miercuri, 18 octombrie 2023

Viasat History va difuza documentarul "China reinventată"

Documentarul intitulat "China reinventată" va fi difuzat pentru prima dată pe Viasat History în data de miercuri, 18 octombrie, începând cu ora 22.00, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


 
Logo Viasat History - Imagine remisă într-un comunicat anterior pentru uz editorial pe HD Satelit România


Acest documentar oferă o analiză a evoluției Chinei moderne, abordând un interval de 150 de ani de istorie și evidențiind personalități proeminente precum Împărăteasa Cixi, Mao Zedong și Jack Ma. Deși China a cunoscut momente în care a pierdut poziția de lider, aceasta a reușit să își revină într-un timp foarte scurt, transformându-se în una dintre cele mai influente țări din lume.

Această cercetare istorică și geopolitică aduce în prim-plan procesul de reinventare al Chinei, prezentând modul în care aceasta a reușit să redevină o superputere mondială. Acest proces de transformare a fost posibil nu doar datorită unor figuri politice notorii, ci și datorită unor indivizi care au acționat în spatele scenei. Documentarul combină imagini de arhivă remarcabile, segmente de animație și comentarii oferite de istorici cu renume internațional. Prin această abordare, documentarul în două părți propune un nou mod de înțelegere a Chinei din perspectiva occidentală.

În data de miercuri, 18 octombrie, la ora 22:00, Viasat History va prezenta prima parte din seria "China Reinventată". Această primă parte cuprinde o explorare a istoriei Chinei de la căderea Regatului de Mijloc și până la emergența partidului PPC.

De-a lungul secolului al XIX-lea, când Occidentul era într-o expansiune colonială accelerată, acesta s-a intersectat cu China, națiunea cunoscută ca Regatul din Mijloc. Pentru peste 2000 de ani, indiferent de schimbările dinastice și ale teritoriilor, China a fost percepută ca fiind centrul lumii. În vecinătatea Chinei se aflau popoare sub influența sa, precum japonezii, coreenii și vietnamezii, care aduceau tribut Imperiului de generații. În afara acestei sfere de influență se aflau națiuni precum indienii, arabii și europenii, desemnați ca "barbari". De la timpurile lui Vasco da Gama, europenii se îndreptau către China în căutare de bunuri precum ceai, mătase și porțelan. Chinezii, în schimb, primeau doar aur și argint în schimbul acestor bunuri. Cu o atitudine de superioritate, China se vedea ca leagănul civilizației și privea cu reticență negustorii "barbari" din Europa.

Prima parte a documentarului se axează pe evenimentele semnificative pentru imperiul Chinez în perioada 1860-1937. Este descrisă o etapă intensă, marcata de turbulențe sociale, în care China, confruntată cu riscul colapsului, căuta metode de a se reinventa fără a-și compromite esența. Această poveste debutează cu China sub controlul dinastiei Qing și cu amenințările europene în contextul celui de-al Doilea Război al Opiului, cunoscut și ca al Doilea Război Anglo-Chinez.

Partea secundă a documentarului se focalizează pe procesul de reinventare al Chinei și pe evenimentele marcante ale perioadei 1937-2020, perioadă în care China își redefinește poziția pe scena mondială. Documentarul prezintă China confruntându-se cu invazia japoneză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, China nu a fost complet subjugată, găsind metode de a se reergere și de a-și reafirma puterea globală. Pentru prima dată, în urma Revoluției Culturale, China devine un reper la nivel global. Pe parcursul anilor, prin intermediul ideologiei sale, a produselor fabricate la prețuri accesibile și a impactului său în timpul pandemiilor, China se situează în centrul globalizării, având o influență semnificativă asupra altor națiuni. Începând cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și cu fondarea Republicii Populare Chineze de către Mao Zedong, până la adoptarea unei abordări bazate pe "economia de piață socialistă", documentarul explorează transformarea Chinei în a doua putere economică și a treia putere militară la nivel global.


4 comentarii despre subiectul „Viasat History va difuza documentarul "China reinventată"”:
Anonim

Sunt curios să văd o perspectivă occidentală asupra evoluției Chinei în ultimii 150 de ani. China a avut cu siguranță o evoluție remarcabilă în ultimul secol și jumătate.

Andra

Mie mi se pare intrigant modul în care China a fost percepută ca fiind centrul lumii pentru peste 2000 de ani, chiar și în fața "barbarilor" europeni. Modul în care această percepție s-a schimbat de-a lungul timpului ar fi fascinant de urmărit. Perioada din secolul al XIX-lea, când China s-a intersectat cu Occidentul, este cu siguranță un punct de inflexiune în istoria Chinei. Sper să acorde suficient timp acestei etape.

Anonim

Procesul de reinventare al Chinei în perioada 1937-2020 este una dintre cele mai fascinante perioade ale istoriei moderne. Trebuie să recunosc că sunt un pic sceptic legat de modul în care vor aborda Revoluția Culturală. Este o etapă complexă și controversată a istoriei Chinei. E posibil să fie dificil de acoperit într-un singur documentar.

Andra

Da, ai dreptate, anonim. Ma gândesc că va fi provocator să condenseze atât de multă istorie într-un format de documentar. Este o perioadă bogată și complexă, iar fiecare eveniment prezentat merită atenție și detaliu.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile