marți, 21 ianuarie 2014

CNA va introduce delay-ul ?

La CNA s-a facut o propunere ca televiziunile si radiourile să fie obligate sa introduca o intarziere intre semnalul din studio si cel transmis catre telespectatori.

Masura s-ar aplica pentru transmisiile in direct ( altele decat cele informative sau sportive) si ar avea scopul de a preveni difuzarea unor scene sau exprimări care contravin regulilor, încât televiziunile sa nu mai poată motiva la CNA că nu au putut să intervină instant, din cauză că transmisia era in direct.

Întârzierea ar fi de 90-120 secunde între discutiile din studio si semnalul transmis.

Proiectul a fost discutat astazi, dar votul a fost amanat si va fi dat după o consultare publică. Adică să își dea oamenii cu părerea in public.


UPDATE 23 ianuarie 2013:

CNA a adoptat propunerea de modificare a Codului Audiovizual ce obliga posturile TV si radio sa ia masuri precum introducerea unei intarzieri intre semnalul de studio si cel transmis catre telespectatori, in cazul transmisiunilor in direct, altele decat stirile si transmisiunile sportive. Intarzierea are drept scop sa permita posturilor sa previna difuzarea unor scene sau exprimari ce contravin regulilor referitoare la protectia minorilor si a demnitatii umane, precum insultele intre invitati, acuzatii nesustinute de dovezi sau bătăile din studio. Astfel, posturile nu ar mai putea veni la CNA sa spuna ca au difuzat derapaje de limbaj sau de alta natura din cauza unor "accidente" ce tin de transmisia in direct.

Desi propunerea a fost aprobata joi, ea va fi pusa in dezbatere publica cel mai devreme saptamana viitoare, impreuna cu alte propuneri de modificare a codului, care nu au fost inca discutate. Propunerea va intra in vigoare doar dupa adoptarea ei in forma finala.

Ce spune noua regula, asa cum a fost adoptata joi de CNA:

In cazul programelor difuzate in direct, altele decat cele de stiri si transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligatia sa foloseasca orice mijloace, inclusiv delay, astfel incat sa previna difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care contravin dispozitiilor prezentului Cod privind protectia minorilor si a demnitatii umane.


9 comentarii despre subiectul „CNA va introduce delay-ul ?”:
Anonim

Probabil are trebui angajata si o echipa de consilieri morali.

Anonim

ciudată inițiativă... și dacă mai punem că unii se uită la tv pe net (s**now, d**cetv, etc)... se ajunge la un delay și de 3-4 minute...

ion

Nu se va intampla.Prin ce metode va face CNA rost de banii primiti in amenzi daca se va aproba aceasta propunere?

Anonim

E corect ce spui Ion, dar tot vor face rost de bani, ca nu se va cenzura nimc, vor da pe post in continuare tot aceleasi materiale, cu riscul amenzilor, care vor fi sub incasarile din publicitate. Este masura absurda, inutila si care nu cred ca se regaseste ca obligatorie in vreun stat din Uniunea Europeana Chiar ca nu vor mai avea nici un farmec emisiunile. Mai bine ma uit la filme. Sau poate asta e ideea ? :))

Anonim

Hai ca vreo cateva secunde e de acceptat ca sa spui totusi ca privesti o emisiune in direct, dar 1-2 minute? Plus ca nu mai am incredere ca nu sunt scoase discutii din context si inteleg altceva. Tocmai de aia privesc emisiuni in direct, ca sa fiu sigur ca aud opinia in direct si nu editari contrafacute.

Lu Dedi

unde este libertatea de exprimare?inapoi la comunism.bravo cna sunteti tari

Anonim

Ar mai trebui sa murim si cu intirziere.Din lipsa de ocupatie le trec tot felul de idei prin cap.

Anonim

CONSILIUL NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI adoptă următoarea:


DECIZIE


ART. I - Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de
reglementare a conţinutului audiovizual, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 174 din 11 martie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se
completează după cum urmează:

1. După articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 29^1, cu
următorul cuprins:

„ART. 29^1 - În cazul programelor difuzate în direct, altele decât cele de ştiri şi
transmisiunile sportive, radiodifuzorii au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv
delay-ul, astfel încât să prevină difuzarea unor scene, expresii sau comportamente care
contravin dispozițiilor prezentului cod privind protecția minorilor și a demnității umane.


2. La articolul 40 alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să
nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.”

3. Articolul 42 se modifică și va avea următorul cuprins:

„ART. 42 - (1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în
stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.
(2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o
pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează
încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat.
(3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care
execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și
nerezonabil.
(4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi
nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie
în instanţe judecătoreşti.”

ART. II - Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și
intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării.

Anonim

Chiriţă a transmis Consiliului şi o adresă în care a spus că articolul referitor la delay "introduce o dispoziţie redundantă, dar şi contradictorie cu legea audiovizualului, dat fiind că obligaţia de a nu difuza «scene, expresii sau comportamente» care contravin reglementărilor exista deja prin efectul ansamblului reglementărilor din domeniul audiovizual (legea audiovizualului şi codul audiovizualului) şi ea include libertatea radiodifuzorului de a alege orice mijloace necesare pentru a evita încălcarea dispoziţiilor codului ca efect al unor intervenţii în programele în direct care ar genera încălcări ale codului".

George Chiriţă a mai spus în adresă că "articolul transformă o libertate într-o obligaţie". "Principiul care trebuie să stea la baza reglementărilor este acela că se sancţionează încălcarea reglementării nu şi lipsa de acţiune a radiodifuzorului (neadoptarea de mijloace de prevenire) care nu poate constitui în sine o încălcare a reglementării. Dacă s-ar introduce aceasta reglementare, atunci, prin efectul articolului 91 al legii audiovizualului, care spune că sunt contravenţii inclusiv actele de nerespectare a deciziilor având caracter normativ emise de Consiliu, simpla neaplicare a unor mijloace de prevenţie ar constitui contravenţie, chiar dacă programele cărora ar trebui să li se aplice astfel de mijloace nu ar conţine încălcări ale reglementărilor", a spus Chiriţă.

Potrivit lui Chiriţă, utilizarea delay-ul ar face imposibilă realizarea emisiunilor interactive în care spectatorii sau invitaţii intervin telefonic sau prin video în direct, deoarece aceştia nu mai pot utiliza imaginea televizată şi sunetul asociat pentru constituirea dialogului, din cauza diferenţei de timp dintre mesajul lor, care survine în timp real, şi mesajul din studio care le-ar deveni accesibil cu o anume întârziere. "Totodată, impunerea utilizării acestei soluţii ar contraveni însuşi principiului central al televiziunii, care este transmisia în direct. Trebuie reţinut că dispozitivul care permite realizarea delay-ului costă în jur de 10.000 de euro şi că utilizarea lui impune costuri salariale pentru operator/ operatori", a mai spus Chiriţă.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile