joi, 22 ianuarie 2015

Asteroidul care nu va aduce Apocalipsa: 2004 BL86

Pentru că veți auzi, vedea sau citi cu siguranță în zilele următoare știri, poate unele cu tentă apocaliptică, anunțând vizita asteroidului denumit "2004 BL86", care va trece luni prin zonă, ne-am gândit să prezentăm câteva clarificări.

- NASA spune să nu vă faceți griji: vom fi în siguranță.

- Asteroidul va trece la aproximativ 1.200.000 kilometri de Pământ, de peste 3 ori distanta Terra - Luna.

- Există o mulțime de asteroizi care reprezintă o posibilă amenințare pentru Pământ, aproximativ 550 corpuri cerești ce prezintă un potențial grad de pericol fiind descoperite până astăzi. Cercetătorii cred că niciunul dintre acești "periculoși" nu va lovi în curând planeta noastră.

- Asteroidul 2004 BL86 este relativ mare (o jumătate de kilometru). Va fi cel mai apropiat asteroid cunoscut din aceasta categorie de dimensiuni ce va trece pe lângă Pământ până în anul 2027, atunci când un alt asteroid, denumit "1999 AN10", va vizita zona noastră de locuit în Univers ( acela va trece la aproximativ aceeași distanță față de Pământ ca Luna ). Pe 7 august 1946 un asteroid a trecut la 935.000 km de Pâmânt, deci mai aproape decât cel care va trece luni.

- Asteroidul va oferi o oportunitate unică de a observa și de a învață mai multe despre aceste corpuri cerești, fiind unul dintre cei mai luminosi asteroizi aflați în apropierea noastră. Asteroidul se va observa prin fața constelațiilor Hidra, Rac si Leu, iar luminozitatea maxima o va atinge in constelatia Rac. Când va fi în apropierea Pâmântului, asteroidul se va deplasa cu 2,7 grade / ora, iar mișcarea acestuia pe lânga stele va fi observabilă.

- Asteroidul a fost descoperit pe 30 ianuarie 2004 ( de unde provine și denumirea de "2004 BL86"), printr-un telescop din New Mexico.

- Evenimentul îl veți putea urmări în direct și prin telescopul virtual de AICI sau de AICI.

UPDATE 27 ianuarie 2015: După ce au primit imagini mai detaliate, astronomii au observat că asteroidul avea propria "lună", un satelit natural de aproximativ 70 de metri. Savanţii spun că 16% dintre asteroizii mai mari de 200 de metri fac parte din sisteme binare sau chiar triple, adică principalul asteroid are unul sau doua alte corpuri cerești care "călătoresc" cu el.


7 comentarii despre subiectul „Asteroidul care nu va aduce Apocalipsa: 2004 BL86”:
Anonim

distanta nu e chiar mare
cred ca se va vedea prin telescop de amatori sau binoclu puternic.. insa la noi in Romania va fi ora 15:30 ora, deci nu e sansa sa il vedem cu binoclu, ca e ziua
poate daca mai intarzie putin ori isi schimba traiectoria :-)))

dany

anonim, esti sigur ca ai calculat bine ? atunci incepe transmisia, doar nu trece ca fulgerul.

Anonim

cand va fi cel mai aproape de Pamant, va fi la Bucuresti ora 18:20 !

Anonim

Din pacate la noi cerul este plin de nori... si se anunta ploi si zapada.. pentru urmatoarele zile.

Anonim

nu conteaza il vedem prin telescopul ala online :-)

Anonim

Privitul prin telescopul online n-are farmecul privitului cu ochii tai ... Asa vad Parisul pe google street nu ma mai duc acolo... ;)

Anonim

Next event: “Potentially Hazardous Asteroid 2004 BL86 very close encounter” – 26 Jan. 2015, 20:30 UT :) ... live observing session
AMR 3d : 12h : 37m : 03s

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile