sâmbătă, 13 mai 2017

Spunem adio formatului audio MP3 ? Probabil nu, deși a rămas fără suport

MP3, formatul audio care a revoluționat modul în care ascultam și stocam muzică, a fost retras oficial. Instituția de cercetare germană care a creat formatul, Institutul Fraunhofer pentru Circuite Integrate, a anunțat că nu va mai oferi licențe pentru brevete legate de MP3. Cu alte cuvinte, organizația nu mai dorește să mențină suportul pentru acest format, deoarece consideră că există modalități mai bune de a stoca muzică în anul 2017.

În locul formatului MP3 ( MPEG-1/2 Layer 3 ), directorul Institutului Fraunhofer a declarat pentru NPR că formatul AAC (Advanced Audio Coding) a devenit "standardul de facto pentru descărcarea de muzică și videoclipuri pe telefoane mobile. Este pur și simplu mai eficient și are o funcționalitate mai bună, iar în streaming-ul de televiziune și de radiodifuziune se utilizează acest format pentru a furniza un sunet de calitate superioară la un bitrate mai mic decât formatul MP3."

Cercetarea fundamentală în codificarea audio a început la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nuremberg la sfârșitul anilor 1980. Cercetătorii de acolo și de la Institutul Fraunhofer și-au unit forțele, iar rezultatul lor final a fost standardul MP3, cu ajutorul metodei de comprimare cu pierdere a datelor, denumit[ în engleză „lossy MPEG compression” (datele ce produc sunete ce nu pot fi auzite nu sunt incluse în fișier). Melodiile ocupau 10% din spațiul de stocare al fișierului original, o reducere monumentală în acel moment.

Potrivit cărții lui Stephen Witt, "Cum a ajuns muzica liberă", sabotajul corporatist și alte eșecuri aproape că au distrus succesul formatului MP3-ul, chiar înainte de a acapara piața. În cele din urmă, Fraunhofer aproape decisese să renunțe la software-ul pe care consumatorii îl puteau putea folosi pentru computerul lor de acasă, pentru a comprima în MP3 melodiile preluate de pe discuri compacte.

Șansa acestui format audio a apărut pe la sfârșitul anilor '90, când melodii MP3 au început să circule prin internetul în devenire, dând naștere inclusiv la primele forme de piraterie media online. Ani de zile, servicii precum Napster și Kazaa au găzduit servicii de tip peer-to-peer populare, permițând utilizatorilor să descarce ilegal melodii într-un mod foarte simplu.

Bineînțeles, formatul a permis de asemenea dezvoltarea de afaceri legale, deoarece comercianții au găsit în MP3 o modalitate tehnică eficientă de a satisface în mod legal nevoia publicului pentru muzică digitală cumpărată și descărcată online.

Chiar dacă a rămas fără suport, MP3-ul își merită locul în istorie pentru a permis utilizatorilor obușnuiți să experimenteze pentru prima dată adevăratul potențial media al internetului. Și cu siguranță va fi utilizat mulți ani de acum înainte, deoarece MP3 este foarte popular, iar majoritatea dispozitivelor de pe piață sunt compatibile cu acest format audio.


5 comentarii despre subiectul „Spunem adio formatului audio MP3 ? Probabil nu, deși a rămas fără suport”:
Anonim

Nu-mi fac probleme, cu sau fără suport MP3 va exista atâta timp cât piața îl va cere.

Anonim

Formatul AAC nu este atât de popular și de răspândit precum formatul MP3. Iar lumea aceasta informațională este plină de exemple de minunății de laborator super recomandate, super elogiate, dar contrazise de realitate și în cele din urmă incapable să se impună pe piață. De ce oare ?

Anonim

Si formatul MP3 tot in "laborator" a fost creat. Daca formatul ACC nu e atat de raspandit, din cauza ca mai putine dispozitive sunt compatibile cu el, nu inseamna ca nu e mai eficient si mai bun decat MP3. Daca au decis chiar creatorii formatului MP3 ca nu il mai dezvolta si ca prefera sa nu mai ofere licente, asta e, nu pot sa fie obligati.

Bodo

Formatul MP3 o sa fie utilizat mult timp de acum incolo asa cum si acum INCA se mai foloseste Winamp

Anonim

unii folosesc foobar

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile