duminică, 19 februarie 2012

Cum câştigă alţii bani din televiziunea VOD si serviciile PVR

Video on Demand (VOD) sau Audio and Video on Demand (AVOD) sunt sisteme care permit utilizatorilor să selecteze şi să vizioneze / asculte conţinut video sau audio la cerere. Tehnologia tv prin protocol IP este adesea folosita pentru a transmite video la cerere spre televizoare si computere personale.

Sistemul de televiziune VOD transmite conţinut prin intermediul unui flux către un set-top box, un computer personal sau un dispozitiv de altă natură, care permit vizionarea unor programe în timp real sau descarcatibile pe un dispozitiv, cum ar fi un calculator, recorder video digital (numit, de asemenea, Personal Video Recorder ) sau către un player mass-media portabil, pentru a fi vizionat în momentul dorit. Majoritatea furnizorilor de televiziune prin cablu din străinătate, bazandu-se pe acestă tehnolgie, ofera streaming video la cerere pay-per-view ( cu plata per vizionare), dar si conţinut gratuit. Astfel, un utilizator cumpără sau selectează un program de televiziune sau un film, iar redarea pe televizor începe aproape instantaneu sau, la alegere, programul poate fi descărcat pe un DVR ( de obicei închiriat de la furnizorul de servicii de televiziune) sau pe un PC, pentru a fi vizionat mai târziu. Acest tip de televiziune este din ce în ce mai popular în ţările cu dezvoltare economică mai accentuată.

Unele companii aeriene oferă AVOD. Astfel, în timpul zborului se oferă divertisment pentru pasageri, pe ecrane video individuale, integrate în spătarele scaunelor pasagerilor vecini din faţă şi controlate de butoane de comandă amplasate pe cotierele scaunului personal. De asemenea, oferă acest serviciu AVOD prin intermediul unor playere portabile. Sistemele AVOD oferă pasagerilor posibilitatea de a selecta conţinut video sau audio stocat pe care să il ruleze la cerere, inclusiv cu funcţie de pauză, dar şi de derulare înainte sau înapoi.

Dar să prezentăm un exemplu concret, care dovedeşte ca un astfel de serviciu poate aduce profituri uriaşe.

Bazându-se pe această tehnologie deja larg răspândită, operatorul de cablu Telenet din Belgia a demonstrat inca o data ca televiziunea digitală şi caracteristicile sale avansate sunt un succes. La sfârşitul anului 2011, 64% din abonaţii Telenet TV au optat pentru pachetul digital. Conform conducerii Telenet Belgia, implementarea PVR este de 50% mai mare in Belgia decât în SUA, în timp ce veniturile din Belgia provenite din VOD ( programe de televiziune la cerere sau Video on Demand ) sunt de două ori mai mari decât cele din Marea Britanie.

Oferta VOD Telenet oferă programe cu conţinut local, foarte relevante pe piaţa media locală, deţinând 19 dintre cele 20 cele mai vizionate programe de televiziune produse la nivel local. VOD a generat 68 de milioane de tranzacţii în cursul anului 2011, cu un record de 4,7 tranzactii pe luna per abonat de televiziune digitală, în T4 2011.

Biblioteca VOD conţine titluri de la toate marile studiouri, peste 600 de filme, dar si multe canale de televiziune, oferind programe de marcă difuzate la cerere, multe titluri fiind disponibile în HD. Dintre acestea se remarcă Prime and Sporting Telenet , care oferă in special transmisii de competiţii sportive.

Aşteptăm şi în România o dezvoltare mai rapidă a unor astfel de produse mass-media, deşi se pare că românii nu sunt încă familiarizaţi cu serviciile VOD şi nici prea dispuşi să plătească pentru continut video la cerere. Deşi unele companii de cablu din România au inceput să implementeze câteva astfel de proiecte, se pare că rezultatele sunt destul de slabe şi oarecum lipsite de succes, pe de o parte din cauza continutului slab calitativ sau învechit oferit, dar mai ales din cauza concurenţei acerbe a contentului audio-video online ilegal ( torrente etc ).


Niciun comentariu despre subiectul „Cum câştigă alţii bani din televiziunea VOD si serviciile PVR”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile