popovici, iar regia muzicală va fi semnată de Gabriel Scîrleț.

TVR Internațional va difuza duminică, 9 aprilie, de la ora 13.30, documentarul „Umbria – Ţara lui Francisc” cu ocazia sărbătorii cu dublă însemnătate pentru creștini - prima zi de Paște pentru romano-catolici și Duminica Floriilor pentru ortodocși. Documentarul prezintă viața și contribuția sfinților care au trăit în Umbria, precum Francisc, Benedict, Clara, Valentin, Constantiu, Herculan și mulți alții. Telespectatorii vor descoperi cele mai frumoase locuri și clădiri pline de însemnătate din Umbria, cum ar fi cetățile medievale Assisi, Norcia, Spoleto, Perugia etc. Documentarul va fi transmis simultan și pe TVR Moldova.

În aceeași zi, TVR 2 va dedica "Duminica filmului românesc" lui Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români. Începând cu ora 13:35, va fi difuzat filmul "Ana şi hoţul" (România, 1981), o dramă în regia lui Virgil Calotescu, cu Amza Pellea, Gabriel Oseciuc și Carmen Galin în distribuție. Filmul spune povestea lui Mihai, un student la Politehnică, care fură o mașină în timpul unei vacanțe la mare, este implicat într-un accident grav și este exmatriculat și condamnat la închisoare. Eliberat din închisoare, Mihai se îndrăgostește de Ana, care îl ajută să își revină emoțional, dar și să refuze tentația de a relua legăturile cu foștii săi colegi de închisoare care pregăteau o spargere.

De la ora 20.00, TVR 2 va difuza filmul "Casa dintre câmpuri" (1979), regizat de Alexandru Tatos și cu Amza Pellea, Kitty Stroescu și Mircea Diaconu în distribuție. Filmul spune povestea unui cuplu de ingineri agronomi care refuză să accepte compromisul dintr-un CAP unde legea o face președintele discreționar al cooperativei, asistat de acoliții săi.


Niciun comentariu despre subiectul „TVR a pregătit emisiuni speciale dedicate Floriilor Ortodoxe şi sărbătorilor Pascale Catolice”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile