joi, 1 august 2013

Se strâng lanţurile împotriva pirateriei online în întreaga lume ?

Chiar dacă ACTA nu a fost promulgată, în ultimul timp sunt luate tot mai multe măsuri impotriva pirateriei online in intreaga lume, inclusiv impotriva piratarii programelor de televiziune. Hollywood-ul si alte organizatii au pornit o campanie puternica impotriva incalcarii drepturilor de autor, avand sustinere puternică din partea autoritatilor americane si a altor state importante.

În acest sens si președintele Putin a semnat proiectul legii anti-pirateriei online in Rusia, incat legea este acum promulgată şi deja activă.

Legea este sustinuta de persoane care văd în aceasta un mijloc de a apăra drepturile de autor, dar si criticată de alții care o privesc ca pe un mijloc care ar putea extinde cenzura pe internet.


Un lucru e sigur: noua lege antipraterie din Rusia se dovedește a fi foarte controversată.

"Accesul la conținutul online ar trebui să fie liber și la nivel mondial, pentru că este dreptul oamenilor de a primi și de a distribui informații în mod liber, dar este si dreptul uman de a consuma artă şi creaţie", spune Natalia Malysheva din Partidul Piraților Rusi.

Duminică, partidul a desfasurat un protest împotriva legii în centrul Moscovei. Legea permite blocarea site-urilor, in cazul in care nu se conformează instiintarilor si nu retrag continutul si linkurile catre continut piratat, în termen de trei zile de la data notificării prin care sunt anuntate de complicitatea la încălcarea drepturilor de autor.

Aproximativ 300 de persoane, fluturând steaguri de pirati negre, au participat la demonstraţie.

"Noi respectăm drepturile celor care produc filme, muzică și cărți, dar drepturile de autor trebuie să fie secundare, după drepturile societatii", a spus doamna Malysheva.


Pirateria online este foarte agresivă in Rusia

În internet café-urile locale sau la domiciliu, adolescenții conectați de exemplu prin VKontakte ( echivalentul rusesc al Facebook ) pot copia și partaja muzică și clipuri video în ciuda legii care obliga la eliminarea fișierele piratate, în cazul în care un site primește "plângeri legitime de la deținătorii drepturilor de autor".

Rusia este pe primele locuri în lista americană a ţarilor cu cele mai grave încalcari din lume a drepturile de autor. "Raportul special 301 din 2013" include Rusia in lista tarilor cu mare prioritate in supravegherea pirateriei, alaturi de Algeria, Argentina, Chile, China, India, Indonesia, Pakistan, Thailanda si Venezuela. Pe locul 1 la piraterie online si inclusă in categoria de maxima urgenţă se situeaza Ucraina, conform americanilor. Washington si-a exprimat îngrijorarea că resursele poliției rusești dedicate problemei "s-au diminuat brusc în ultimii doi ani".

Cu toate acestea, SUA a adaugat ca au fost "încurajate" noi eforturi legislative pentru a combate problema, mai ales ca și companii media americane au făcut lobby de mai mult timp pentru blocarea pirateriei.

"Orice film este doar la un click distanță"

Pavel Rassudov, liderul rus al Partidul Piraților, a organizat proteste împotriva noii legi.

Pavel, în vârstă de 41 de ani, spune ca atunci cand ajunge acasă după o zi lungă de muncă la birou, modul lui preferat de a se relaxa seara este să vizioneze un film de acțiune pe calculator. Şi orice film, spune el, este doar la un clic distanţă.

Serviciile de filme on-line din Rusia au "prețuri ridicol de mari pentru un film si o oferta foarte limitată", spune Pavel.

"Sunt dispus să plătesc bani pentru a vedea filme bune intr-un mod ușor și rapid, dar în momentul acesta în Rusia nu este posibil aşa ceva."


"Rentabilitatea financiară"

"Legea va contribui la dezvoltarea pieței materialelor video online legale, dar va stimula si crearea de noi modalități legale prin care sa fie oferit conținut video de calitate, inclusiv conținut gratuit sustinut de publicitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Roskomnadzor, institutia publică de comunicatii care va fi responsabilă cu aplicarea legii.

"În plus, producatorii de film vor începe în cele din urmă să aibă rentabilitatea financiară satisfăcătoare a investițiilor in productii, care va avea un efect pozitiv asupra cantității și calității filmelor, ceea ce va fi în interesul a milioane de spectatori online."

Ce prevede legea

Noua lege promite să protejeze pe titularii de drepturi de film și televiziune care se confruntă cu pirateria online, prin stergerea site-urilor web care facilitează accesul la conținut video piratat.

Deținătorii drepturilor de autor pot reclama la Roskomnadzor și pot indica site-uri web care:
- sunt gazda unui conținut piratat
- care pur și simplu furnizează link-uri către fisiere de pe alte siteuri
- incorporeaza fisiere pirat hostate in alte siteuri
- distribuie fara acord scris televiziuni online, direct, preluate / incorporate de pe alte siteuri sau linkuri catre acestea

După ce agenția a notificat proprietarul site-ului, site-ul care distribuie ilegal continut are 72 de ore să elimine conținutul și link-urile, altfel întreagul său domeniu va fi blocat, în așteptarea unei hotărâri judecătorești oficiale care va conţine si pedeaspsa penala si daunele civile aplicate.

Şi cărţile electronice sunt vizate

Dar nu este vorba doar de filme, muzica si televiziuni online piratate.

Cărțile electronice sunt de asemenea o problemă. Potrivit Asociației ruse a Editorilor Online, aproximativ 70% din toți rușii care citesc cărți folosesc e-books ( cărţi electronice ). Cu toate acestea, puțini sunt cei care şi plătesc.

Un studiu recent a sugerat că 92% dintre cititorii ruși E-book au descărcat titluri de pe net fără a plăti, iar 36% au copiat fișierele de la prietenii lor.

Protejat timp de 70 de ani

Protestatarii sunt nemultuiti si din alt motiv.

"Această lege are nevoie de mai mult studiu", spune doamna Malysheva. "Legea protejează dreptul de autor timp de 70 de ani.

"5, 10 sau 15 ani ar fi de înțeles și am sprijini ideea, dar nu 70 de ani."

"Credem că această lege este un instrument politic pentru a controla oamenii. Legea transforma milioane de ruși în potențiali infractori."

Wikimedia Rusia a prezentat de asemenea posibila situaţie ca site-ul său să fie blocat în țară în cazul în care ar exista plângeri cu privire la unele dintre link-urile din articolele sale.

Yandex, motorul cel mai popular rusesc de căutare, spune că măsurile "nu sunt direcționate spre lupta impotriva pirateriei online, ci impotriva internetului în sine."

O petiție on-line a strans mai mult de 141.000 de semnături pentru abrogarea legii, în timp ce un cunoscut jurist local a avertizat că legea ar putea da naștere la "cenzură comercială" si monopol, în cazul în care companiile mari ar abuza de plângeri pentru a închide concurenții mai mici.

Mii de site-uri din Rusia s-au angajat să îsi opreasca distributia continutului pe internet, ca parte a unei actiuni nationale, afișand mesajul "BLACKOUT" pe pagina principală. Unii utilizatori de internet şi-au înlocuit cu un pătrat negru avatarurile pe care le afișează pe rețelele sociale.

Dar Asociația de Film și Televiziune din Rusia şi producătorii de filme nu cedează si afirmă ca a fost nevoie de această lege şi ca este un pas firesc pentru potejarea celor care investesc financiar si muncesc pentru realizarea productiilor video.

"Legea adoptată nu va rezolva toate probelemele referitoare la încălcarea drepturilor de autor, dar ea va proteja într-o măsură semnificativă pe titularii drepturilor", au concis aceştia.

Ce cred americanii despre pirateria online din România

Va cităm din "2013 Special 301 Report":

"România rămâne în anul 2013 pe lista a treia de supraveghere pentru încalcarea drepturilor de autor. Statele Unite ale Americii încurajează continuarea cooperarii pozitive dintre institutiile românesti și reprezentanții industriei media, in scopul combaterii creșterii numărului de încălcări aduse drepturilor de proprietate intelectuală. Cu toate acestea, România trebuie să acorde în continuare resursele necesare pentru combaterea pirateriei, iar autoritățile trebuie sa abordeze mai eficient problemele continue ale pirateriei și contrafacerii. Statele Unite continuă să îndemne România să acorde prioritate protecției drepturilor de proprietate intelectuală și sa pună efectiv în aplicare măsurile necesare, dar si sa abordeze problemele legate de întârzierile aplicării concrete a legislatiei in aceasta privinta, care ar descuraja infractiunile de piraterie online prin condamnari efective. Pirateria online rămâne un motiv serios de îngrijorare in Romania si mai multe eforturi sunt necesare pentru a rezolva problema. In acest sens, SUA va colabora cu România pentru luarea unor masuri mai eficiente."

Deci, urmează în curând şi în România luarea unor astfel de măsuri?


4 comentarii despre subiectul „Se strâng lanţurile împotriva pirateriei online în întreaga lume ?”:
Anonim

Internetul este un spațiu liber și așa va trebui să rămână!

Sunt de acord că și cei ce fac materialele trebuiesc recompensați, dar noi n-avem bani de asemenea materiale! așadar să se ducă ***** cu toate ideile lor apărute noaptea în vis!

Laurentiu

Pe langa casele de filme americane si televiziunile si serviciile VOD sunt cele care forteaza procesul de blocare la nivel mondial al pirateriei. Televiziunile sunt nemultumite din cauza ca telespectatorii migreaza catre continutul online, acestia descarcandu-si de pe internet filmele, iar filmele obosite si vechi difuzate de televiziuni nu mai prezinta interes pentru telespectatori. Asadar, pirateria online afecteaza in principal si televiziunea si serviciile video la cerere, nu doar cinematografele si sigur si televiziunile si servciile de filme cu plata forteaza blocarea pirateriei.

Pintea Catalin

cea mai buna metoda de reducere a pirateriei ar fi reducerea pretului la DVD-uri, BluRay. carti si toate mijloacele media audio si video la nivelul salariului minim din tara respectiva, adica daca un DVD original ar costa sa zicem la jumatate din cat costa in prezent adica in jur de 55 lei, adica cam aproape 7% din salariul minim din Romania de 800 lei. 180 euro si 235 USD. Adica cate carti si cate DVD-uri originale imi permit sa cumpar din acesti bani (ca sa nu vorbim aici de jocurile video care costa cam 50-60 euro bucata pentru console)? S-ar putea cumpara 14,5 DVD-uri originale la 55 lei bucata si vreo 3 jocuri video pentru console, si asta din tot salariul care trebuie sa ajunga si pentru mancare, utilitati si taxe. Mi-as permite sa cumpar si DVD-uri originale, dar atata timp cat salariile in Romania sunt mici incerc si eu sa ma fofilez pe ici pe colo, caci si eu am dreptul sa citesc carti, vizionez filme, sa ascult muzica chiar daca de abia imi permit abonament la cablu, Internet si telefonie mobila.

Anonim

Corect. Daca un joc de PS3 nou costa in strainatate 50 de euro la salarii de 2000 de euro, atunci pentru Romania ar trebui sa coste la un salariu de 10 milioane, undeva la 25 de RON. Garantat pirateria va tinde spre zero.

Dar nu sunt de vina producatorii de jocuri de faptul ca la noi toti banii merg in mâna a catorva mii de mafioti care sug sangele neamului.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile