vineri, 21 martie 2014

Zece informații de știut despre satelitul ASTRA 5B

Cu ocazia apropiatei lansări a satelitului Astra 5B la poziția orbitală 31,5 grade Est, SES ne-a oferit diverse informații.

Pe scurt, zece informații de știut despre ASTRA 5B:

... a fost construit de EADS Astrium în Toulouse, Franţa, cu ajutorul platformei extrem de fiabile Eurostar E3000.
... va fi cel de-al optulea satelit Eurostar în flota SES, după recentele lansări cu succes ale sateliţilor ASTRA 2F, SES-6 şi ASTRA 2E.
... va fi localizat la poziţia orbitală 31,5 grade est.
... satelitul va extinde capacitatea de transpondere şi amprenta geografică SES din Europa de Est şi pieţele învecinate pentru transmisii DTH, direct-to-cable şi contribuţii la reţele de televiziune digitală terestră.
... este prevăzut cu 40 de transpondere în bandă Ku (echivalentul a 36 MHz), precum şi 6 transpondere în bandă Ka.
... transportă o sarcină utilă în bandă L pentru Serviciul european geostaţionar mixt de navigare (EGNOS) al Comisiei Europene.
... satelitul va cântări 6 tone la lansare şi va avea o anvergură a aripilor de 40 m după amplasarea generatoarelor electrice solare în orbită.
... satelitul va dezvolta o putere de 13 kW până la sfârşitul duratei de viaţă nominale de 15 ani.
... va fi cel de-al 56-lea satelit din flota SES.
... este primul satelit SES care va fi lansat în 2014.


Si acum, informațiile detaliate ...

ASTRA 5B va fi al 56-lea satelit din flota SES. Lansarea sa se va face la bordul unei rachete Ariane 5 ECA si este programată in data locală 22 martie 2014, de la Centrul Spatial Kourou în Guyana Franceză ( ora României 00:05 – 01:02, sâmbătă spre duminică, imediat după miezul nopții ). 

Satelitul va fi pozitionat la pozitia orbitală 31,5 ° Est.

Oferind acoperire pentru Europa, ASTRA 5B va extinde capacitatea transponderelor și raza de acțiune geografică dedicată piețelor din Europa de Est și din țările vecine, pentru operatori DTH (direct-to-home), dar va contribui și la transmisia de feed-uri utilizate de către rețelele de televiziunea digitală terestră.

Este echipat cu:
- 40 de transpondere in banda Ku
- 6 transpondere in banda Ka
- Sarcină utilă L-band
- Masa la lansare: 6 tone
- Anvergura: 40m
- Înălțimea corpului: 5m
- Putere: 13kW până la sfârșitul duratei de exploatare de 15 ani
- Construit de Space Systems of Airbus Defence and Space din Toulouse, Franța
- Bazat pe platforma Eurostar E3000
- Al optulea satelit Eurostar din flota SES

Satelitul găzduiește de asemenea o sarcină utilă in banda L, utilizată de Serviciul European geostaționar mixt de navigare al Comisiei Europene (EGNOS).

Odată cu lansarea acestuia la 31,5 ° Est, SES va fi în măsură să ofere o acoperire cuprinzătoare cu semnal pentru Europa de Est și piețele vecine. Dezvoltarea slotului orbital de la 31,5 ° Est este un pas important pentru SES, în plus față de ceilalți sateliți existenți la 19.2° E, 28.2° E, 23.5° E și 5° E . Pozitia orbitală 31,5 ° E va oferi capacitate de transmisie pentru clienții SES ce operează afaceri de tip DTH, direct-to-cable și rețelele digitale de televiziune terestră. ASTRA 5B va oferi acoperire pentru piețe, cum ar fi cele din Rusia și CSI, Europa de Est și cele din țările învecinate.

ASTRA 5B va oferi a doua capacitate utilă în banda L pentru EGNOS. Serviciul geostaționar mixt de navigare european este primul din Europa în domeniul navigației prin satelit și pregătește calea pentru Galileo, sistemul european independent de navigație prin satelit la nivel mondial, în prezent în curs de dezvoltare. EGNOS îmbunătățește precizia GPS și furnizează informații cu privire la integritatea sistemului, oferind oportunități economice multiple pentru europeni, încât aceștia vor beneficia de date de poziționare mai precise. Va fi facilitată și îmbunătățirea aplicațiilor existente sau în curs de dezvoltare. EGNOS oferă trei servicii :
   -  Open Service: serviciul este oferit gratuit. Acesta poate fi utilizat de oricine deține un receptor de navigație GPS de la EGNOS. Serviciul gratuit a fost lansat în data de 1 octombrie 2009.
   -  Safety-of-life Service: EGNOS oferă un mesaj de integritate, avertizând utilizatorul despre orice posibilă funcșionare eronată a semnalului sistemului GPS, în termen de 6 secunde. Acest mesaj de integritate este esențial atunci când navigația prin satelit este utilizată pentru aplicații ce ajută la protejarea și salvarea vieții. Safety-of-life Service a fost certificat pentru aviația civilă în martie 2011.
  -  Serviciul Comercial : EGNOS oferă un serviciu de date comerciale terestre, denumit EGNOS Data Access Service (EDAS). EDAS diseminează date EGNOS în timp real și este singurul punct de acces pentru datele colectate și generate de infrastructura EGNOS. Acesta este disponibil din iulie 2012.

Satelitul ASTRA 5B este proiectat și fabricat de către Airbus Defence and Space și va avea o masă la lansare de 6 tone, o anvergură a aripilor de 40 metri și o putere de 13kW până la sfârșitul duratei sale de viață de 15 de ani.

ASTRA 5B este cel mai recent satelit produs pentru SES de către Airbus Defence and Space și este al optulea satelit Eurostar pe care SES îl lansează pe orbită , după cele mai recente lansări ale ASTRA 2F în septembrie 2012, SES-6 în iunie 2013 și ASTRA 2E în septembrie 2013. Doi noi sateliți bazati pe platforma E3000 Eurostar, ASTRA 2G și SES-10 , sunt în prezent în producție pentru SES la Airbus Defence and Space.

Sateliții Eurostar au atins un record remarcabil de fiabilitate în serviciu. Până în prezent, 56 de sateliți Eurostar au fost livrati cu succes pe orbita geostaționară, dintre care 41 sunt în funcțiune. Alti 15 au fost retrasi, după ce au depășit cu succes timpul de utilizare programat initial, cu o medie de 27%.

Operațiunile de lansarea și Early Orbit Phase (LEOP) vor fi coordonate de la centrul de control din Toulouse al Airbus Defence and Space.

Racheta Ariane 5 ECA are un palmares dovedit în lansarea punctuală de sateliți, cu 58 de lansări cu succes, între anul 2003 si februarie 2014.

Folosind un număr limitat de motoare, vehiculul Ariane 5 ECA dovedește o arhitectură simplă și robustă, fiind capabil să lanseze pe orbita de transfer geostationara o masă de peste 10 tone.

Lansatorul Ariane 5 este format din nivelul criogenic principal, etajul cu două boostere solide și un etaj superior. Carenajul rachetei Ariane 5 are 17 metri în înălțime și un diametru exterior de 5,4 metri.

ASTRA 5B va fi al 39-lea satelit lansat de Arianespace pentru SES. Lansatorul va suporta o sarcină utilă totală de 9579 kg, inclusiv 8,755 kg pentru satelitul ASTRA 5B. Lansarea este programată în noaptea de 22 spre 23 martie 2014, în prima fereastră de lansare ( ora României 00:05 – 01:02, sâmbătă spre duminică, imediat după miezul nopții ).


Traiectoria de zbor

Deplasarea si traiectoria lansatorului sunt controlate de către cele două computere de bord situate în echipamentul vehiculului Ariane 5 ( VEB ) .

La 7.05 secunde după aprinderea la T - 0 a motorului de la etajul criogenic principal, cele două boostere cu combustibil solide vor fi de asemenea aprinse, pentru a asigura decolarea. Lansatorul se va înălță vertical pentru 6 secunde, apoi se va roti spre est. Se va mentine o deplasare ce va asigura că axa lansatorului va rămâne paralelă cu vectorul de viteză, pentru a minimiza încărcările aerodinamice pe parcursul întregii etape atmosferice, până ce catalizatorii solizi sunt desprinși.

Odată ce această primă parte a zborului este finalizată, computerele de bord vor optimiza traiectoria în timp real, reducând consumului de carburant si aducând racheta pe orbita intermediară vizată la sfârșitul fazei de propulsie asigurată de etajul principal, iar apoi pe orbita finală, la capătul zborului asigurat de etajul criogenic superior.

Pe orbită, lansatorul va atinge o viteză de aproximativ 9379 de metri/secundă și va fi la o altitudine de aproximativ 624,4 km.

Carenajul care protejează satelitul se va desprinde la scurt timp după ce boostere sunt aruncate, la timp aproximativ T 203 secunde, iar ulterior satelitul va fi plasat pe orbită.

O parte din aceste intersante etape le veți putea urmări prin transmisia video a lansării, ce va fi disponibilă în SD şi HD prin poziţia orbitală 19,2 grade est, transponder 1.037, frecvenţa de downlink 11023,25 MHz, polarizare orizontală, rată simbol 22,0 MSym/s, FEC 5/6, ID serviciu 5221 şi 5222, denumire serviciu „Lansare SD Astra 5B” şi „Lansare HD ASTRA 5B” sau la www.arianespace.com.

Puteţi urmări lansarea şi pregătirile de lansare pe:

www.ses.comhttp://en.ses.com/4243715/blog

Twitter: https://twitter.com/SES_Satellites

LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/9157?trk=tyah

Facebook: https://www.facebook.com/SES.YourSatelliteCompany

Youtube: http://www.youtube.com/SESVideoChannel

Fotografii şi materiale video sunt disponibile la adresa: http://www.ses.com/4245221/library


Comunicat pus la dispozitie prin amabilitatea Grayling România.


4 comentarii despre subiectul „Zece informații de știut despre satelitul ASTRA 5B”:
Anonim

Super ! Noi am primit cate un satelit SES pentru fiecare tehnician,cand s-a lansat Orange tv !

Anonim

Un tehnician Orange? La centru? Si informatii "neoficiale" ai? :)

silviu30

ar trebui sa imi dai mie stikul :)

Anonim

Ce sa faci cu el? Sunt informatii standard despre SES si noul satelit.Nimic secret !Daca ti l-as da ai fi dezamagit !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile