vineri, 4 octombrie 2013

Publicitatea online în creștere, publicitatea la tv și ziare în scădere

Piaţa de publicitate din România va fi in scădere in anul 2013 cu 3,6%, dar piata online este in creştere, atingand o cota de 12% in acest an, anunta Zenith Optimedia, Advertising Expenditure Forecasts.


Investiile in televiziune sunt in scadere cu 3% față de anul 2012, iar in presa scrisă în scădere cu 15% la ziare şi 10% la reviste.

Pe de alta parte, piaţa globală de publicitate va avea creşteri de 3,5% anul acesta, o crestere similara cu cea din 2012, insa se preconizeaza o crestere de 5,1% în 2014 şi de 5,9% în 2015, ca urmare a redresarii economice.

Publicitatea in Europa a scăzut cu 5,2% în 2012 si va scadea in continuare cu 4,3% până la sfarsitul acestui an, dar va avea crestere de 0,7% în 2014 şi de 1,9% în 2015.

Publicitatea prin internet va continuă să crească mai rapid decât orice alt tip de publicitate traditională, mai ales ca si preturile sunt mult mai mici. Cresterea pe publicitatea online va fi de 8% în anul 2013 şi 2014 şi de 7% în 2015.


2 comentarii despre subiectul „Publicitatea online în creștere, publicitatea la tv și ziare în scădere”:
Anonim

Cat costa un sa difuzeze o firma un clip la o televiziune cu acoperire nationala ?

Aly

Pretul difuzarii o singură dată la televiziunile cu acoperire națională din România, a unui singur clip publicitar video ( in general de 30 secunde) poate varia de la câteva sute de euro la mii de euro, in functie de intervalul orar de difuzare, de emisiunea in care este difuzat spotul publicitar, daca este insert de spot singular unic sau daca este în calup publicitar, pozitia spotului in calup si multe alte elemente, printre care si negocieri daca volumul de publicitate platitită este mare.

În România multe dintre preturi sunt oarecum tabu si se pot afla doar printr-o cerere de ofertă, nefiind specificate public pe websiteurile televiziunilor respective sau ale agentiilor care le reprezintă.

Oricum, insa aceste elemente sunt deja depasite. In realitate preturile ratecard ( cele de lista ) fiind mai mici decat cele reale. Cel mai important este in prezent audienta efectiva a reclamei.

GRP-ul (Gross Rating Point), care este mult mai eficient decât publicitatea achitată pe minut, pentru că ea poate fi plasată în orice parte a zilei, în dependenţă de bugetul companiei şi în dependenţă de ce auditoriu clientul vrea să cuprindă. În acest sens, ofertantul plăteşte procentul de oameni care au vizionat reclama, şi nu minutul. Prin urmare, dispare necesitatea de plasare a publicităţii în prime-time. În general, preţul GRP este mult mai mic decât prime-time la toate posturile TV.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile