luni, 25 martie 2013

Cenzură în Anglia ? Presa e în stare de șoc !

După 300 de ani de presă liberă, o întelegere care a fost catalogată politică a fost statuată in noaptea de 17 martie 2013, fără a fi consultată si presa, creând un adevarat șoc în Marea Britanie, mai ales ca respectivul acord a fost confimat si prin Carta Regala.

Intelegerea a fost semnata de reprezentantii celor trei mari puteri politice din Marea Britanie.

Prin aceasta intelegere s-a infiintat o institutie de monitorizare a presei scrise ( inclusiv online ) si audio-vizuale.

Se presupune ca organismul a fost infintat ca urmare a scandalului interceptărilor telefonice din presa englezeasca, mai ales ca fostul organism Press Complaints Commission ( un organism al presei ) s-a dovedit ineficient. In noul organism de control, presa nu va mai avea drept de veto.

Intrucat este consfintită de Carta Regala din Anglia, noii institutii nu îi mai poate fi modificat statutul decat prin votul pozitiv a minim 2/3 a fiecareia dintre cele doua camere ale Parlamentului.

Noua institutie poate:

- să aplice amenzi de până la 1 milion de lire sterline, inclusiv pentru articole de defăimare in privinta carora fapte nu exista dovezi clare sau hotarari oficiale in acest sens

- să aplice sancțiuni nu doar la presa scrisa si audio-vizuala, ci si la presa online ( toate site-urile, blogurile personale sau ale unor persoane juridice, agregatoarele de stiri care preiau stirea si o republica partial sau integral etc ).

- să impună publicarea de corectii si drepturi la replică.

(Făcând o mică paranteză, în România un astfel de organism ar sanctiona instant 95% din publicatiile tipărite, online si televiziune/radio, la modul cu se face presă in țara nostră.)

Judecatorii pot da amenzi organizatiilor de presa care nu semneaza acordul de recunoastere a noii institutii de control sau incearca sa o boicoteze.

Cei care au infiintat organizatia au motivat ca rolul institutiei este de a-i proteja pe cei nevinovati sau pe cei vulnerabili in fața unor atacuri defaimatoare din partea presei, fără să existe dovezi prezentate public (nr: probabil atat de clare încat asa fel incat sa poata fi preluate ca probe de autoritati). Acestia au mai precizet ca nu se aduce atingere libertatii presei, ci ca de fapt protejeaza principiile presei, sustinand jurnalismul de investigatie si libertatea de expresie, dar fara sa aduca atingere imaginii celor nevinovati.

Declarația a fost semnata deja de cateva mari corporatii media, insa o mare parte se opun acestui nou acord.

Așadar, presa din Anglia e revoltată. Dar a început cenzura sau e o măsură firească ?


Niciun comentariu despre subiectul „Cenzură în Anglia ? Presa e în stare de șoc !”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile