marți, 14 mai 2013

Trecerea la televiziunea digitală terestră va afecta operatorii de televiziune cu plată?

Numărul de gospodarii conectate la televiziunea digitală ( din Europa de Est si zonele învecinate ) se va dubla în anul 2018 față de anul 2012, ajungand la un total de 121 milioane, potrivit unui nou studiu al Digital TV Research (digitaltvresearch.com).

Studiul estimeaza ca 13 de milioane de gospodarii se vor conecta la televiziunea digitală numai în 2013.

La sfarsitul anului 2008 doar 20% dintre abonati aveau televiziune digitala, iar in anul 2012 peste 50% dintre gospodării aveau televiziune digitala.

Oprirea transmisiilor analogice va ajuta la atingerea procentului de 61,4% de case cu televiziune digitale, până la sfârșitul anului 2013 și la 97,3% până în anul 2018.

Zece din cele 21 de țări incluse în acest raport vor completa tranzitia completa la televiziunea digitala până în anul 2018 ( incluzand si Estonia, care a fost prima ce a realizat conversia completă, în anul 2012).

Numărul de gospodării cu televiziune analogică terestră a scăzut cu 30 de milioane între 2008 și 2012, rămânând la un total de 37,2 milioane.

Cu toate acestea, s-au adăugat doar 13 de milioane de case in plus cu televiziune digitala terestra.

Prin urmare, platformele digitale de televiziune cu plată au beneficiat de casele analogice terestre care au facut trecerea la semnalul digital.

Televiziunea analogica fiind pe cale de dispariție in urmatorii 5 ani in Europa De Est, 43,3 milioane de gospodarii vor beneficia de televiziune DVB-T in anul 2018 (reprezentânt aproximativ o treime din gospodariile cu receptoare de televiziune).

O mare parte din studiu s-a axat pe cei 21.7 milioane de abonați care inca au televiziune analogica prin cablu.

Multi dintre acestia isi vor upgrada abonamentele la cablu digital, dar unii vor trece la tv prin protocol IP și DTH ( televiziune prin satelit )

Cu toate acestea, multi dintre abonatii la televiziune analogică prin cablu sunt reticenți și nu doresc să plătească mai mult pentru serviciile de televiziune digitale.

Televiziunea DVB-T/ DVB-T2 FTA ( digitala terestra gratuita ) sau chiar cu abonament mai mic vor fi opțiuni atractive pentru acesti telespectatori.

Implementarea lentă a tranzitiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitala terestră a favorizat pe operatorii de televiziune cu plată, deoarece le-a dat mai mult timp pentru a transforma gospodariile analogice in abonati la televiziunea digitala, înainte ca sa se lanseze contraoferta televiziunii digitale terestre, care poate fi gratuită sau mai ieftină.

România și Polonia sunt cele mai elocvente exemple pentru aceasta situatie.

Cu toate acestea, cercetatorii se așteptă ca introducerea televiziunii digitale terestre în țara noastra si in Polonia să determine o scadere a abonatilor la operatorii de televiziune cu plată.

Veniturile din televiziunea cu plata din Europa de Est vor fi cu 31% mai mari în anul 2018 ( peste 7,5 miliarde de dolari SUA) față de anul​​2012 ( 5,76 miliarde de dolari SUA).

Numărul de abonati la televiziunea cu plata va creste cu 21%.

O alta previziune a studiului arată ca DTH-urile ( pachetele de televiziune cu plata prin satelit ) vor depăși platformele de cablu în 2017, in privinta profitului net.

Veniturile din televiziunea tv prin protocol IP se vor dubla între 2012 și 2018.

Rusia va contribui in anul 2018 cu 2,2 miliarde de dolari la veniturile din televiziunea cu plată și va avea venituri anuale de 1-1,8 miliarde de dolari, pana in anul 2018.

La celălalt capăt al scalei, cinci țări (Ungaria, Muntenegru, Polonia, Slovacia și Slovenia) vor experimenta o stagnare a veniturilor din televiziunea cu plata.

O mare parte din acesta lipsa a cresterii veniturilor va fi cauzata de concurenta mai mare, dar si de conversia abonatilor la pachete dublu-play si triple-play, unde profitul net din televiziune va fi mai mic față de celelalte servicii oferite la pachet, de exemplu telefonie si/sau internet.

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Trecerea la televiziunea digitală terestră va afecta operatorii de televiziune cu plată?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile