vineri, 17 noiembrie 2023

Sateliții prin care emit Digi Tv și Focus Sat au fost vânduți. Compania Telenor Satellite, care deține sateliții Thor, preluată de statul norvegian.

Telenor a semnat un acord cu Space Norway privind vânzarea filialei sale Telenor Satellite. Space Norway este un jucător de top în industria spațială norvegiană. Prețul de vânzare este de 2,36 miliarde coroane norvegiene (aproximativ 200 milioane euro).

Satelit în spațiu - imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Telenor Satellite, o companie cu sediul în Oslo, Norvegia, deține și operează sateliții THOR 7, THOR 6 și THOR 5, care sunt poziționați la locația orbitală principală a companiei, 1° Vest. În plus, compania deține și Spot 1 și Spot 2, cunoscute sub numele de THOR 10-02 S1 și S2, aflate în aceeași poziție orbitală.

Divizia dedicată sistemelor spațiale a Telenor Satellite are responsabilitatea integrală pentru acești sateliți, coordonându-le din sala principală de control a companiei, situată în Oslo. Echipa lor supervizează întregul proces, de la pre-proiectare până la dezactivarea sateliților, controlând și monitorizând fiecare mișcare a sateliților pentru a asigura flexibilitatea maximă și longevitatea acestora.

Satelitul THOR 5 (utilizat și de Digi si Focus Sat) a fost lansat în anul 2008 și este echipat cu 24 de transpondere în banda Ku, oferind acoperire în regiunile nordice, pan-europene și în Orientul Mijlociu.

THOR 6 (utilizat și de Digi si Focus Sat), lansat în 2009, dispune de 36 de transpondere în banda Ku și este destinat țărilor nordice, precum și Europei Centrale și de Est.

THOR 10-02 (utilizat și de Digi si Focus Sat), care reprezintă de fapt jumătate din capacitatea Intelsat 10-02, ce a fost lansat în 2004, include în portofoliul Telenor Satellite șapte transpondere în banda Ku prin segmentele Spot 1 și Spot 2, asigurând o acoperire puternică în întreaga Europa și Orientul Mijlociu.

THOR 7, lansat în 2015, este dotat atât cu un payload în banda Ku, cât și cu unul în banda Ka de mare capacitate (HTS). Transponderele din banda Ku asigură o acoperire puternică în Europa Centrală și de Est. Payload-ul în banda Ka oferă acoperire peste Marea Nordului, Marea Roșie, Marea Baltică, Atlanticul de Nord, Golful Persic și Marea Mediterană.

Întrucât Space Norway este deținută în totalitate de guvernul norvegian, tranzacția este supusă aprobării de către Parlamentul norvegian. Finalizarea tranzacției este așteptată în ianuarie 2024.

De mai bine de 20 de ani, deservim clienții noștri cu servicii de transmisie și de date premium, de înaltă calitate, prin satelit. Acum a venit momentul pentru o nouă eră pentru Telenor Satellite. Cu Space Norway, Telenor Satellite va avea un proprietar industrial care are competența potrivită și care va acorda prioritate resurselor financiare necesare pentru a realiza potențialul companiei. Suntem mândri de ceea ce am realizat împreună și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se va dezvolta compania”, spune Dan Ouchterlony, EVP și șeful Telenor Amp,

Dag H. Stølan, CEO la Space Norway, a adăugat: „Capacitățile de transmisie prin satelit sunt mai importante ca oricând. Combinația dintre clienții parțial guvernamentali ai Space Norway și baza de clienți comerciali ai Telenor Satellite va oferi noii companii o platformă puternică pentru dezvoltarea afacerii în ambele sectoare. Suntem foarte încântați să semnăm acest acord și așteptăm cu nerăbdare să contribuim la dezvoltarea pe termen lung a Telenor Satellite”.

Telenor și Space Norway au semnat deja și o scrisoare de intenție care descrie un parteneriat strategic și posibile inițiative comune de dezvoltare a afacerilor, în special în ceea ce privește capacitatea suplimentară prin sateliți și serviciile de consultanță tehnică pentru sateliți.

Guvernul va propune Parlamentului ca Space Norway să fie dotată cu capital pentru finanțarea achiziției Telenor Satellite. Achiziția va contribui la înființarea unui important operator norvegian de sateliți, care, împreună cu o industrie spațială norvegiană în dezvoltare, poate consolida Norvegia ca națiune din industria spațială. În același timp, achiziția ne asigură că Norvegia, într-o perioadă de neliniște geopolitică crescândă, își menține controlul asupra sateliților cruciali pentru funcțiile sale critice și importante strategic pentru țară”, a spus ministrul norvegian al Comerțului și Industriei, Jan Christian Vestre.

Telenor Satellite este un operator european de sateliți care acoperă piața europeană, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA) cu servicii de transmisie și comunicații de date. Compania deservește milioane de case cu servicii TV și aproape 2.000 de nave și 600 de terminale terestre cu conectivitate de date. În primele trei trimestre ale anului 2023, Telenor Satellite a generat venituri de 707 milioane NOK, EBITDA de 504 milioane NOK și EBIT de 284 milioane NOK.

Space Norway gestionează și dezvoltă capabilități spațiale strategice. Compania este deținută în proporție de 100% de Ministerul Norvegian al Comerțului, Industriei și Pescuitului și reprezintă o componentă cheie a activităților și activelor guvernului norvegian în sectorul spațial. Activitățile Space Norway variază de la sateliți mici pe orbitele terestre joase până la sateliți mari și infrastructură terestră.


9 comentarii despre subiectul „Sateliții prin care emit Digi Tv și Focus Sat au fost vânduți. Compania Telenor Satellite, care deține sateliții Thor, preluată de statul norvegian. ”:
Anonim

Cred ca e o veste buna, nu? Adica guvernul norvegian chiar are bani sa dezvolte compania asta!! E de bine!

Adrian

E o mișcare interesantă. Ce mă întreb eu este cum va influența această achiziție serviciile pentru consumatorii finali, în special pentru cei care folosesc Digi TV și Focus Sat.

Anonim

Adrian, în general, astfel de tranzacții pot duce la îmbunătățiri în calitatea serviciului, dar ar putea exista și ajustări de preț. Totuși, cred că e prea devreme să speculăm în această direcție.

Sorin

Oare va fi vreo schimbare în grilele de programe oferite de Digi și Focus Sat?

Anonim

Nu cred ca va afecta in viitor apropiat nici pozitiv, nici negativ pe Digi sau Focus. Poate in viitorul mai îndepărtat. Contractele sunt semnate pe perioade lungi, iar daca Digi sau Focus vor sa cumpere capacitate sau sa renunte, o pot face si acum. Dar e interesant ca s-ar putea sa scadă preturile, si atunci , intr-adevar, putem vedea mai multe canale pe satelit.

Dragos

Adrian si Sorin, mă îndoiesc că vor fi schimbări majore pe termen scurt, Sorin. Aceste tranzacții de obicei iau timp până să se reflecte în serviciile pentru consumatori.

Anonim

Investițiile guvernamentale norvegiene pot fi un catalizator puternic pentru inovație, mai ales într-un domeniu tehnic atât de avansat. Revenind la impactul asupra consumatorilor, cred că este important să monitorizăm și modul în care se vor ajusta tarifele pentru serviciile de transmisie prin satelit. Tarifele vor fi un indicator important al modului în care această achiziție va afecta piața și consumatorii. Sper doar ca toate aceste schimbări să fie în beneficiul consumatorilor finali. Calitatea serviciilor și accesibilitatea acestora sunt esențiale.

Marius77

Cred ca pe norvegieni ii intereseza ca acești satelit sa fie in domeniul public, sa nu ii cumpere vreo firma din străinătate. Astfel, stau liniștiti ca au semnal indiferent de situația geopolitica. Au ei bani destui, nu au nevoie sa mai faca bani din sateliti. Probabil vor mentine aceleași preturi sau chiar vor ieftini capacitatea de transmisie.

Anonim

Pentru noi ca utilizatori, nu are nicio importanță.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile