marți, 7 mai 2024

Descoperă "Marile Cetăți ale Antichității" pe Viasat History

Începând cu data de 7 mai, Viasat History te invită într-o călătorie fascinantă prin istoria unor orașe antice legendare. Serialul premiat "Marile cetăți ale antichității" debutează marți, pe 7 mai, la ora 22:00, promițând să te transporte într-o lume plină de mister și ingeniozitate, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

"Marile Cetăți ale Antichității" - Imagine remisă în comunicat de către Viasat History pentru publicare pe HD Satelit România

Acest serial va dezvălui povestea a trei orașe antice devenite simboluri ale civilizațiilor puternice: Troia, Cartagina și Persepolis. Construite în peisaje ostile, aceste cetăți maiestuoase au fost ulterior distruse de imperiile rivale, dar importanța lor pentru lume și istorie este incontestabilă, fiind confirmată de UNESCO.

Ruinele impresionante ale acestor cetăți antice păstrează încă amprenta grandioasă a trecutului lor. Prin intermediul cunoștințelor experților și al modelării 3D, serialul îți oferă oportunitatea unică de a explora locurile unde au fost odinioară aceste minuni arhitecturale. Vei retrăi pas cu pas procesele sofisticate de construcție și vei încerca să dezvăluie misterele care au rămas încă nedescifrate de-a lungul timpului.


Pe 7 mai, la ora 22:00, Viasat History te va purta într-o călătorie în Cartagina, unul dintre cele mai strălucitoare orașe ale antichității.

Fondată de fenicienii care au stabilit rădăcini în Golful Tunis în secolul al IX-lea î.Hr., Cartagina și-a găsit locația strategică în mijlocul unui important nod comercial, dominând atât comerțul maritim, cât și pe cel terestru cu teritoriul african. A devenit rapid o superputere în Marea Mediterană, stabilind colonii pe insule precum Sicilia și Sardinia, și extinzându-și influența până în Spania și în teritoriul fenician de origine.

În anul 264 î.Hr., Roma și-a trimis legiunile pentru prima dată peste mări și țări pentru a interveni în favoarea orașului sicilian Messina împotriva cartaginezilor. Acest moment a fost începutul unui lung șir de conflicte cunoscute sub numele de războaiele punice, care au durat până în anul 146 î.Hr., având Republica Romană și Cartagina ca protagoniști.

Al Treilea Război Punic a fost o confruntare brutală, ce a dus la distrugerea completă a orașului Cartagina în anul 146 î.Hr., cu mulți dintre locuitori fiind masacrați sau transformați în sclavi. Africa de Nord a devenit apoi o provincie a Imperiului Roman.

Ruinele Cartaginei antice sunt astăzi un sit UNESCO în Tunisia și continuă să atragă numeroși turiști. Încă se pot vedea contururile vechiului port, precum și resturile caselor, băilor publice, templelor și palatelor care își amintesc de vremurile când Cartagina strălucea ca o bijuterie pe coasta Africii de Nord, dominând Marea Mediterană.

Pe 14 mai, la ora 22:00, Viasat History te va călăuzi într-o călătorie fascinantă în Troia, unul dintre cele mai celebre orașe ale antichității.

Troia este, fără îndoială, unul dintre cele mai celebre orașe antice, care a inspirat cultura occidentală de-a lungul secolelor, de la operele lui Shakespeare și Marlowe până la producțiile cinematografice de mare succes din Hollywood, cum ar fi filmul din 2004 cu Brad Pitt în rolul principal și serialul plin de acțiune din zilele noastre. Există o lungă istorie de dispute academice cu privire la locația și chiar existența orașului descris în epopeea lui Homer, "Iliada". În secolul al XVIII-lea, istoricii europeni erau sceptici cu privire la faptul că povestea lui Homer era bazată pe evenimente reale.

Totuși, la sfârșitul secolului al XIX-lea, omul de afaceri german și arheologul amator Heinrich Schliemann a pus bazele unei cercetări extinse în nord-vestul Turciei, utilizându-și propria avere pentru a finanța săpături în căutarea legendarelor ruine ale orașului Troia. Descoperirile sale au inclus ruinele unui oraș și o impresionantă comoară, pe care a numit-o "comoara regelui Priam". Aceste descoperiri au marcat începutul unei explorări arheologice ample a Troiei de către diverse echipe internaționale, cercetare care continuă și în prezent.

Potrivit versiunii lui Homer, Troia a fost distrusă la sfârșitul secolului al XIII-lea î.Hr. Rezultatele cercetărilor arheologice sugerează că realitatea s-ar putea să corespundă într-adevăr cu povestea. Cu toate acestea, există încă suficiente dovezi care să alimenteze speculațiile cu privire la cauzele distrugerii Troiei: a fost războiul declanșat din cauza unei femei frumoase, așa cum ne povestește "Iliada", sau poate că orașul a căzut victima unui imperiu rival, la fel ca și Cartagina și Persepolis? Toate acestea rămân întrebări fascinante care continuă să stârnească imaginația și să captiveze cercetătorii și publicul deopotrivă.

Pe 21 mai, la ora 22:00, Viasat History te invită să descoperi Persepolisul, o mărturie impresionantă a gloriei și puterii Imperiului Ahemenid, situat în sudul Iranului, nu departe de Shiraz.

La apogeul său, în jurul anului 475 î.Hr., Imperiul Ahemenid domina peste 44% din populația lumii, fiind cel mai mare imperiu din istorie. În acest context, regele persan Darius cel Mare a demarat construcția unei noi capitale, Persepolis, în 518 î.Hr. Numele "Persepolis" derivă din cuvintele grecești antice "Perses" și "polis", însemnând "orașul persan" sau "orașul persanilor".

Când Alexandru cel Mare a ajuns la Persepolis, aceasta era una dintre cele mai frumoase capitale din lume. Însă, când a părăsit orașul, acesta era doar o ruină, numit de generațiile următoare "locul celor patruzeci de coloane", datorită coloanelor rămase în picioare în mijlocul ruinelor. Comorile sale au fost jefuite, iar palatul său splendid și orașul înconjurător au fost incendiate, distrugând o moștenire culturală unică de secole.

Ruinele au rămas ascunse sub nisip până în secolul al XVII-lea, când au fost identificate drept fosta capitală regală, însă săpăturile adecvate nu au început decât în 1931. De atunci, lucrările de restaurare și cercetare continuă neîncetat. În 2023, Persepolisul a fost clasat drept cel mai popular sit UNESCO din Iran, conform unui sondaj anual realizat de Ministerul Patrimoniului Cultural și Turismului.


Niciun comentariu despre subiectul „Descoperă "Marile Cetăți ale Antichității" pe Viasat History”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile