marți, 17 octombrie 2023

Codec-uri video bazate pe inteligența artificială, de zeci de ori mai eficiente decât codec-urile actuale?

Compania startup Deep Render, susținută de Consiliul European pentru Inovație și de către Intel, afirmă că în prezent poate comprima fișierele cu ajutorul inteligenței artificiale, obținând dimensiuni ale fișierelor comprimate de 5 ori mai mici decât cel mai bun codec video actual si având în viitor un potențial de comprimare de până la 50 de ori mai eficient.


Compresie video bazată pe inteligența artificială - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Streaming-ul video reprezintă una dintre cele mai mari surse de trafic pe internet, așadar beneficiile obținute din compresia video optimizată cu IA ar fi imense. În viitor, tehnologia codec-urile video bazate pe inteligența artificială ar putea înlocui codec-urile precum HEVC, AV1, VVC, precum și altele din prezent și din viitor.

Deep Render menționează că poate contribui la salvarea internetului utilizând tehnologia IA, pentru a face compresia video mult mai eficientă, păstrând în același timp calitatea video. Compania a dezvoltat o soluție bazată pe software, astfel încât algoritmul să poată fi actualizat pe diverse dispozitive. Deși această ipoteză nu pare imposibilă, cel mai probabil va necesita un hardware care să dispună de o unitate de procesare neurală (NPU) destul de puternică, pe lângă CPU și GPU.

Deep Render susține că metoda lor obține în prezent dimensiuni ale fișierelor de 5 ori mai mici și afirmă că tehnologia codec-ului lor este deja cu 80% mai performantă decât cel mai avansat codec tradițional de compresie, fără a specifica cu care codec se compară.

Ei cred că în viitor pot îmbunătăți compresia video bazată pe AI pentru a fi de până la 50 de ori mai eficientă decât este astăzi.

Deși acestea sunt pretenții îndrăznețe, echipa formată din 30 de membri a reușit deja să strângă finanțări în valoare de 9 milioane de dolari în acest an. Acesta include 2,7 milioane de dolari de la Consiliul European pentru Inovație (EIC). De asemenea, compania a fost selectată pentru a participa la programul accelerat pentru startup-uri Ignite de la Intel.

Deep Render nu este singura companie care explorează compresia video bazată pe AI. Echipa care stă în spatele standardelor MPEG dezvoltă în prezent un codec bazat pe AI, cu scopul de a-l lansa înainte de sfârșitul acestui deceniu.


11 comentarii despre subiectul „Codec-uri video bazate pe inteligența artificială, de zeci de ori mai eficiente decât codec-urile actuale?”:
Anonim

Compresia video bazată pe IA ar putea schimba complet modul în care functioneaza streamingul online. Ar putea avea un impact uriaș asupra vitezei de încărcare și a calității streaming-ului.

Sorin

Mă întreb totuși dacă această compresie bazată pe IA nu va necesita resurse hardware mai mari. Adică, e frumos să comprimi un fișier de 50 de ori, dar dacă decodarea necesită putere de calcul imensă, atunci nu e așa eficient.

Anonim

Interesant că și echipa MPEG lucrează la un codec bazat pe IA. Îmi place concurența! Ne asigură că beneficiem de cele mai bune tehnologii.

Sorin

Companii startup vin cu pretenții îndrăznețe mereu. Până nu văd acest codec în acțiune și comparativ cu HEVC sau AV1, nu mă las impresionat.

Ovidiu

Mi se pare incredibil potențialul pe care îl are IA în diferite domenii. Dacă această tehnologie va fi adoptată pe scară largă, s-ar putea să vedem o reducere semnificativă a costurilor legate de infrastructura internetului. Dar eu mă întreb cât de repede se va adapta piața la această tehnologie. Știți cum e, tehnologiile noi necesită timp pentru a fi integrate și adoptate pe scară largă.

Anonim

Ovidiu, mă gândesc că marile platforme de streaming ar fi interesate de așa ceva. Ar reduce costurile lor legate de lățimea de bandă.

Sorin

Să sperăm doar că nu vom avea o luptă între diferite standarde și codec-uri, așa cum am văzut în trecut. Ultimul lucru de care avem nevoie e un alt război al codecurilor. Ar fi ideal dacă industria s-ar alinia în jurul unui standard.

Anonim

Mie mi-ar plăcea să văd un demo sau un test comparativ.

Ovidiu

E demo la ei pe site, dar e doar pentru parteneri si investitori deocamdată. Este impresionant să vezi cât de mult a avansat tehnologia și potențialul inteligenței artificiale. Dacă Deep Render reușește, ar putea schimba fața internetului.

Anonim

AI = o altfel de programare ! CPU-urile clasice trec in planul doi. O invitatie la piata pt. chip-urile dedicate hardware pe baza de AI si nu pe cele de codare/decodare. Aceeasi Marie cu alta palarie ?!?

Anonim

Eu zic ca e altă Mărie și aceeași pălărie.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile