marți, 6 august 2013

HBO şi Cinemax 2, atenţionate de CNA

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 30 iulie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului analizat 2 filme pentru care s-au primit reclamatii, difuzate de HBO Romania si Cinemax 2.

În urma analizării raportului de monitorizare cu privire la doua filme artistice, cate unul pe fiecare televiziune amintita, membrii Consiliului au apreciat că difuzarile acestora la orele respective au fost de natură să încalce dispoziţiile legale referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Programul de televiziune HBO aparţine societăţii HBO Pay TV s.r.l., înregistrată în Registrul Comerţului al Republicii Cehe sub nr. 27090795, care deţine o licenţă de operare a transmisiilor de televiziune propagate prin intermediul satelitului, cu aria de transmitere inclusiv pe teritoriul României, acordată de Consiliul pentru transmisii radio şi televiziune al Republicii Cehe.

Programul de televiziune Cinemax 2 aparţine societăţii HBO Republica Cehă s.r.l., înregistrată în Registrul Comerţului al Republicii Cehe sub nr. 61466786, care deţine o licenţă de operare a transmisiilor de televiziune propagate prin intermediul satelitului, cu aria de transmitere inclusiv pe teritoriul României, acordată de Consiliul pentru transmisii radio şi televiziune al Republicii Cehe.

Mai jos va prezentam cateva elemente din notificarile CNA adresate catre HBO si Cinemax 2:

Potrivit art. 75 alin. (2) din Legea adiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, retransmisia pe teritoriul României a serviciilor de programe, difuzate de către radiodifuzori aflaţi sub jurisdicţia statelor membre ale Uniunii Europene, este liberă şi nu necesită nicio autorizare prealabilă.

Pe teritoriul României, programele HBO si Cinemax 2 este inclus în ofertele de servicii ale mai multor distribuitori de servicii de programe, fiind retransmis prin reţele de comunicaţii electronice în sistem analogic, digital, DTH sau tv prin protocol IP, fiind un canal plătit, cu programe subtitrate în limba română.

Potrivit dispoziţiilor art. 75 alin. (3) din Legea audiovizualului, Consiliul poate restrânge temporar dreptul de liberă retransmisie a unui anumit serviciu de programe provenind din statele membre ale Uniunii Europene, dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii.

Una dintre acestea este reglementată la lit. c) a acestui articol, care prevede:
„c) Consiliul a notificat în scris radiodifuzorului în cauză şi Comisiei Europene respectivele încălcări şi despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în cazul în care o asemenea încălcare se produce din nou;”

Raportat la norma invocată, prin prezenta NOTIFICARE, Consiliul Naţional al Audiovizualului vă aduce la cunoştinţă încălcările constatate, pentru ca, pe viitor, o astfel de situaţie să nu se mai repete.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul art. 75 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis NOTIFICAREA în scris a radiodifuzorului HBO Pay TV s.r.l. cu privire la nerespectarea de către acesta a dispoziţiilor art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la protecţia minorilor în cadrul serviciilor de programe.

Anterior, CNA a mai trimis o notificare către HBO:

"în baza art. 75 din Legea audiovizualului, Consiliul a decis, pentru două posturi cuprinse în raport, dar care nu sunt licenţiate în România, respectiv Cinemax 2 şi HBO, să notifice radiodifuzorii pentru încălcarea dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din lege, precum şi cele ale art. 12, art. 18 lit. b) şi 19 din Codul audiovizualului. Potrivit art. 39 alin. (2), „Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.”


7 comentarii despre subiectul „HBO şi Cinemax 2, atenţionate de CNA”:
nicu

Nu e vorba in realitate de HBO, e clar ca de fapt CNA pregateste terenul pentru OTV, care se vrea sa se relanseze cu licenta din Italia.

Anonim

Corect ! Asteptam mustrarea si a CNN si BBC pentru violentele din programele de stiri, care cu siguranta afecteaza minorii! :-) Sa isi regleze CNN si BBC programele de stiri nervoase dupa ora 22:00. In rest sa difuzeze doar stiri despre fluturaşi.

Anonim

ar trebui atentionat HBO pentru ca in limba romana este Premiera si nu Premiere(putin imi pasa ca e transmisia din Ungaria) si pentru ca o companie de cablu a RTC transmite gratis aceste canale in retea...concurenta neloiala cumva ?

Anonim

ar trebui si aia de la dolce sport sa le dea amenda 10 miliarde ca da meciurile care nu trebuie

nicu

Cum adica "da meciurile care nu trebuie" ? :) Adica le baga fara drept de difuzare sau nu le baga pe alea care le vrei tu ? :)

Anonim

Să se țină tare Dan Diaconescu atunci ! :))

Anonim

OTV o sa fie FTA, oricine cu o antena de satelit o sa il poata receptiona, CNA poate limita doar retransmisia acestuia la operatorii de cablu si dth , oricum Romania o ia rau de tot pe aratura, auzi sa ajungi sa sanctionezi HBO-urile!
O sa plangem dupa Boc ...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile