marți, 25 martie 2014

Digi 24: nici la Romtelecom, nici la UPC ?

CNA a aprobat astazi grilele de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital), grile din care lipseste Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS-RDS, anunță Mediafax.

Cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi două "împotrivă" (Florin Gabrea şi Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte şi televiziunea de ştiri Digi 24, au fost analizate si aprobate. Acest lucru înseamnă că abonaţii Romtelecom nu vor putea să vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Solicitările Romtelecom de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicării în data de 4 februarie a noii liste "must carry" (care stabileşte televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în anul 2014).

Lista "must-carry" a fost publicată de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH).

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2014 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA de marţi, grilele de cablu pentru care Romtelecom a solicitat avizul Consiliului nu includ în analogic şi digital televiziunea Digi 24, prezentă pe lista "must-carry" la poziţia 13.

CNA a aprobat, marţi, grilele de cablu (care în analogic include în medie 65 de televiziuni şi în digital - în medie 85 de televiziuni) ale Romtelecom, după ce în şedinţa de joia trecută Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua tv prin protocol IP, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat atunci modificarea grilei tv prin protocol IP a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista "must carry", însă nu a fost introdus şi Digi 24.

Membrul CNA Narcisa Iorga şi-a arătat nemulţumirea în şedinţa Consiliului de marţi cu privire la "nerespectarea" articolului 82 din Legea audiovizualului de către Romtelecom. Ea a considerat că televiziunea Digi 24 trebuie inclusă de Romtelecom atât în grilele analogice, cât şi în grilele digitale.

De asemenea, Iorga a precizat că şi o altă societate de cablu - N.C.S. Telnet Catv SRL din Moineşti, judeţul Bacău - nu respectă principiul must carry, întrucât a solicitat avizul de aprobare pentru un număr de 62 de televiziuni în grila sa analogică, dar care nu include şi Digi 24.

Narcisa Iorga a cerut şi o reanalizare a deciziei CNA din 20 martie, când Consiliul a aprobat grilele de cablu ale UPC România, în care de asemenea nu se regăseşte Digi 24.

"Am solicitat revenirea asupra acestui punct întrucât data trecută am observat târziu că s-a observat de către presă şi de toată lumea că odată ce am aprobat avizele de retransmisie am aprobat inclusiv grilele societăţilor care nu respectă prevederile articolului 82. Ori cred că nu se pune problema aşa. Eu cred că prin acest vot dacă l-am asuma aşa cum a trecut el prin opinia publică am deschide un precedent extrem de periculos, adică o reţea de cablu poate să nu retransmită un post din lista must carry şi să aibă acordul CNA pentru acest lucru. Cred că este foarte foarte riscant. Nu poate să-şi aleagă un distribuitor din lista must carry nişte canale pe care să le retransmită (...) Azi este Digi 24, mâine poate fi oricare alt post din lista must carry", a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că în anii trecuţi, CNA a sancţionat RCS&RDS când nu a retransmis televiziuni din lista must carry, între care s-a numărat şi Gsp TV.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus că obligaţia cabliştilor este să preia 25% din televiziunile din lista must carry. "Ce se întâmplă după ce preiau acele programe e fix problema lor", a spus Gubernat, precizând că ar "seamănă cu ingerinţă în politica editorială", dacă CNA ar impune unui cablist să retransmită şi alte televiziuni din lista must carry, altele decât cele care intră în procentul de 25%.

Narcisa Iorga a propus însă aplicarea unei somaţii publice societăţilor Romtelecom (pentru grilele analogice şi digitale), UPC România (analogic şi digital) şi N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) pentru nerespectarea articolului 82 din Legea audiovizualului, însă propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (minimum şase) pentru a fi aplicată. Doar Narcisa Iorga şi Florin Gabrea au votat "pentru" aplicarea somaţiei publice.

Iorga a fost nemulţumită că propunerea sa nu a fost supusă la vot de trei ori, invocând regulamentul de organizare şi funcţionare al CNA, însă preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că, potrivit acestui document, o propunere poate fi supusă la vot de trei ori, nefiind obligatorie supunerea la vot a unei propuneri de trei ori.

Pe de altă parte, nici o altă propunere făcută pe acelaşi subiect de către Christian Mititelu - scrisoare de atenţionare pentru Romtelecom (grila analogică), UPC România (grila analogică) şi N.C.S. Telnet Catv SRL (analogic) - nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa Consiliului de marţi, societatea RCS&RDS a transmis CNA o adresă prin care aduce la cunoştinţa Consiliului că Digi 24 este pe poziţia 13 în lista must carry pe 2014. De asemenea, RCS&RDS a precizat în adresă că a comunicat tuturor distribuitorilor de cablu din România că Digi 24 se află pe poziţia 13 în lista must carry şi că este o televiziune liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În plus, RCS&RDS a sesizat CNA că există societăţi de cablu care nu retransmit Digi 24, respectiv UPC România, Next Gen (reţeaua de cablu a Romtelecom) şi Akta (reţeaua de cablu deţinută de Digital Cable System).

CNA nu a luat însă în discuţie până în acest moment grilele de programle ale Next Gen şi ale Akta, din cauză că nu au depus încă solicitările de modificare de aviz în acest sens.

Pe de altă parte, CNA a primit şi o adresă din partea Asociaţiei pentru Comunicaţii Electronice din România (ACeR), o asociaţie a cabliştilor mici şi mijlocii din România, care au spus că nu pot introduce în grilele lor Digi 24, întrucât dacă ar face acest lucru ar încălca principiile concurenţei.

"Concurenţa intră în atribuţiile noastre în mod limitat", a spus Narcisa Iorga.

Monica Gubernat a spus, însă, că CNA trebuie să se preocupe de "protejarea liberei concurenţe". Ea a mai spus că principala problemă este că RCS&RDS se autopromovează pe Digi 24.

"Celelalte reţele de cablu ar trebui să preia o dată cu Digi 24 şi acea publicitate neplătită şi aici e problema", a spus Gubernat.

Şi membrul CNA Lorand Turos a spus că este necesară o monitorizare la Digi 24. "Şi mie mi se pare un pic anticoncurenţial că în fiecare rubrică de ştiri sportive vedem referiri la evenimente sportive care vor fi difuzate de Digi Sport. Cred că ar fi bine să ne adresăm Consiliului Concurenţei pentru că este o speţă care ţine şi de competenţa lui", a spus Lorand Turos, făcând referire la faptul că prin preluarea Digi 24 de către alţi cablişti, aceşti cablişti ar trebui să facă promovare la aceste evenimente sportive care sunt difuzate doar la Digi Sport, o altă televiziune deţinută de RCS.

De cealaltă parte, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la şedinţa CNA, a spus că "serviciul de publicitate este un serviciu distinct într-o grilă de programe". "Şi abonaţii RCS&RDS văd promo-uri la Romtelecom, la UPC fără probleme", a spus Lucian Mihai.

El a remarcat faptul că CNA discută în prezent despre aplicarea principiului must carry doar în sistemul analogic. "În schimb, din ce ştiam eu, şi sistemul digital a fost măsurat până acum ca must carry", a mai spus Lucian Mihai. "Nu înţeleg cum în cazul micilor cablişti Digi 24 intră în must carry, iar la UPC nu", a mai spus Lucian Mihai.

Pe de altă parte, CNA a aprobat în şedinţa de marţi şi alte 28 de solicitări de modificare a grilelor primite din partea unor operatori de cablu mai mici.

De asemenea, CNA a aprobat marţi şi alte 17 avize noi de retransmisie primite din partea unor operatori de cablu, mai anunță Mediafax.


9 comentarii despre subiectul „Digi 24: nici la Romtelecom, nici la UPC ?”:
Anonim

mda ! acuma sincer eu le dau dreptate la cei de la RDS ! pe bune daca altii nu respecta principiul Must Carry atunci ei de ce l-ar respecta?

marian

cata invidie, repulsie si arongata, cu ce ii incurca daca baga si digi 24?pai uite akta a introdus canalul, numai ceilalti nu, la cat de mari sant abonamentele dolce, ar trebui sa avem servici performante, sa introduca si ei fibra optica, nu cupru cum am eu.

Anonim

Sint abonat romtelecom si ma bucur ca nu intra postul ala.Daca vroiam rds ma abonam la ei nu crezi?
Lista must carry trebuie sa contina doar posturile TVR si TV5 .Restul la munca nu la intins mana.

Anonim

Comunicat CNA:

Având în vedere că, la data de 04.02.2014 Consiliul Naţional al Audiovizualului a publicat, pe pagina de internet a instituţiei la adresa www.cna.ro, lista serviciilor de programe de televiziune ce se retransmit în regim must carry, potrivit dispoziţiilor art.82 din Legea audiovizualului, valabilă pentru anul 2014, distribuitorii de servicii de programe retransmise care nu au solicitat Consiliului modificare structurilor ofertelor de programe retransmise în vederea respectării prevederilor art.82 din lege, au obligaţia ca pînă la data de 07.04.2014, să îşi introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condiţiile regimului must carry.

Modificarea structurilor ofertelor de programe retransmise prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice, se face în condiţiile prevăzute de art.74, cu respectarea art.82 din Legea audiovizualului nr.504/2002, cu completările şi modificările ulterioare şi în conformitate cu prevederile deciziei CNA nr.72/2012.

Anonim

bv upc si rtc.

ROmanul

Eu nu inteleg de ce Digi24 nu transmite necriptat pe satelit. Asta asa ca fapt divers.

Anonim

ar fi cel mai bine sal transmita DVB-T,asa lar receptiona fff multe gospodariii,numai bine

Anonim

adica ei sa fie in toate retelele de cablu,sa aiba acoperire deci publicitate multa=bani multi=dezvoltare canal propriu rcs- pentru simplul fapt ca sunt must carry ? au innebunit astia de la cna ? profit rds pe seama altor companii de cablu sa fim seriosi;cine vrea digi 24 se boneaza la rds;succesuri !

Anonim

Eu zic asa: e lege CNA, trebuie aplicata. Nu exista interpetare dupa ureche. Ce facem aici, aplicam legea dupa ureche ? Propun ca dacă legea nu e aplicata pentru Digi24, atunci principiul must-carry sa fie desfiintat. Altfel dovedim pe față că nu suntem un stat de drept, unde legea se aplica tuturor, ci un stat mafiot, unde cetatenii, dar si persoane juridice, sunt doar sclavi.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile