miercuri, 9 aprilie 2014

Din 2015 cartelele prepay de telefonie și spoturile Wifi publice nu vor mai permite anonimatul

Incepand cu 1 iulie 2015, nimeni nu va mai fi protejat de anonimatul apelurilor efectuate de pe cartele prepay.

Masura a fost motivata ca necesitate pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. :)

Utilizatorii de asfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorul de telefonie de care apartine cartela, prezentand un act de identitate, altfel le va fi sistat serviciul, dar le va fi reactivat ulterior ( daca mai este posibil ) dupa ce prezinta documentele de identitate.

De asemenea, cei care vor cumpara cartele prepay vor trebui sa prezinte cartea de identitate, pentru a primi cartela.

In cazul firmelor, acestea vor trebui sa prezinte actele de infiintare.

Noile reguli de restrictionare a anonimatului apelurilor initiate de pe cartele prepay a fost inaintat de Guvernul Romaniei, printr-un proiect de lege ce va fi supus dezbaterii Parlamentului, pentru adoptare si promulgare.

Proiectul modifică Ordonanta de Urgență 111/2011 privind comunicaţiile electronice, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, iar utilizatorii de cartele prepay vor avea timp pana la 1 iulie 2015 sa isi declare identitatea, fiind de asemenea informati obligatoriu despre aceasta procedura si de catre operatorii de telefonie ( pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2015 ). Operatorii vor indruma probabil utilizatorii de cartele pra-pay sa incheie contracte. :)

Vor fi preluate si asociate cu numarul de telefon si identificatorul serviciului de telecomunicatii ( codul unic de identificare ce este alocat unui serviciu de comunicaţii sau acces la internet ), intr-o baza de date:

- pentru cetatenii români: numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate
- pentru cetatenii straini: numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul cartii de identitate si țara emitentă
- pentru perosanele juridice: denumirea şi codul de identificare fiscală, numele, prenumele şi codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice

Daca un utilizator pierde cartela pre-pay, este obligat sa anunte operatorul, in maxim 24 de ore din momentul in care si-a dat seama de eveniment, pentru a fi restrictionat serviciul. Acelasi procedeu se aplica si in cazul furtului.

De asemenea, spoturile Wifi si ate metode de conectare publica la internet, puse la dispozitie de persoane juridice ( de exemplu de catre un restaurant ) vor trebui parolate, iar conectarea se va face tot pe baza prezentarii cartii de identitate, dupa care utilizatorul va primi parola.

Tot traficul va trebui inregistrat pe o perioada de 6 luni, cu echipamentele si cheltuielile persoanei juridice care ofera spotul Wifi. Daca statul roman nu solicita aceste date, ele trebuie distruse ireversibil, in ordinea stocării, la trecerea unei perioade de 6 luni din momentul inregistrarii.

Toate aceste date vor putea fi accesate cu aprobarea instantei, in conditiile legii.

UPDATE 16 septembrie 2014:  Legea achiziționării cartelelor prepay de telefonie și a accesului la spoturile Wifi publice, prin prezentarea actelor de identitate, declarată neconstituțională per ansamblu. Detalii găsiți AICI.


16 comentarii despre subiectul „Din 2015 cartelele prepay de telefonie și spoturile Wifi publice nu vor mai permite anonimatul”:
Anonim

Sistemul asta funcționează de cel puțin 10 ani în alte tari mai civilizate ( vezi Italia)... Așadar este adevărată vorba aia ca suntem cu cel puțin 10 ani mai în urma.

Anonim

La ce suntem in urma? La ingradirea drepturilor personale si de intimitate? Si la ce foloseste legea asta, cand orice lucrator de la o firma de telefonie iti poate clona cartela si sa faca apeluri contra sigurantei nationale cu numarul tau ? Astia au si ei niste tehnicieni care sa le explice? Au, cu siguranta. Ideea e alta. Sa fie acuzati pe baza convorbirilor telefonice toti românii, indiferent ca au cartela sau abonament. Cu siguranta nu se va opri aplicarea la .. siguranta nationala.

Anonim

SI cu netul wifi ce au frate? Eu am o cafenea si acum trebuie sa dau sute de euro pe aparate care inregistreaza datele la cei care se conecteaza la reteaua mea? Sau ii notez intr-un carnetel si ii pun sa semneze ? Si cum le explic la clienti ? Da-mi buletinul daca vrei parola la Wifi ! SI da-mi si codul CNP, numele si prenumele, seria si numarul CI; si baga si semnatura, ca poate fac si eu vreun imprumut la banca cu datele tale...

Anonim

„SI cu netul wifi ce au frate? Eu am o cafenea si acum trebuie sa dau sute de euro pe aparate care inregistreaza datele la cei care se conecteaza la reteaua mea? Sau ii notez intr-un carnetel si ii pun sa semneze ? Si cum le explic la clienti ? Da-mi buletinul daca vrei parola la Wifi ! SI da-mi si codul CNP, numele si prenumele, seria si numarul CI; si baga si semnatura, ca poate fac si eu vreun imprumut la banca cu datele tale...” fix asta vroiam să zic și eu! Sunt t*mpiți! Cum să le permită oricăror persoane să-ți ea date de pe buletin?

Sau merg la chioșc... dați-mi doamnă o cartelă sim... păi dă-mi buletinul...

Nu se mai potolesc! Numa idioțenii! Își bat joc de noi!

Anonim

O prostie ! Acum cind se desfinteaza roaming-ul in U.E. iti iei cartela de oriunde. Tara arde si baba se piaptana !!!

Anonim

Foarte bine! Ar trebui şi utilizatorii reţelelor de socializare să fie obligaţi să folosească numele real...

Cristian

Tu esti un exemplu perfect. Vad ca scrii si anonim :)))))))))))))))))))))))

Anonim

Pentru cel cu cafeneaua: Pai ca sa notezi datele de identificare a clientilor care se conecteaza la WiFi sa nu uiti sa-ti iei si autorizatie de colectare si prelucrare a datelor cu caracter personal ca iei iar amenda. Si poate unul care vine in cafeneaua ta vine cu amanta si n-are chef sa stie tot poporul ca a fost acolo intre anumite ore. Si cu hackerii ce facem? Cine vrea sa faca o magarie fura un telefon si gata.
Cu alte cuvinte WiFi neparolate vor fi interzise. Si apoi iata ce stire aflam de la hotnews:

"Curtea Europeana de Justitie a declarat marti, 8 aprilie, drept nevalida Directiva UE privind stocarea datelor adoptata in 2006 in urma atacurilor teroriste din Londra si Madrid. Curtea considera ca aceasta directiva reprezinta o imixtiune deosebit de grava in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal. In Romania, directiva UE a fost transpusa in lege in vara anului 2012 si prevede stocarea pentru 6 luni a datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet, nu si a continutului. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata."

http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-17003846-curtea-europeana-justitie-declarat-nevalida-directiva-39-big-brother-39-privind-stocarea-datelor-trafic-ale-tuturor-utilizatorilor-telefonie-internet.htm

Acum probabil ca legea romaneasca poate fi atacata la aceeasi curte europeana.

Anonim

Si inca ceva: Chestia asta cu obligativitatea de a anunta in cazul pierderii ori furtului unei cartele in 24 ore de la constatare. Daca sunt in varful muntelui si acolo am descoperit ca mi-am pierdut telefonul. Cum anunt daca n-am alt telefon si deja e noapte si incepe sa ninga ori vine furtuna si nu pot sa ajung in 24 ore la un telefon sa anunt? Se vor da si amenzi? Oamenii sunt niste boi bagati in staul impinsi impinsi incet incet la abator. In loc sa iesim in strada sa dam cu ei de pamant noi comentam ceva de genul: "In alte tari chestia e de 10 ani ce inapoiati suntem noi..." Am vrut sa scriu cuvinte (diagnostice medicale psihice) care caracterizeaza corect acest mod de gandire dar din respect pentru cei care tin acest site caut sa spun doar un eufemism: Sunt NAIVI cei care gandesc astfel... O sa ajunga unii sa ceara sa li se puna zgarda ca asa e modern... ca sa fim avansati. Mai erau unii ce mergeau la tv sa spuna ca romanii sunt inapoiati ca prea multi proprietari sunt in Romania, ca in vest majoritatea sta in chirie ca noi suntem niste prosti. Si pariez ca daca-l cautai la proprietati avea fara numar fara numar.

DTH Fan

Bravo anonim ! Comentarii pertinente !

Anonim

Eu am o intrebare pt care sunt contrariu al acestei initiativei?daca ai pierdut telefonul sau furat cum poti recupera numarul?si pe ce baza vanzatorul poate sa iti dea alt sim?i zic numarul si atat,asa ca el contoleaza daca numarul respectiv esti proprietarul pentru obtine inlocuirea acestuia avand numele titularului.buna iniativa dar cu wifi-ul nu sunt deacord.flutur italia

Anonim

Mi-se pare mie? Sau vor sa ne contreoleze si gaura cu****i MAINE POIMAINE NE SI CIPUIESC, ca pe caini! Inteleg ca sunt persoane care suna la 112 fac glume, dar oare nu au fost reperati??? Eu nu cred, cat mai mult control, or sa ne puna camere de luat vederi si in propria toaleta, si apoi si in partile de jos ale organismului, ca sa vada si de cate ori am ....

Anonim

Mi-se pare exagerat, am inteles buletinul, dar contractul??? Cine stie ce obligatii vom avea la fel ca si la abonament, nu incarci cartela odata pe luna adio numar?

Anonim

Pentru anonimul 10 aprilie 2014, 14:15

N-am mai cumparat de multa vreme un SIM. Pe vremuri era o cutie pe care era trecut si numarul de telefon. Daca ai bonul fiscal/factura si cutia poti sa dovedesti ca e numarul tau si sa ceri alt SIM.

Problema numarului de telefon ar trebui reglementata precum domeniile de internet. In prezent poti porta numarul de telefon de parca-ai fi proprietar pe numarul respectiv cand de fapt nu esti. Eu am patit cand cei de la romtelecom au inversat firele din greseala si aveam al nr. de telefon si eram pe internetul altuia (eu am IP static la ei si acum aveam alt IP dinamic). Pana au remediat problema eu aveam alt nr. de telefon si puteam vorbi cat vroiam pe abonamentul celuilalt si celalalt la fel. Eu n-am mai folosit telefonul de cand mi-am dat seama si nici celalalt nu a facut abuz. L-am sunat de pe mobil pe numarul meu dar nu a raspuns. Daca faceam tranzactii bancare prin telefon cu autentificare suplimentara bazata pe nr. de telefon? S-a rezolvat, dar de atunci mi-am dat seama ca operatorul de telefonie iti poate fura sau suspenda numarul iar tu nu ai nici un drept ca nu ai in proprietate nr. de telefon. Ar trebui sa poti cumpara numerele de telefon si sa fii proprietar pe ele. Ca numerele de masina si domeniile de internet. Sa se dea precum codurile de reincarcare. Platesti o suma si primesti numarul fara sa fie nevoie sa prezinti un act de identitate. Singura dovada ca e numarul tau sa fie acea hartie (securizata cumva) si sa ceri pe baza ei alt sim ori sa treci la ce operator vrei cu nr. tau.

dianyzzia

Vrem nu vrem, ne enervem sau nu, nu conteaza. Guvernul tot face ce vrea. Asa. Sa ceara buletine, aprobare de la mama, de la tata, de la bunica, de la bunicu', dela stra-stra-stra-etc...tot arborele genealogic.

Anonim

Cu SIM-ul pre-pay oricum te poate gasi dupa IMEI daca ai cumparat telefonu' pe numele tau.Cat despre WI-FI, va dati seama ca n-o sa stea toata lumea sa dea de fiecare data datele din buletin.E absurd...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile