marți, 27 iunie 2023

În România, 21% dintre fete studiază informatica

Un studiu realizat de Google, în parteneriat cu compania de cercetare Canvas8, analizează implicarea femeilor în domeniul informaticii în Europa și identifică diverse bariere care împiedică tinerele să se intereseze și să studieze informatica și domeniile conexe. În România, una din cinci fete studiază informatica, un procent relativ ridicat în comparație cu alte țări europene. Cu toate acestea, există încă diferențe semnificative între fete și băieți în ceea ce privește interesul și implicarea în acest domeniu, anunță reprezentanții Google printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Infografic remis in comunicat de către reprezentanții Google pentru publicare pe HD Satelit România

Studiul arată că atât interesul pentru informatică, cât și studiul în acest domeniu sunt reduse în țările europene în general. Spania are cea mai mare implicare a femeilor în IT&C, cu 28% dintre fete studiind informatica, în timp ce Marea Britanie are cel mai mic procent de femei în acest domeniu, doar jumătate față de Spania. România se situează la un nivel relativ ridicat, cu 21% dintre fete care studiază informatica, depășind Italia și Polonia, dar fiind sub Franța și Spania.

Diferențele între genuri se manifestă și în privința dorinței de a urma o carieră în IT&C: doar 24% dintre fete își doresc să lucreze în acest domeniu, în comparație cu 38% dintre băieți. Astfel, există o nevoie de eforturi suplimentare pentru a atrage mai multe fete către informatică și pentru a reduce decalajele de gen în acest domeniu.

Studiul Google arată că este de două ori mai probabil ca băieții să studieze (sau să fi studiat) informatică în școală decât fetele: 42% dintre băieți și-au exprimat interesul în studierea informaticii vs. 24% dintre fete 19% dintre fete spun că înțeleg informatica, vs. 26% dintre băieți 28% dintre fete se văd în domeniul IT&C, vs. 36% dintre băieți.

Studiul identifică mai mulți factori critici care influențează participarea fetelor în studiul informaticii și practica în domeniul IT&C în România. Printre aceștia se numără: percepția că informatica este mai degrabă un subiect izolat decât o abilitate pe care să o dezvolți, lipsa de modele de urmat în domeniu, sprijinul insuficient pentru profesorii de informatică, decalajul dintre conținutul învățat la școală și ceea ce este relevant în viața de zi cu zi, lipsa implicării părinților în învățarea informaticii și lipsa influenței pozitive din partea rețelelor de prieteni și cunoștințe.

Pentru a încuraja mai multe tinere să urmeze o carieră în tehnologie, Google România a dezvoltat un program de promovare a educației în informatică, care include vizite la biroul companiei și cursuri online în colaborare cu AdFaber.org. Google se concentrează în mod special pe atragerea femeilor către aceste cursuri și intenționează să extindă aceste programe în viitor. În acest context, peste 300 de elevi au avut ocazia să viziteze biroul companiei pentru a vedea cum este să lucrezi într-o companie de tehnologie, să interacționeze cu angajații Google și să le adreseze întrebări. De asemenea, Google desfășoară o serie de cursuri online în colaborare cu AdFaber.org, în cadrul cărora specialiștii Google le explică elevilor modul de funcționare a produselor Google, precum Cloud, Maps sau Translate. Accentul principal este pus pe atragerea de fete la aceste cursuri, cu scopul de a încuraja un număr cât mai mare de tinere să urmeze o carieră în domeniul tehnologic. Anual, aproximativ 2000 de elevi de gimnaziu și liceu participă la aceste cursuri online, iar planurile Google includ continuarea și extinderea programului în anii următori, în vederea susținerii educației în informatică.

Studiul relevă existența unei decuplări între conținutul învățat de elevi la școală și modul în care informatica se reflectă în viața lor de zi cu zi. Fetele din România se arată foarte entuziasmate de aspecte precum design grafic (49%), animație (47%) și design web (47%) în cadrul studiului informaticii. Cu toate acestea, există o lipsă de implicare din partea părinților în învățarea informaticii, doar 12% dintre fete afirmând că studierea acestui domeniu i-ar face mândri pe membrii familiei lor.

În plus, rețelele de prieteni și cunoștințe nu oferă suficient sprijin pentru studiul informaticii, conform a 20% dintre elevele și studentele din România. Ele consideră că ar avea mai multă încredere în capacitățile lor de a învăța informatică dacă și mai mulți dintre prietenii lor ar manifesta interes în acest domeniu.

Studiul Google a fost realizat pe parcursul perioadei noiembrie 2022 - aprilie 2023, pe un eșantion reprezentativ de 3000 de persoane cu vârste între 16 și 21 de ani din Franța, Irlanda, Italia, România, Spania și Marea Britanie. Cercetarea a implicat discuții cu lideri și inovatori în domeniul educației, precum și interviuri cu 36 de tinere din Franța, Irlanda, Italia și România.


Niciun comentariu despre subiectul „ În România, 21% dintre fete studiază informatica”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile