Mai multi cititori ne-au intrebat din ce cauză au viteze superioare când conectează calculatorul direct la internet, iar când il conectează prin router, viteza de download si upload scade semnificativ.
Explicatia este simplă: atât este capabil respectivul router ( datorită limitărilor, în special hardware ) să ofere ca viteză reală de download si upload.
Problemele apar mai ales la WAN - LAN, la cei care au un router cu tehnologii vechi de peste 4-5 ani, la abonamente cu banda peste 50 Mbps si mai ales la conectare PPPoe ( de exemplu cum oferă compania RCS-RDS, abonament Fiberlink 2 ).
Acest tip de conexiune suprasolicită hardware-ul depăsit tehnic al routerului, care utilizează resursele la maxim si nu poate oferi viteză care intră in WAN.
De exemplu, până acum câteva luni detineam si eu un astfel de router, fabricat acum 5 ani. Producatorul era unul recunoscut la vremea acizitionarii produsului, insa intre timp vitezele la internet au evoluat si routerul nu a mai facut față la cerintele de prelucrare si decompresie actuale. Chiar daca functionează corect tehnic și in acest moment, routerul nu poate oferi prin PPPoe mai mult de 51 Mbps.
Am decis sa schimb routerul si de atunci am viteze de download si upload apropiate de banda de 100 Mbps oferită de către operator ( în cazul meu RCS-RDS).
Routerul cumparat nu a fost unul scump, ci unul foarte ieftin: TP Link TL-WR740N, cu wireless 150M Lite N Router. Routerul a avut un preț de 80 lei.
Eu personal nu folosesc rețeaua wireless ale routerului si nu am efectuat teste Wifi, dar am testat pentru dvs. vitezele de download si upload prin cablu. Testele le-am efectuat prin conexiune prin cablu ( totuși cu reteaua wireless activă si parolată, chiar dacă nu o foloseam), iar celelalte setări ale routerului erau standard ( nu am modificat nimic la acestea ).
Sper că v-au fost de folos aceste simple explicații.