luni, 16 octombrie 2023

Raspberry Pi 5: 4K HDR, de 2–3 ori mai performant decât Raspberry Pi 4

Echipat cu un procesor Arm Cortex-A76 quad-core de 64 de biți care rulează la 2.4GHz, Raspberry Pi 5 oferă o creștere a performanței CPU de 2–3 ori față de Raspberry Pi 4. Alături de o îmbunătățire semnificativă a performanței grafice, datorită GPU-ului VideoCore VII de 800MHz, acest model suportă afișaj dual 4Kp60 peste HDMI și beneficiază de un suport avansat pentru cameră, grație unui Procesor de Semnal de Imagine Raspberry Pi revizuit. Acesta asigură o experiență desktop fluidă pentru consumatori și deschide posibilități pentru noi aplicații pentru clienții industriali.


Pentru prima dată, acesta este un computer Raspberry Pi de dimensiuni complete care folosește procesor produs în-house la Raspberry Pi. Chipul RP1 "southbridge" asigură majoritatea capabilităților I/O pentru Raspberry Pi 5, oferind o evoluție semnificativă în performanța și funcționalitatea perifericelor. 

Lățimea de bandă USB totală este mai mult decât dublă, oferind viteze de transfer mai rapide către dispozitivele externe UAS și alte periferice de mare viteză.

Interfețele de cameră și afișaj MIPI de 1Gbps cu două canale, prezente pe modelele anterioare, au fost înlocuite cu transceivere MIPI de 1.5Gbps cu patru canale, triplând lățimea de bandă totală și suportând orice combinație de până la două camere sau afișaje.

Performanța maximă a cardului SD este dublă, prin suport pentru modul de mare viteză SDR104.

Pentru prima dată, platforma include o interfață PCI Express 2.0 cu un singur canal, oferind suport pentru periferice de mare bandă.

Raspberry Pi 5 – Specificații oferite de Raspberry Pi Ltd


Procesor: Broadcom BCM2712 2.4GHz quad-core 64-bit Arm Cortex-A76 CPU, cu extensii de criptografie, cache L2 de 512KB pentru fiecare core și un cache L3 partajat de 2MB.

Caracteristici


GPU VideoCore VII, care suportă OpenGL ES 3.1 și Vulkan 1.2
Ieșire de afișaj dual 4Kp60 HDMI® cu suport HDR
Decodor 4Kp60 HEVC
SDRAM LPDDR4X-4267 (versiuni de 4GB și 8GB disponibile la lansare)
Wi-Fi® dual-band 802.11ac
Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE)
Slot pentru card microSD, cu suport pentru modul de mare viteză SDR104
2 × porturi USB 3.0, care suportă operațiune simultană de 5Gbps
2 × porturi USB 2.0
Ethernet Gigabit, cu suport PoE+ (necesită un HAT PoE+ separat)
2 × transceivere de cameră/afișaj MIPI cu 4 canale
Interfață PCIe 2.0 x1 pentru periferice rapide (necesită un HAT M.2 separat sau alt adaptor)
Alimentare 5V/5A DC prin USB-C, cu suport pentru Power Delivery
Header standard Raspberry Pi cu 40 de pini
Ceas în timp real (RTC), alimentat de o baterie externă
Buton de alimentare

Alte informații


Raspberry Pi 5 va rămâne în producție cel puțin până în ianuarie 2035.

Se așteaptă ca Raspberry Pi 5 să fie disponibil pentru cumpărare înainte de sfârșitul lunii octombrie. Varianta de 4 GB va costa 60 de dolari, în timp ce cea de 8 GB va costa 80 de dolari.

Imagini si alte detalii pot fi găsite pe websiteul oficial.


5 comentarii despre subiectul „Raspberry Pi 5: 4K HDR, de 2–3 ori mai performant decât Raspberry Pi 4”:
Andrei

Mi se pare fantastic cât de mult a evoluat Raspberry Pi de-a lungul anilor. Performanța acestui model pare să-l facă potrivit pentru mult mai multe aplicații decât modelele anterioare. Sunt curios să văd cum se comportă procesorul produs "in-house". E primul lor model cu un astfel de procesor, sper să nu fie probleme cu el pe termen lung.

Anonim

Îmi place faptul că lățimea de bandă USB e dublată. Asta va îmbunătăți considerabil viteza de transfer cu SSD-uri externe.

Anonim

Oare se pot adăuga plăci de rețea sau plăci video externe?

Anonim

La prețul ăsta, varianta de 8GB pare a fi cea mai bună alegere. 20 de dolari în plus pentru dublu de RAM? Mă întreb cum va concura acest Raspberry Pi cu alte mini PC-uri de pe piață. Specificațiile sunt destul de impresionante pentru dimensiunea și prețul său.

Anonim

Este oare compatibil cu toate carcasele și accesorii de Raspberry Pi 4? Ar fi minunat dacă aș putea folosi accesoriile pe care le am deja.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile